Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo što vas čeka ako nakon popuštanja mjera trebate s djetetom kod pedijatra

Danas bi se zdravstveni sustav trebao vratiti na uobičajeni način rada. Kako vraćanje u "novu normalu" izgleda u pedijatrijskim ordinacijama, ispričala nam je prim. mr. sc. Giovana Armano te otkrila što je ova pandemija ipak dobroga ...

 dijete kod pedijatra nakon popuštanja mjera uslijed pandemije koronavirusa

Druga faza popuštanja mjera zaštite uslijed pandemije koronavirusa započela je danas otvaranjem toliko željenih frizerskih salona i drugih uslužnih djelatnosti, no – još važnije – vraćanjem zdravstvenog sustava na uobičajeni način rada. Iako je ovo još jedan korak bliže povratku normalnom životu, još uvijek su potrebne mjere socijalne distance, pa pedijatrijske ordinacije rade uz pojačan oprez i mjere zaštite.

"Pacijente naručujem u točno vrijeme i nema čekanja u čekaonicama. Preporuka je da s djetetom dolazi samo jedna odrasla osoba, koja bi trebala imati masku. Dezinfekcija ruku prije ulaska u ordinaciju također je potrebna“, kaže prim, mr. sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatar, napominjući kako su i u vrijeme lockdowna zbog koronavirusa obavljali primovakcinacije, a sada pedijatri rade i ostale sistematske preglede i cijepljenja uz narudžbe i poštivanje svih epidemioloških mjera.

Primarna zdravstvena zaštita, pedijatrija i obiteljska medicina, radili su neprekidno

i u vrijeme pandemije. Dežurstva u Domovima zdravlja funkcionirala su kao i u

vrijeme prije pandemije, a obiteljski liječnici dežurali su i Covid

ambulantama. Pedijatri su, potvrdđuje nam to i dr. Armano, svojim malim

pacijentima svakodnevno pružali zdravstvenu zaštitu, ali i i psihosocijalnu

pomoć njihovim roditeljima, ako im je bila potrebna.

„Gužvi i bolesne djece još nema, jer vrtići i škole rade tek od slijedećeg tjedna. Telefoni, poruke i mailovi još uvijek predstavljaju osnovno sredstvo komunikacije, a pokazali su se izvrsni i za dalje funkcioniranje pedijatrijskih ordinacija. Važno je naglasiti da su predškolska djeca u vrijeme pandemije bila zdrava, vrtići i škole nisu radili, pa su sve infekcije, a posebno respiratorne naprosto "nestale". Nije bilo čak ni one 'zdrave vrtićke djece' sa začepljenim nosom ili nosom koji curi, upornim  kašljanjem i slično...“, kaže dr. Armano te napominje kako boravak izvan kolektiva za djecu od jedne do tri godine ima i određene prednosti za zdravlje i imunitet.

„U toj dobi, od prve do treće godine života, u vrijeme kad nema pandemije, mnoga djeca koja idu u vrtić (jaslice) do dva puta mjesečno uzimaju antibiotike, a kod pedijatra su češće nego u vrtiću. Kod nekih od njih su se u tom razdoblju razviju i kronične bolesti“, kaže dr. Armano, napominjući kako – s obzirom na to da je bolnički sustav također krenuo s radom – sada izdaje nešto više uputnica za kontrole kod subspecijalista.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije