Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez panike! Nije svaka temperatura koronavirus, no kada ipak potražiti pomoć

Prehlada je jedna od najčešćih virusnih infekcija dišnih puteva. Prosječan odrasli čovjek godišnje preboli dvije do četiri prehlade, a djeca znatno više – od šest do osam prehlada. Više od 200 različitih virusa koji se često prenose putem dodira ili zrakom uzrokuju prehlade. Zaražena osoba osjeća se loše, grebe je grlo, a nos joj curi. Simptomi su sasvim drugačije kod gripe, uzrokovane virusima influence, pa i tegoba uzrokovanih koronavirusom, koji su, kako kažu stručnjaci, ustvari, identični gripi.

Visoka temperatura i groznica, kašalj, bol u prsima i svim udovima simptomi su koji mogu upućivati na gripu, dok - primjerice - šmrcanje za vrijeme gripe nije toliko izraženo. Ovih dana, kada svi pričaju o koronavirusu, pojava i malo povišene temperature kod djeteta izaziva zabrinutost roditelja. No nije svaka temperatura razlog za zabrinutost, upozoravaju stručnjaci. Ako dijete ima jako visoku temperaturu, iznad 38, izrazito je razdražljivo, letargično i osjetljivo na dodir, ako povraća i ima proljev te ako na tijelu primijetite neobjašnjiv osip - to su razlozi za posjet liječniku, koji će postaviti dijagnozu.

Sredstva koja sadrže acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) ili paracetamol koriste se za snižavanje temperature. Preporučuje se također skinuti bebi što je moguće više odjeće te ju hladiti u mlakoj kupki. Lijekovi za rektalno uzimanje brže će djelovati od običnog sirupa.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije