Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 načina kako se opustiti te pomoći sebi riješiti se stresa i napetosti

Jeste li zbog situacije s koronavirusom osjetljiviji nego inače? Plačete li češće? Osjećate li bijes i ljutnju? To su sve normalne i očekivane emocije u ovoj krizi. Ipak, važno je naučiti njima upravljati, tj. opustiti se, kako ...

 trudnica se opušta kod kuće i relaksira od stresa

Zabrinutost, napetost, nesigurnost, tuga, ljutnja..., sve su to osjećaji koji se dovode u vezu sa stresom, pa i onim izazvanim pandemijom koronavirusa. U ovim nesvakidašnjim okolnostima treba nam, ustvari, više samokontrole, a bura emocija koja se događa, pomiješana s neizvjesnošću i nemogućnošću da se "uhvatimo" za neki opipljivi trag nade, cijelu situaciju još više otežava. Hrvatska psihološka komora izdala je online priručniku “Koronavirus i mentalno zdravlje”, u kojem na čak 160 stranica donosi niz savjeta i preporuka kako se nositi s novonastalom situacijom. Priručnik je može preuzeti na stranici www.psiholoska-komora.hr, a mi smo izdvojili zanimljivu "vježbu" mr. Sanje Mršić Jurina, spec. kliničke psihologije, voditeljice udruge HOLOS, o tome kako sami možemo upravljati stresom i opustiti se.

Duboko disanje
Predlažemo da naučite i primijenite pravila dubokg disanja. Za ovu metodu samopomoći potrebno je usvojiti tehniku dubokog abdominalnog (trbušnog) disanja. 4-5 dubokih i pravilnih udisaja i izdisaja bitno utječe na smanjenje napetosti. Duboko abdominalno disanje donosi puno više kisika u pluća u usporedbi s uobičajenim površnim disanjem. Na taj način se indirektno poboljšava cirkulacija i mozak dobiva novu količinu "svježe" krvi obogaćene kisikom. Prvo treba napraviti kraći test: staviti jednu ruku na prsni koš, drugu na trbuh i pratiti koji se od dva navedena dijela tijela pretežno giba za vrijeme disanja. Vrlo vjerojatno je gibanje vrlo površno, a dio koji se neznatno više pokreće je prsni koš. Vježbu dubokog disanja treba započeti sjedeći uspravno na stolici.Stopala trebaju biti oslonjena na podlogu, a leđa udobno poduprta.Ruke treba staviti na svoj trbuh i prsni koš te nastojati postići da se prvo izdigne ruka koja je na trbuhu. Nadalje, treba mirno i polako udahnuti na nos i pustiti da se trbuh napuhuje dok god se udiše. Kad se trbuh "izboči", treba prijeći na punjenje prsnog koša zrakom. Izdah se izvodi na usta, obrnutim redoslijedom. Prvo izlazi zrak iz prsnog koša, a tek onda iz trbuha. Kako se izdiše, treba opuštati ramena i ostatak tijela. Kada uvježbate duboko abdominalno disanje, predlažemo da pokušate nakon udaha zadržati zrak oko 4 sekunde. Izdah neka traje dvostruko dulje od udaha.

Samomasaža
U periodu kada ne možemo otići niti na masažu, možemo naučiti kako si možemo sami pomoći i izmasirati se. Revitalizirajuću samomasažu možemo započeti sjedeći u stolici lupkanjem vrhovima prstiju od vrha prema dnu glave. Lupkanja trebaju biti što je moguća lakša. Iste poteze je potrebno ponoviti i na vratu do ramena. Potom treba od baze lubanje do ramena proći čvrstim, simetričnim potezima glađenja lijevom rukom duž lijeve strane vrata i desnom rukom duž desne strane vrata. Čvrstim, simetričnim pokretima kruženja potrebno je izmasirati često bolan i osjetljiv potiljak. Nakon toga treba lijevom rukom započeti pokrete gnječenja desne polovine vrata, ramena i cijele ruke, završavajući s dlanom. Istom rukom čvrstim kružnim pritiscima treba se spustiti niz desnu lopaticu i izmasiratibolne "čvoriće" (miogeloze). Potom treba ponoviti postupak s desnom rukom na lijevoj polovini vrata, ramena i duž desne ruke, završavajući s dlanom te niz lijevu lopaticu. Samomasaža se može završiti tako da se istom rukom izvrši čvrsti pritisak na predjelu između vrata i ramena iste strane, te se pritisak zadrži 3-5 sekundi.

Vizualizacija
Vizualizacija je korisna tehnika kojom se može upotpuniti bilo koja od gore navedenih tehnika samopomoći ili se može primijeniti zasebno. Primjerice, sklopljenih očiju ili pogleda uprtog u pod, možemo zamisliti da imamo obrambeni štit u obliku neprobojnog oklopa koji nas čuva od zaraze korona virusom ili neke druge ugroze.Možemo vizualizirati i štitove koje imaju naši najmiliji te ih na taj način čuvaju. Ili možemo vizualizirati kako unutar sebe imamo sićušnu, ali moćnu antivirusnu vojsku koja nas uspješno brani i čuva od napada virusa. Ili pak, cjelokupnu situaciju koja je oko nas možemo zamisliti kao santu leda koja se topi i nestaje pružajući nam osjećaj mira i sigurnosti.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Najnovije