Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školovanje kod kuće: Učinite ga što je moguće lakšim i zabavnijim!

Za mnoge je roditelje ova školska godina bila prilično zahtjevna i teška. Djeca su ušla u potpuno novi način školovanja, malo su u školi, malo su kod kuće, prateći online nastavu. I premda većini njih ‘biti online’ nije stran pojam, ...

 online školovanje

Online školovanje, osim što je potpuno novi pristup učenju, otvara još neke izazove u obitelji, djeca se, zatvorena u svoje domove, muče s dosadom, nedostaje im socijalnih kontakata, važnih za njihov emocionalni i socijalni razvoj, kojih u tradiconalnom školovanju imaju napretek. Ako se borite s problemom kako svome osnovnoškolcu učiniti školovanje kod kuće zabavnim i aktivnim, i da ono što pozitivnije utječe na njegovo mentalno zdravlje  tijekom ovoga teškog razdoblja pandemije, ovih 7 savjeta mogli bi vam biti od pomoći.

Neka se naspavaju! Prema nekim istraživanjima djeca bi trebala spavati između 8 i 10 sati dnevno, naravno, u komadu. Bolje će se moći fokusirati i duže će zadržavati pažnju dok svladavaju nove nastavne sadržaje. Također, kvalitetan noćni san pomaže pri održavanju dobre volje i pozitivnog stava, što olakšava život svih ukućana. Stoga, radije neka s učenjem počnu kasnije, dobro naspavani i nahranjeni. Nemojte ih buditi u 6 ili 7 ujutro, pustite ih da se dobro naspavaju, ali im pomozite napraviti plan učenja, s kojim će se oni složiti, organizirajući stanke kreativnog odmora (u koji može biti uključena šetnja ili neka kućna tjelovježba).

Uključite edukativne igre! Često je teško pronaći zabavne edukativne online igre, pogotovo za starije osnovnoškolce. Dobra je preporuka stranica Common Sense Media gdje možete pronaći listu zabavnih edukativnih igara za školarce različite dobi.

Pustite ih da rade samostalno! Iako vam se ponekad čini da ste prijekopotrebni svome djetetu kako bi ono napisalo zadaću, pronašlo potrebne informacije, napravilo projekt, pustite ga da pokuša svoj problem riješiti samostalno. Radije mu pomozite osmisliti plan učenja, pokažite mu alate rada koji su mu dostupni i dajte mu vrijeme da samo rješava problem. Možda će u početku biti teško, možda neće dobiti čistu peticu iz nekog rada, ali važno je da ga naučite misliti i realizirati ideju. I vi, kao roditelj, bolje ćete upoznati svoga školarca, otkrit ćete koji su mu darovi i talenti, koje zadatke rješava s lakoćom, a na kojim područjima treba više vremena.

Učenje u kontinuitetu nekoliko sati može biti iscrpljujuće, prekinite ga nekim zabavnim aktivnostima!

Planirajte zajedno vrijeme za online i druženja uživo! Ovisno o vlastitim mogućnostima i trenutnoj situaciji, ako možete osigurati druženje s vršnjacima vašeg djeteta na otvorenome, na sigurnoj distanci, neka vam to bude na vrhu liste prioriteta. Ako imate psa, idealno je da vaš osnovnoškolac preuzme dnevnu šetnju i pozove prijatelja da mu pravi društvo. Ako iz nekog razloga nije moguće druženje na otvorenome, dopustite mu vrijeme za druženje na socijalnim mrežama.

Zajedničko online učenje! Neka učenje bude u timu! Bit će zabavnije. Vaš školarac može gotovo sve svoje školske zadatke izvršiti u suradnji s još nekoliko prijatelja. Vrijeme će im proći brže, a možda zajedno budu i kreativniji. Također, timski rad može motivirati za svladavanje novih sadržaja i rješavanje potencijalno težih zadataka.

 obitelj u prirodi
Image: 167887341, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Vikende provedite zajedno u prirodi! Neka barem jedan dan vikenda bude namijenjen zajedničkom boravku u prirodi. Ne mora to biti ništa senzacionalno. Penjanje na najbližu planinu, šetnja uz neku rijeku, šetnja oko jezera, a za toplijih dana biciklistička tura. Ponesite sendviče i sokove te opustite zajedno sa svojom djecom.

Neka se okušaju u životnim stvarima! Uključite svoje školarce u svakodnevne kućanske poslove. Napravite tjedni raspored čišćenja i podijelite zadatke. Ili, naučite ih kuhati neka jednostavna jela. Ponudite im izazov da pronađu neko zanimljivo jelo na YouTubeu i neka ga pripreme, uz vašu pomoć ako je potrebno. Ako trebate nešto popraviti, krečiti, raditi bilo što u kućanstvu, neka vam djeca budu desna ruka, tako će i oni razviti neke nove vještine.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije