Da. Teško je. Naporno. Frustrirajuće. Želim nekoga pored sebe. Želim pomoć. Želim podršku. Utjehu. Želim dijeljenje odgovornosti. Želim oba roditelja u zdravom odnosu. Zajedno.

A toga nema.

Nije tako svaki dan. U početku je bilo užasno. U početku se boriš s ljutnjom i krivnjom. Sâm si. Osjećaš se izdano, ostavljeno, izgubljeno. Nemaš pojma kako to sada ide. Ne želiš razumjeti. Vrtiš filmove unazad. Sagledavaš sve ponovno i mozgaš. Stalno mozgaš.

A onda počinješ razumijevati. Odnosno nastojiš. Odaberite što vama više odgovara. Ja sam odabrala razumijevati.

Sada više nije užasno. Zapravo dolazi u fazama. Najprije je bila faza ljutnje zbog odsutnosti jednog roditelja, a sada prevladava želja za slobodnim vremenom. Želim malo prostora za sebe. Želim podjelu odgovornosti. Kada će P. imati par godina više i kada krenu pitanja, možda dođem u novu krizu i nove faze ljutnje. I opraštanja. I tako u krug. Ali, to je dobro. Osjećam kao da ljuske otpadaju u određenim periodima. I kada jedna otpadne, ne vraćam se više na nju. Nekako izblijedi. Kao da to prerasteš. Zapravo ne želim imati više ljutnju. Ako imaš takav cilj, onda lakše proradiš kada do nje dođe.

Kada sam ostala sâma, polazila sam grupe podrške za samohrane roditelje, čitala brdo knjiga i pohađala psihoterapiju.

Odlučila sam da riječ SAMOHRANI mene neće definirati. To je za mene mali privjesak na moju ulogu majke. Ali, ta riječ me osnažila.

Na samom početku nisam znala kome se obratiti, nisam poznavala samohrane roditelje niti sam imala s kime razgovarati o istoj situaciji. Jako mi je to nedostajalo. Zato bih voljela pružati podršku samohranim roditeljima. U ovome niste sâmi i u ovome birate što ćete sa svojom ulogom. Raditi na tome ili tapkati na mjestu.

S prijateljicom sam osmislila radionice za razvedene roditelje jer smo shvatile da razvod uzrokuje nedostatak samopoštovanja, osjećaj ostavljenosti i izgubljenosti, zaglavljenost u nekom (samo)okrivljavanju, potrebu za ponovnom izgradnjom određenih dijelova života te intenzivan rad na često narušenom odnosu s djetetom.

Osmislile smo radionice od 3 susreta, čije će teme biti rad na sebi, rad na odnosu s bivšim partnerom i rad na odnosu s djetetom u podlozi čega su naši stavovi, uvjerenja i želje, emocije, izgradnja odnosa kroz komunikaciju, poželjna ponašanja i razumijevanje. Obje smo to prošle i shvatile smo da je ovakav oblik podrške prijeko potreban.

Ako ste zainteresirane/i, očekujemo vas s veseljem (i žene i muškarce :)) ili slobodno podijelite s onima za koje znate da bi im dobro došlo.

Više o edukaciji i prijavama možete saznati na sljedećoj poveznici.

Tekst: Sara Novak, mag. pead, medijator, izmiritelj / Reality Therapy

Foto: Profimedia