Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I komadić igračke ponekad predstavlja opasnost: Kako znati da mi se dijete guši?

Gušenje nastaje kao posljedica začepljenja dišnih puteva, kod odraslih i starije  djece ono se najčešće događa za vrijeme jela, a kod male djece tijekom igre. Čim primijetite da dijete ne može plakati, kašljati ili govoriti, vjerojatno ...

 dušenje

Mali komadići igračaka velika su opasnost za djecu. Ako primijetite da je vaše dijete stavilo u usta neko strano tijelo i počinje se gušiti, iznimno je važno da reagirate brzo i pribrano.

'Brzo uklanjanje blokade koja pritišće dišni sustav značajno smanjuje rizik od daljnjih komplikacija. Pritom nikako nemojte pokušavati izvaditi strani predmet ako ga ne vidite, jer time riskirate da ga gurnete još dublje', kaže David Stanton, voditelj stranice Netcare 911.

Ovisno o dobi, dijete vam možda neće moći dati znak da se guši. Stoga, čim primijetite da vaš mališan ne može plakati, kašljati ili pričati, vjerojatno mu nešto blokira dišne puteve. Moguće su i promjene na koži koja može postati žarko crvena ili plavkasta.

'Važno je da u takvim situacijama ostanete smireni i racionalno razmišljate o tome što možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu', upozorio je Stanton.

Kako znam da se moje dijete stvarno guši?

  • Ometano mu je disanje.
  • Lice vašeg djeteta može poprimiti plavkastu boju.
  • Dijete pokušava plakati, ali ispušta neobične zvukove ili uopće ne može ispustiti zvuk.

Što moram učiniti ako vidim da se moje dijete guši?

  • Natjerajte ga da kašlje

Potaknite dijete na kašalj kako bi izbacilo strano tijelo. Provjerite u ustima možete li vidjeti predmet. Ako ga možete vidjeti, izvucite ga.

Ako ovo ne 'upali' Stanton sugerira Heimlichov zahvat.

Evo, kako se izvodi:

Stanite ili kleknite iza djetetovih leđa.

Obgrlite ga rukama i jedan dlan stisnite u šaku. Šakom naglo pritisnite gornji dio djetetova trbuha, između pupka i vrha prsne kosti.

Drugom rukom obuhvatite šaku. Naslonite se na dijete. Brzo i snažno pritisnite trbuh prema unutra i gore. Napravite seriju od pet snažnih pritisaka. Na taj ćete način izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

Ako Heimlichov zahvat ne uspije, udarajte dijete između lopatica.

Ako je strano tijelo još uvijek prisutno, dijete položite stabilno na svoju podlakticu, neka joj glava bude što niže i pet puta je otvorenim dlanom udarite između lopatica. Ponavljajte Heimlichov zahvat i udarce po leđima dok ne izbaci predmet.

Udarci u prsa Morate stajati ili kleknuti iza djeteta. Ponovno stisnite ruku u šaku i stavite je na sredinu djetetovih prsa. Drugom rukom primite šaku i učinite pet jakih potisaka o prsa. Ako udarci po leđima nisu dali rezultat, okrenite dijete na leđa u obrnutom položaju od svoje podlaktice. Stavite dva prsta na donju polovicu njegove grudne kosti i napravite pet oštrih potisaka prema dolje. Ti potisci djeluju kao umjetni kašalj.

Pogledajte mu u usta Stavite djetetu prst na jezik kako biste bolje vidjeli. (Ne stavljajte mu prst u grlo osim ako ne vidite predmet koji treba izvaditi).

Potisci abdomena Ako je strano tijelo još uvijek prisutno u organizmu vašeg djeteta, stisnite šaku, stavite je ispod rebara i napravite pet potiska prema gore.

Zovite stručnu pomoć Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je potrebna brza i ispravna reakcija. Zato, ako strano tijelo ne uspijete izvaditi u prvih nekoliko sekundi, zovite hitnu pomoć.

Ako u bilo kojem trenutku vaš mališan prestane reagirati, lagano ga polegnite na pod i započnite s kardiopulmonalnom reanimacijom. Kad dajete udahe, odvojite trenutak da pogledate u usta možete li vidjeti predmet i izvaditi ga. Nastavite s kardiopulmonalnom reanimacijom sve dok ne stigne pomoć.

Što moram učiniti ako je moje dijete prestalo disati? Otvorite dišne puteve

Položite dijete na leđa na čvrstu podlogu. Stavite mu dva prsta ispod brade i nagnite mu glavu unatrag.

Udahnite mu zrak Koristeći kažiprst i palac, stisnite djetetove nosnice. Udahnite, stavite usta na djetetova usta i izdahnite u njih dok ne vidite da su se djetetu podigla prsa. Odmaknite se i gledajte kako se prsa spuštaju. Svake tri sekunde udahnite jedan udah.

Provjerite puls Nakon što ste jednu minutu djetetu davali umjetno disanje, provjerite puls na vratu. Ako ne osjetite puls, opet ga reanimirajte. Stavite početak svog dlana ispod djetetovih rebara i čvrsto stisnite pet puta tijekom tri sekunde.

Nakon svakog seta od pet reanimacija, udahnite jedan udah umjetnog disanja. Nemojte stati i provjeravati djetetov puls dok ne pokaže znakove oživljavanja. Izmijenite pet kompresija u tri sekunde s jednim udahom umjetnog disanja. Ponavljajte dok dijete ne zakašlje i ne izbaci predmet.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije