Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJA ZAŠTITA OD SUNCA: Dermatolozi otkrili na koje 3 stvari treba paziti prilikom odabira kreme za sunčanje

Stručnjaci neprestano upozoravaju na to koliko je važno zaštititi djecu od sunca. I mi vas još jednom podsjećamo na to! Ne zaboravite kupiti kremu za sunčanje, a dermatolozi otkrivaju koje pružaju najbolju zaštitu vašem mališanu

 3 stvari bitne za odabir najbolje kreme za sunčanje Izvor: Shutterstock

Sunce koje nas ovaj tjedan grije zasjalo je snažnije nego li smo očekivali. A s obzirom na to da će mnogi naredne praznike koji su pred nama iskoristiti za spajanje vikenda i odlazak na more s djecom, ne zaboravite ih zaštiti od sunca. I to na odgovarajući način. Dermatolozi ističu kako su kreme za sunčanje obavezne u toplijim mjesecima, a evo na što trebate obratiti pažnju prilikom njihove kupovine.

 shutterstock_1926233462.jpg
Dječja koža je osjetljivija i nježnija pa je prilikom kupovine kreme za sunčanje potrebno uzeti u obzir više faktora
Izvor: Shutterstock

SASTOJCI: Dermatolozi savjetuju da radije birate mineralne kreme nego li kemijske, jer se one neće tako lako upiti u kožu, a i prikladne su za osjetljivu dječju kožu sklonu iritacijama. Mineralne kreme za sunčanje sadrže Titanov dioksid i cinkov oksid, dva prirodna minerala koja mogu blokirati sunčevo zračenje.

SPF ZAŠTITA: Krema za sunčanje za vaše dijete trebala bi imati najmanje SPF 30 zaštite - SPF 50 ili više je idealno.

KONZISTENCIJA: Stručnjaci napominju da su kreme i losioni za zaštitu od sunca učinkovitiji od krema za sunčanje u spreju, jer bolje pokrivaju kožu pa samim time pružaju i bolju zaštitu.

 shutterstock_146561423.jpg
Postoji pet pravila koja ne smijemo zanemariti prilikom nanošenja kreme za sunčanje
Izvor: Shutterstock

KAKO PRAVILNO NANIJETI KREMU?
Da bi krema za sunčanje imala učinkovitost, trebate znati kako je koristiti. Donosimo vam nekoliko pravila koja možda niste znali:

  • Vodootporna krema za sunčanje drži samo 40 minuta - vodootporna krema za sunčanje brže gubi svoj zaštitni učinak nakon kupanja. Potrebno se ponovno namazati u roku od 40 minuta.
  • U slanoj vodi treba više kreme, nego u slatkoj - slana voda je gušća od slatke pa se kupanjem u slanoj vodi tijelo zadržava bliže površini, nego li kada se kupamo u slatkoj vodi. Stoga smo u slanoj vodi izloženiji utjecaju UV zraka. Dakle, potrebno se zaštititi većim faktorom i češće obnavljati zaštitni sloj kreme.
  • Kremu treba nanijeti i ako niste na plaži - ako se s djetetom igrate na suncu, trčite, vozite bicikl i slično, jednako ste izloženi sunčevim zrakama. Zaštitite se faktorom jednako kao da idete na plažu ležati i sunčati se.
  • Nije dovoljno namazati se jednom do dva puta tijekom dana - ako boravite na suncu važno je svaka dva do tri sata obnavljati sloj zaštitnog faktora. I koristite kremu u debljem sloju. 
  • Direktno sunce i toplina oštećuju trajnost kreme za sunčanje - krema za sunčanje je upotrebljiva otprilike godinu dana nakon otvaranja. To je vrijeme u kojem proizvođači garantiraju učinkovitost zaštitnog faktora. Nakon tog trenutka učinkovitost preparata slabi, ali ne potpuno. Naravno, ako je čuvate na suhom i tamnom mjestu. Izbjegavajte držati kremu za sunčanje u vrućem autu jer tako može izgubiti zaštitni faktor i za nekoliko tjedana.
 shutterstock_131786111.jpg
Kremu treba nanositi više puta dnevno kako bi učinkovito štitila od sunca
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije