Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Capak otkrio koliko je djece do sada u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom

Simptomi kod djece su blaži nego kod odraslih ili se uopće ne pojavljuju. No to još uvijek ne znači da djeca nisu potencijalna opasnost za ljude oko sebe!

 djeca i simptomi koronavirusa

Od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je 295 slučajeva Covid-19 bolesti kod djece do 19 godina, izvijestio je danas na konferenciji Stožera civilne zaštite ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Znanstvenici još uvijek ne razumiju puno toga povezanog s koronavirusom, ali u jedno su sigurni: dosadašnji podaci u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da djeca nisu ugrožena populacija, tj. da je malo prijavljenih slučajeva zaraze kod njamlađih. To, kažu u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, ne znači da djeca ne mogu pokupiti virus (najmlađe dijete imalo je tek nek 30 sati kada se razboljelo!), no na temelju ograničenih dostupnih podataka, zaključili su kako su simptomi kod djece blaži nego kod odraslihili se uopće ne pojavljuju.

Stručnjacima nije jasno zašto koronavirus ne utječe na djecu koliko na odrasle. Pogotovo zato što dječji imunosni sustav nije toliko snažan te obično prekomjerno reagira na podražaje. Dr Nathalie MacDermott, iz King’s Collegea u Londonu za BBC je rekla: “Mora postojati razlog zašto se to događa, ali još je nejasno koji. Čini se da ovaj virus kod djece ne reagira tipičnom kliničkom slikom, već je bolest asimptomatska", rekla je ova stručnjakinja. Jedino se djeca s kroničnim bolestima teže oporavljaju, o čemu možete čitati OVDJE.

Inače, u Hrvatskoj je u petak, 17. srpnja, potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1192. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 4137, od kojih se do sada oporavilo 2825, što je 68,3 posto. Prosječna dob bolesnika je 47,16 godine. 

Roditelje.hr pratite i na Instagramu.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije