Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li nam dijete biti žrtva seksualnog zlostavljanja - ovisi i o nama kao roditeljima!

Znate li što činite banalnim postupcima poput onog kada dijete nagovarate da poljubi nekog premda ono to ne želi?! Koliko odgoj i što točno uistinu ima veze s vjerojatnošću da će ono postati žrtva seksualnog zlostavljanja, sjajno ...

 seksualno zlostavljanje djece

Cijelom našom regijom odjeknula je vijest o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela 26-godišnja glumica Milena Radulović. Nakon godina šutnje, javno je progovorila o tome da ju je nekoliko puta napastvovao Miroslav Mika Aleksić, čuveni profesor glume, redatelj, scenarist i vlasnik cijenjene glumačke škole u Srbiji, koju je i sama pohađala. Sve je počelo kada je njoj bilo 17, a njemu 61 godina. I ona nije jedina polaznica njegove škole koja je isto doživjela.

Baš kao i njegove žrtve, koje su također za Milenom progovorile, baš kao i većina javnosti, i mi se nadamo da će ova stravična priča potaknuti i druge žrtve seksulanog nasilja da progovore i potraže pomoć!

No znate li da i vi kao roditelji od najranije dobi vašeg djeteta možete utjecati na vjerojatnost da ono (ne)bude žrtvom ovakvom groznog čina? Tanja Hrvatin Šimičić, certificirana edukatorica za roditelje i magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, koju možete pratiti na Instagramu - ovdje - osvrnula se na ovu iznimno važnu temu, koju, uvjereni smo, mnogi roditelji nisu preciprirali na ovaj način, niti su bili svjesni što rade nekim svojim banalnim postupcima. Svakako čitajte dalje i doznajte što je to Tanja važno napisala o segmentu odgoja djece važnom za ovu priču!

"Jeste li znali da već od prvih dana djetetova života svojim postupcima smanjujemo ili povećavamo vjerojatnost hoće li ono biti žrtva seksualnog zlostavljanja?", pitala je za početak Tanja svoje pratitelje te nastavila.

"Kada sam pisala o tome što je u pozadini nagovaranja djeteta da zagrli ili poljubi neku osobu, neki su mi poslali tako 'nabijene' poruke u smislu što pametujem. Djecu se prisiljava na blizinu čak i ucjenama tipa "ajde zagrli tetku pa ću ti dati čokoladu" i sl. Ili: "Nećeš me poljubiti? Sad sam tužna/tužan". Sutra mu tako može doći pedofil i reći isto to, a preksutra će ju dečko nagovarati da mu nešto radi što ona uopće ne želi, pod uvjetom da će se naljutiti ili ju ostaviti... I onda će to dijete i ta odrasla osoba prihvatiti to, jer su ga jednom roditelji naučili da mora zadovoljiti tuđe potrebe neovisno o tome kako se ono osjeća!!!", napisala je Tanja.

"Da! Danas odgajamo za sutra! Prestanimo odgajati za trenutnu poslušnost, koja dolazi iz potrebe našeg ega! Ako nam dijete kaže "ne" ili "prestani" kada ga škakljamo, onda prestanimo! Da nauči da drugi trebaju poštovati njegove granice! Ako je naša odgojna metoda stavljanje u kaznu, stavljanje u kut i slično, ne gradimo osobu koja je sigurna u sebe i koja će znati pedofilima i kasnije seksualnim partnerima reći sa sigurnošću: "Ja to ne želim"", poručuje Tanja te piše nadalje: "Takvim odgojenim postupcima ne stvaramo odnos s djetetom u kojem će ono, u djetinjstvu niti u odrasloj dobi, osjećati da nam (svojim roditeljima) može reći da ju je neka osoba dirala (dok je dijete) ili da se mora seksati sa svojim dečkom kada i kako on želi, jer će ju u protivnom ostaviti (i sve ostale varijacije)!!!"

"Ljudi, što želimo? Seksualnog zlostavljanja ima puno puno više nego što vi mislite i najrjeđe se događa u mraku od strane nepoznate osobe. Jednako je i s pedofilijom. Jeste znali da se pedofilija događa najčešće od strane bliskih ljudi?! A mi se bojimo staviti fotku djeteta na društvenu mrežu. Bolje se orijentirati na to kakvo dijete stvaramo svojim dijelima!", napisala je Tanja te podijelila video svoje preslatke dvoipolgodišnje kćerkice Eve. Naime, curica je reagirala na nadimak kojim ju ne nazvala baka i kazala "da joj jako jako smeta kada ju tako zove te ju zamolila da ju zove imenom, Eva". Tanja je pojasnila da je taj video idealan primjer djeteta koje već u tako ranoj dobi zna reći što mu smeta i što ne želi te da je jako važno da mi odrasli onda to i poštujemo. "Poštuješ granice djeteta i kada ih ti kao roditelj njemu adekvatno postavljaš", napisala je Tanja prije same snimke.

Nakon što se pročitali Tanjine savjete i primjere, svakako razmislite kako se odnosite prema djeci i kakve sve posljedice odgoj na njih ostavlja. A ako mislite da nešto ne radite dobro i ako vam treba pomoć ili podrška u odgoju, svakako joj se obratite za individualno savjetovanje (ovjde).

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije