Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 STVARI KOJE NOVI TATA TREBA ZNATI: Uz mijenjanje pelena, evo kako još možete pomoći svojoj partnerici

Autor Sanja Matasić

Da biste svojoj partnerici bili prava podrška, važno je da razumijete kroz što prolazi.

 tata mijenja pelenu Izvor: Shutterstock

Mnogi budući očevi misle da njihova uloga počinje kada se beba rodi, ali istina je da počinje puno prije toga. Podrška partnerici tijekom cijele trudnoće, prisutnost na ključnim pregledima i porodu te zajedničko odlučivanje o važnim roditeljskim temama od presudna su značaja za bračni odnos i povezanost s bebom.

1. Uključite se što je prije

Uloga oca počinje od pozitivnoga testa na trudnoću. Uključivanje u donošenje odluka o praćenju trudnoće, porodu, informiranje o disanju na porodu, epiduralnoj, vrstama poroda i rizicima, dio su zajedničkog zadatka.
Ako majka doji, mnogi se očevi osjećaju kao da automatski mami trebaju prepustiti i ostalu brigu oko bebe, ali to nije istina. Tata može pomoći u nošenju bebe, presvlačenju, tješenju... S malom bebom ima posla po cijeli dan, koliko god želite.

2. Budite proaktivni

Nemojte uvijek pitati svoju partnericu što beba treba ili što trebate činiti. Ako vam je to prvo dijete, i mama tek uči i prilagođava se na novu ulogu, ne samo vi. Stoga, zajedno istražujte. Ako vaše novorođenče plače ili je uznemireno, odgovor nije uvijek da ga vratite mami na hranjenje - bebe mogu biti uznemirene iz brojnih razloga, uključujući prljave pelene, potrebu za maženjem ili jednostavno trebaju da ih malo ljuljuškate kako bi zaspale.

 tata drži bebu Izvor: Shutterstock

3. Povežite se s bebom

Razgovarajte i igrajte se sa svojim djetetom što više možete. Novi se očevi ponekad osjećaju glupo dok ispuštaju smiješne zvukove i komuniciraju sa svojim bebama, ali, zapamtite, to je ključno za izgradnju i jačanje veze s djetetom. Također, i tate mogu s bebama prakticirati dodir 'koža-na-kožu', jedan od načina kako ćete se zbližiti s bebom i umiriti je.

4. Educirajte se o ključnim stvarima

Na mami su teške i izazovne, da ne kažemo i bolne zadaće, kao što je porod, prva stolica nakon poroda, borba s dojenjem i upaljenim grudima. Tata je već odlična podrška ako sazna sve o tim kritičnim, razdobljima, pronađe razumijevanje i empatiju za svoju partenricu i olakša joj na neki način to razdoblje. Čim vaša partnerica primijeti da znate puno toga o ovim kritičnim razdobljima, osjetit će se sigurnije zbog vaše podrške.

5. Zatražite pomoć

Ako se osjećate kao da niste 'unutra' i kao da se ne možete saživjeti s novom ulogom, razgovarajte s prijateljima koji su prije vas postali očevi.
Načinite plan podrške prije i poslije poroda, što može značiti organiziranje čuvanja vašeg starijeg djeteta, osobu koja će vam pomoći oko spremanja obroka i kućanskih poslova. Na sebe preuzmite obaveze kao što su pronalaženje pedijatra za bebu, dogovaranje patronažne sestre, doznajte proceduru za prijavu djeteta i pripremite sve dokumente.

6. Naučite mijenjati pelene

Novorođene bebe u danu promijene mnogo pelena, i više nego što mislite. Ako na sebe preuzmete ovu dužnost, svojoj ćete partnerici uvelike olakšati. Otvorit ćete joj vrijeme za tuširanje, za priliku da malo odahne na bilo koji način. Ako pomognete oko stvari kao što je podrigivanje bebe, ljuljuškanje, nošenje, spremni ste doživjeti jedno novo i nevjerojatno iskustvo roditeljstva i partnerstva.

Možda će vas zanimati

Najnovije