Prema pisanju portala moms.com od početka cijepljenja do danas 79 posto osoba koje su prijavile nuspojave cijepljenja bile su žene. Kao najčešće simptome nuspojava, žene su navodile glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u mišićima, temperaturu, mučninu, crvenilo i bol na mjestu uboda. Dobra je vijest da su ti simptomi najčešće trajali dan ili dva, što nije razlog da žene odbiju cijepljenje.

Stručnjaci ističu kako je jača reakcija kod žena na cjepiva primijećena već prije nekoliko godina. Pretpostavlja se da je za jaču aktivaciju imunološkog sustava nakon cijepljenja odgovorna razina estrogena, posebno kod žena u predmenopauzi.

Također, pretpostavlja se da su žene spremnije prijaviti osjećaj nelagode, posebno umora i bolova, od muškaraca.

Specijalistica za infektivne bolesti dr. Simone Wilde za Good Morning America govorila je o tome kako djeluje cjepivo COVID-19 i zašto će žene to više osjetiti.

'Kada se cijepimo protiv COVID-19, u svoje tijelo unosimo strane proteine i  učimo stanice da stvaraju antitijela, a T-stanice da pomažu u borbi protiv infekcije u slučaju da smo ponovno izloženi virusu', rekla je i dodala da je žensko tijelo sposobno stvoriti više stanica koje stvaraju antitijela i T-stanice kako bi se borilo protiv infekcije u tijelu, što je u ovom slučaju cjepivo COVID-19.

U osnovi, ženski imunološki sustav je jači i više se sprema za borbu protiv virusa. Žene se, biološki gledano, bolje nose s bolestima poput gripe i sepse, a sada i koronavirusa. To, naravno, ne znači da će svaka žena imati nuspojave cijepljenja. Ako osjećate nuspojave, to opet znači da cjepivo djeluje.

Stručnjaci upozoravaju kako je učinkovitost cjepiva ipak na prvome mjestu pa svim ženama savjetuju da se cijepe budući da je COVID-19 bolest koja može donijeti ozbiljne komplikacije, a cjepivo je važan alat za prevenciju bolesti i jedino jamstvo da će se život jednoga dana možda vratiti u normalu.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock