Kako je uloga imunološkog sustava detekcija neprijateljskih mikroba ili virusa koji dospijevaju u organizam, on mora stvoriti posebne tvari – antitijela i stanice imunološke zaštite, koji pomažu u neutraliziranju aktivnosti uzročnika bolesti, i zapamtiti infekciju do koje je došlo u organizmu, po mogućnosti, za cijeli život.

Po rođenju dijete nema potrebnu “bazu podataka”, tek je treba popuniti i početi je koristiti u detektiranju i suzbijanju uzročnika bolesti. Odrasla osoba prosjenoga zdravlja obolijeva jednom do triput godišnje, ali ne zbog toga što ima jak imunološki sustav, već zato što je njegov imunitet upoznat s mnogim bolestima i sposoban se brzo aktivirati i uništiti štetan virus.

Pred djeteto je tek put upoznavanja s različitim bolestima. Ako dijete boluje sedam do osam puta godišnje, ali brzo se oporavlja te za liječenje ne mora koristiti razne lijekove, ako nakon bolesti ne pati od kašlja ili nekih drugih sekundarnih oblika bolesti, znači da je njegov imunitet upamtio novi oblik virusa i spreman je stati u obranu čim se taj isti virus ponovno pojavi.

Kako ojačati djetetov imunitet?

Pretjerana zaštita je štetna! Odrastanje pod “staklenim zvonom” i smanjivanje mogućnosti zaraze često završava djetetovom izolacijom iz prirodne okoline, što nije preporučljivo. Dijete možda neće biti toliko bolesno, ali će možda biti povučeno i sramežljivo i teže će se suprotstavljati raznim virusima.

Istraživanja su pokazala da djeca koja do svoje šeste i sedme godine vrijeme uglavnom provode kod kuće, češće obolijevaju od ostalih učenika koji su pohađali vrtić.

djevojcice se smiju

Smijeh jača imunitet! Psihološko stanje djeteta utječe na njegov organizam. Ako je dijete veselo i vedro (što svojim primjerom najbolje mogu na njega prenijeti roditelji), organizam luči hormon sreće serotonin, koji dijete održava dobro raspoloženim i optimističnim. Optimizam povoljno djeluje na imunološki sustav svakog čovjeka zbog čega su optimisti zdraviji, sretniji i dugovječniji.

Redovita tjelesna aktivnost, formula zdravlja! Istrenirani organizam, koji redovito vježba i održava kondiciju na zadovoljavajućoj razini, lakše podnosi bolesti.

Naviknite dijete da više vremena provodi vani, na zraku, umjesto na zatvorenome. Idealno je ako dijete ima bar jedan sport kojim se može redovito baviti i steći naviku stalne fizičke aktivnosti.

Ne paničarite kad su dječje bolesti u pitanju! Ako je bolest blaga i bez većih komplikacija, pokušajte je izliječiti prirodnim načinom. Izbjegavajte antibiotike i dajte organizmu priliku da se sam izbori za zdravlje. To će mu pomoći da sljedeći put također lakše pobjedi istu ili sličnu bolest.

Roditelji često paničare kad im dijete dobije povišenu temperaturu, no ako je dijete dobro podnosi, to će mu stanje dodatno pomoći ojačati imunitet. Obično se ne prepisuju lijekovi za snižavanje temperature ako živa u toplomjeru ne prelazi 38 ºC. Ako je temperatura viša od 38 ºC, pri čemu dijete osjeća mučninu ili ima glavobolju, tad je treba snižavati.

Ako mališan ima zdrav i snažan imunitet, to je sasvim dovoljno da se tijelo samo izbori za zdravlje.

Čisto, ali nikako sterilno! Dijete koje živi u prečistom prostoru postaje osjetljivije na bolesti. Razlog tome je nemogućnost izgradnje imuniteta koji se jača tako što je pomalo izložen prljavštini i bacilima protiv kojih se onda polako uspijeva boriti.

Dijete, stoga, ne treba piti isključivo prokuhanu vodu niti ga trebamo umivati protubakterijskim sapunima. Nasreću u našim se stanovima ionako ne skrivaju klice nekih teških bolesti, a ostale klice koje žive oko nas, na našem tijelu ili čak u nama, tu su već milijunima godina i kontakt s njima čovjeku ne šteti.

Oprezno s preparatima za jačanje imunitet! Preparati biljnog podrijetla mogu biti vrlo korisni uzimaju li se povremeno. Ehinacea je jedna od najpoznatijih biljaka za jačavanje imuniteta i protiv prehlade. Uništava mikrobe u tijelu i ujedno jača imunološki sustav.

Njezina učinkovitost posebice dolazi do izražaja ako se uzme kod prvih znakova bolesti jer ublažava simptome i skraćuje trajanje infekcije. Preparate na biljnoj bazi i dodatke prehrani u obliku multivitaminskih preparata djetetu treba davati uz konzultaciju s liječnikom ili ljekarnikom.

raznovrsna hrana

7. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima! Jedan od najprirodnijih načina da osnažite djetetov imunitet je uravnoteženoom prehranu koja obiluje voćem i povrćem. Sljedeće tvari smatraju se najkorisnijima za jačanje imuniteta:

  • Vitamin C je ima jako antioksidativnog djelovanje. Nalazi se u šumskom voću, citrusima, kiviju, papaji, šipku, višnji, crnom ribizu, lisnatom povrću, kupusu, krumpiru, rajčici, paprici…
  • Vitamin E potiče nastajanje stanica koje uništavaju mikrobe i stanice raka. Namirnice bogate tim vitaminom su biljna ulja, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke, pšenične klice…
  • Karotenoidi posjeduju snažna antioksidativna i antikancerogena svojstva, a među njima je najvažniji beta-karoten. Ima ih u žutom, zelenom i crvenom voću i povrću.
  • Bioflavonoidi brane tijelo od onečišćivača okoliša te pozitivno utječu na krvožilni sustav. Ima ih u voću i povrću (tamno obojeno voće – grožđe, borovnica, kupina; citrusno voće, jabuke, čaj, soja, crveni luk, i brokula)…
  • Cink je među važnijima za obranu organizma, no u kontroliranim količinama. Nalazi se u tofuu, orašastim plodovima, grahu, kamenicama, rakovima, teletini, puretini…
  • Češnjak stimulira imunološki sustav jer djeluje kao antioksidans.
  • Selen je prijeko potreban za rad imunološkog sustava. Možemo ga naći u mesu, plodovima mora, integralnoj riži, svježem siru…
  • Omega-3 masne kiseline koriste i krvožilnom i imunološkom sustavu. Dobar izvor je riba (tuna, losos, sardine…), ulje sjemenki lana, sjemenke gorčice, sjemenke bundeve, orahovo ulje, zeleno lisnato povrće, žitarice, spirulina…
  • Med je dobar prirodni imunostimulator. Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala i aminokiselina koji djeluju stimulativno na organizam. Ako dijete nije alergično na pčelinje proizvode i med mu je ukusan, neka ga uvijek bude u domu prevencije radi.
  • Đumbir je odličan za podizanje imuniteta i sprečavanje prehlade. Možete ga koristiti kao začin koji dodajete jelima ili nascjeckati svježeg korijena uz ostalo povrće koje dodajete u juhu ili varivo.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock