Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li vaše dijete povučeno i osjetljivo? Onda je ovo baš za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavila je besplatni priručnik "Pogledajte svijet iz mojih cipela! - Zašto je temperament važan?", koji se posebno bavi povučenom i osjetljivom djecom, koja su u ovoj krizi sklonija ...

 sramežčjivi dječak i vesela djevojčica

"Pogledajte svijet iz mojih cipela! - Zašto je temperament važan?", novi je priručnik u izdanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Grada Zagreba. Napisale su ga socijalna pedagoginja Dora Kralj, klinička psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec, s namjerom da pomognu roditeljima i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta, da se mogu “na trenutaj smjestiti u dječje cipele” kako bi osjetili dječji temperament, dječje osjećaje, nemir, tempo i energiju. Priručnik se posebno bavi vrlo osjetljvom, povučenom te  aktivnom/distraktibilnom djecom, a Poliklinika ga je odlučila objaviti u sklopu psiho-edukativne podrške roditeljima u vrijeme koronakrize, jer djeca “u tim cipelama” sklonija su intenzivnijim reakcijama na stres i traumu. Priručnik besplatno možete preuzeti OVDJE.

"Ovim priručnikom želimo polazeći od temperamenta predočiti posebnost i različitosti neke djece čiji nam se roditelji u kliničkoj praksi češće obraćaju za savjet, podršku u odgoju i daljnje smjernice u njihovom odnosu. Riječ je o vrlo osjetljivoj, povučenoj i motorički aktivnoj/distraktibilnoj djeci. Željeli smo pobuditi neka nova razmišljanja u glavama čitatelja (roditelja i stručnjaka) te ponuditi neke nove mogućnosti i izbore u postupanjima spram njih, a mislili smo kako je najbolji put za to da ih na trenutak smjestimo u dječje cipele kako bi osjetili njihov temperament tj. njihove osjećaje, nemir, njihov tempo i njihovu energiju", kažu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, napominjući kako su ova djeca inače rizičnija za neprimjerene postupke odraslih. Taj rizik se povećava u stresnim periodima jer su djeca prilikom izloženosti stresnim i traumatskim iskustvima sklona intenziviranju svojih reakcija. Ako je, kao i u ovom periodu, stresoru izložena cijela obitelj, rizik se dodatno povećava.

"Cilj nam je s jedne strane pomoći razumjeti strahove roditelja u svakodnevnim (i stresnim) situacijama, koji nekada budu puni krivnje i osjećaju se bespomoćno te pritom ne vide izlaz iz situacije, a s druge strane pomoći i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta ”iz njegovih (djetetovih) cipela”, da je prihvate te da usporedno zavire u svoje procese, snage i resurse, a kako bi mogli biti zadovoljniji u svojoj ulozi", kažu u Poliklinici.

Fotografije: Shutterstock i Poliklinika za zaštitu djece i maldih Grada Zagreba

Najnovije

Najpopularnije