Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima ...

U subotu, 06. lipnja 2020., Udruga P.I.N.K. – life obilježiti će Dan plave zvijezde (Blue Day) u malo drugačijem obliku. Naime, s obzirom na trenutačno situaciju povezanu s koronavirusom, članovi Udruge, zajedno sa svojim suradnicima i pokroviteljima, provest će se kroz nekoliko zagrebačkih kvartova u plavom turističkom autobusu ZET-a, te na taj način građanima poslati poruke i podijeliti promotivan materijal vezan uz prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva. Autobus će predvoditi vjerni prijatelji Udruge, motoristi Pleter Chapter Croatia, početak manifestacije je u 11 sati na Zrinjevcu, a sve građane poziva se da taj dan obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju "Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava četvrtu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Plavi P.I.N.K. autobus će u 11.10 sati krenuti sa Zrinjevca, te sljedećom rutom obići građane i educirati ih o raku debelog crijeva: Zrinjevac - Palmotićeva – Vodnikova – Savska – Tratinska – Ozaljska – Selska – Zagorska – Magazinska- Andrije Žaje – Žerjavićeva – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma- Zvonimirava – Šubićeva – Maksimirska – Bukovačka – Kišpatićeva – Lašćinska – Zvonimirova – Svetice – Kennedyjev trg- Zvonimirova – Trg žrtava fašizma – Ul. kralja Držislava – Zrinjevac.

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Registra za rak RH, u Hrvatskoj se rad debelog crijeva dijagnosticiran kod 3659 ljudi, (muškarci 2143, žene 1516) , dok ih je u 2018. godini umrlo 2240 osoba (muškarci 1321, žene 919). Hrvatska se nalazi na začelju u EU po preživljavanju, a razlog je i taj što je odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek dvadesetak posto.Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45%, a željeni 65 %.

Rak

debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku

jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva.

Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba

starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u

porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za

sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti

pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano

otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od

nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50.

godine starosti. Simptomi

se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno

važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu

tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se

hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića

te redovito razgovarati s liječnikom.

Tekst: PR
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije