Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preuranjeni pubertet: 'Mama, tata, što mi se to događa?'

Pubertet je stresan i za djecu i za roditelje, no kada se dogodi ranije, dok dijete još nije emocionalno zrelo za promjene koje sa sobom nosi, može biti iznimno teško i turbulentno razdoblje.

 prijevremeni pubertet

Tijekom preuranjenog puberteta, znakovi pubertetskih promjena pojavljuju se u ranijoj dobi nego što je to uobičajeno, kod djevojčica već oko 7. godine, a kod dječaka prije 9. godine života, i to čak 2-5 puta češće u djevojčica nego u dječaka.

Uzroci su razni i još su uvijek predmet raznih istraživanja, no najvažnije je znati da preuranjeni pubertet sa sobom nosi mnoge fizičke, psihičke i emocionalne izazove za dijete, ali i za roditelje.

U većini slučajeva, hormonske promjene i promjene na tijelu događaju se dok dijete za njih još nije emocionalno zrelo.

Postoje dva tipa preuranjenog puberteta: centralni i periferni. Centralni preuranjeni pubertet povezuje se s preuranjenim otpuštanjem hormona gonadotropina iz hipofize u mozgu, koji djeluju na spolne žlijezde. Kod perifernoga preuranjenog puberteta spolni organi ili nadbubrežna žlijezda proizvode previše hormona koji ne dovode do sazrijevanja spolnih žlijezda, ali dovode do promjene fizičkog izgleda.

Koji su simptomi preuranjenog puberteta? Simptomi se ne razlikuju puno od uobičajenog puberteta, barem ne na prvi pogled. Kod djevojčica mlađih od 8 godina tako se može primijetiti rast grudi, rast stidnih dlačica, dlačica ispod pazuha, pojava neugodnih mirisa ispod pazuha, nagli rast, dobivanje na težini, a često menstruacija dolazi prije 8. godine života.

Kod dječaka, prije devete godine, dolazi do povećanja testisa, rasta penisa i skrotuma te naglog fizičkog rasta. Taklođer, dobivaju dlake na rukama, nogama, spolnim organima, a neki i prve dlačice na nausnici.

Nije dobro zanemariti znakove prijevremenog puberteta, već je potrebno potražiti liječničku pomoć, odnosno konzultirati se s endokrinologom i zatražiti pregled hormonske slike.

Na preuranjeni pubertet kod djevojčica ukazuje povećana razina hormona FSH, LH i estrogena u organizmu, a kod dječaka povišena razina hormona testosterona.

Od dodatnih pretraga može se napraviti rentgensko snimanje nedominantne ruke kako bi se utvrdila koštana dob, a rezultati ukazuju na nagli rast koji je pak siguran indikator preuranjenog puberteta.

Kako djeluje terapija lijekovima?

Postoje terapije koje odgađaju pubertet, a koje djeca dobro toleriraju. Terapija se preporučuje iz dva razloga: prvo, kada dijete nije psihički i emotivno spremno za pubertet (npr. djevojčica ili dječak imaju samo 5 godina), ali i zbog rasta koji obično završava pubertetom pa kod tako male djece, rani pubertet može značiti i neostvarivanje punog potencijala rasta i visine.

Lijekovi sprječavaju lučenje hormona koji vode preuranjenom pubertetu, odnosno blokiraju lučenje gonadotropina iz hipofize, čime se odgađa spolno sazrijevanje.

Kako razgovarati s djetetom o preuranjenom pubertetu?

Kao i kod pravog puberteta, dijete će biti vrlo zbunjeno zbog promjena koje se događaju na njegovu tijelu.

S djetetom, naravno, treba biti iskren. Objasnite mu kako se njegovo tijelo mijenja i da će se još puno mijenjati kako bude raslo, ali da mu se to događa samo ranije nego kod njegovih vršnjaka.

Ako liječnik predloži odgađanje puberteta terapijom, također otvoreno i iskreno razgovarajte s djetetom.

Budući da s pubertetom dolazi i do promjena raspoloženja, ponašanja, percepcije, dijete bi se moglo osjetiti drugačije od svojih vršnjaka, a time i isključeno, preporučuje se posjetiti psihologa, koji može biti od velike pomoći i roditeljima, da ih provede kroz ovo turbulentno razdoblje.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije