Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna vještica Hillary oduševila je i male i velike ljubitelje kazališta i opere

Kad nam se neka predstava jako svidi, red je da ju i posebno pohvalimo i pozovemo roditeljte da djecu odvedu na buduća prikazivanja. A nama se sve svidjelo vezano uz Vješticu Hillary i uvrijeđeni kontrabas. I priča i glumci i kostimi...

Uvijek pomalo sa skepsom vodim svoje dvije kćeri predškolskog uzrasta u kazalište, neovisno o kojemu se radi. Hoće li starijoj biti nešto preglasno, prestrašno, prenešto, hoće li mlađa pet puta morati na wc, čupkati osobu na sjedalu ispred, radije trčkarati negdje naokolo nego pratiti predstavu, hoće li naglo ogladnjeti, ožednjeti, o-gnjaviti. Pomalo to uvijek bude stresno, ako ćemo iskreno. Ali, hajde, treba si dati truda, nešto pogledati, vidjeti reakciju i nadati se najboljem. Nekad baš nisam ni sigurna u procjene kazališta za koji uzrast je predstava namijenjena, ali ovaj put smo imale sreće. Pa su i moje cure s nepune 3 i nepunih 5 lako pratile što se događa na pozornici. Vještica Hillary klince je dočekala već spremna, nasmiješena, dobrodušno tjerala sve odrasle u redove odostraga kako bi klinci bolje vidjeli i kako im nitko ne bi smetao jer se predstava odigrava u foyeru HNK, što je vrlo simpatično, glumci su blizu i dobro ih se čuje. Roditeljima s mlađom djecom koja vole hodočastiti na wc preporučujem da biraju sjedala s desne strane, bliže hodniku i, srećom, wc nije daleko :)

Vještica Hilary (Mirta Zečević) stvarno ima stila. Svojom narančastom kosom možda malo vuče na Pipi Dugu čarapu, ali mlađoj djeci to baš i ne igra nešto jer za nju vjerojatno tek trebaju doznati. Hillary je oduševljena operom i njezina sjajna prijateljica je Maria Bellacanta (Ivanka Boljkovac) koja na početku naše predstave upravo završava s nastupom, taman kako bismo joj mogli svi aplaudirati, jer, u Operi se ne plješće, nego aplaudira, objasnila nam je Hillary. Objasnila je ona i što je libreto i što radi inspicijentica, a što radi poslužitelj orkestra, kojeg je ipak malo i uvrijedila umanjujući njegovu ulogu u kazalištu. Gospodin Pultek (Tvrtko Stipić) je neobično dobrodušan i zanimljiv lik koji je u mladosti svirao kontrabas. Ponekad gunđa dok nosi, priprema, postavlja i rasprema pultove, stolce, instrumente, note... Strašno se ljuti kad ga nazivaju krivim imenom, a to bude prilično često. Ima svoju bilježnicu za škandal u koju bilježi uvrede. No, najveća je zanimljivost da se jako boji vještica i škandala s vješticama u operi. A u ovoj ga je predstavi dopalo i to da jednu takvu mora čarolijom izvlačiti iz kutije za tubu u kojoj je Hillary zapela.

Vještica Hillary vrlo je nestašna, rođena davne 1664., a još i danas djeluje poput tinejdžerke. Nije baš ponosna što su svi doznali da se vještičjim štapićem naučila služiti tek u dobi od 122 godine, no sad joj ipak dobro služi, što nam je vješto pokazala svirajući uz njegovu pomoć različite instrumente. Djeca se tijekom predstave upoznavaju s različitim instrumentima, kako izgledaju i zvuče, što se s njima radi da bi proizveli zvukove, kako izgleda životu u kazalištu. Bolji i zabavniji način da o tome uče vjerojatno ne postoji. I da, u konačnici i zavole operu.

I sad, nemojte misliti da je nedostajalo pjesme. Nije. Bilo je svega taman koliko treba, ni premalo ni previše. A djeci je nakon predstave sigurno zanimljivo bilo i pozdraviti se s vješticom ili opipati periku od Marije, a one to vrlo rado dopuštaju ili je tako bar bilo na premijeri u nedjelju 4. ožujka. Maria je sopran, što znači da pjeva visoke tonove poput anđela! Voli red, pristojnost, ljubazne vještice i dobru, navijačku publiku. Veseli se probati sladoled o bundeve. Svakako doznajte je li ga na kraju kušala, sa svojim klincima, nedjeljom od 11 sati u zagrebačkom HNK. Cijela ekipa koja je radila na ovoj predstavi pod vodstvom režisera Krešimira Dolenčića napravila je odličan posao i sad nam nema druge nego pogledati i prvi dio priče o vještici Hillary iduće nedjelje. Jer napraviti dobru predstavu koja je zabavna i djeci i odraslima, e to je već prava umjetnost.

ps. samo dvaput je ova mlađa tražila da idemo na wc, jednom prije početka predstave i jednom pred sam kraj ;)

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: HNK

Najnovije

Najpopularnije