Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FAZA LJUBIČASTOG PLAČA: Umjesto da je umirite, beba plače još jače, može i do 5 sati u komadu

Autor Sanja Matasić

Možda mislite da su kolike razlog neutješnog plakanja, ali ne mora biti...

 plakanje bebe Izvor: Shutterstock

Taman ste se poveselili kako ste iz rodilišta doveli jednu mirnu i staloženu bebu, kad ono - dva tjedna kasnije počinjete proživljavati pravi pakao. Beba ima faze plača koji vi ne možete umiriti ni jednom poznatom vam metodom. Baš naprotiv, što god da radili, čini se kao da još više plače.

Pojam na engleskome PURPLE crying osmislio je pedijatar Ronald Barr, koji je potaknut pitanjima mnogih zabrinutih roditelja, proveo na tisuće istraživanja o bebinu plaču.

Tako je u bebinu razvoju definirao fazu koja je popraćena gotovo histeričnim plačem, koji se može protegnuti i do 5 sati i, da tako kažemo 'neuništiv je' dok, iz nepoznatog razloga, ne prestane. 

Na hrvatskome, ovaj ćemo pojam nazvati faza ljubičastoga plača iako je termin skovan kao engleski akronim, a svako slovo ima određeno značenje koje pojašnjava ovaj fenomen.

 plakanje bebe Izvor: Shutterstock

Plakanje doseže vrhunac oko 2.mjeseca života

Razdoblje ljubičastoga plača počinje u dobi od oko 2 tjedna i nastavlja se do otprilike 3-4 mjeseca života. Iako sve bebe prolaze ovo razdoblje razvoja, neke su jednostavno neutješne i ničim ih ne možete umiriti.

Počinje u isto doba dana, bez razloga

Bebica je jedan dio dana raspoložena, normalno jede, spava, a kako se bliži kasnije popodne ili večer ulazi u fazu intenzivnoga plakanja. Plakanje počinje uvijek u isto doba dana i može trajati do 5 sati u komadu.

Beba ima bolne grimase i ljubičastu boju lica

Tijekom plakanja beba stvara bolne grimase na licu pa mnogi roditelji ovu vrstu plača pripisuju grčevima ili kolikama, no one uopće ne moraju biti razlog. Također, boja bebina lica, zbog napora, postaje blago ljubičasta.

Opire se svakoj vrsti umirivanja

Iako neke metode umirivanja su prilično učinkovite kod uobičajenoga plakanja i nervoze, kada nastupi faza ljubičastoga plača, kao da niša više ne pomaže. Još gore, čini vam se da svaki vaš pokušaj da umirite bebu potakne još intenzivniji i glasniji plač.

Riječ je samo o mjesečnici

Iako je faza ljubičastoga plača frustrirajuća i roditeljima jedva izdrživa, riječ je jednostavno o fazi u razvoju koja je prolazna, i to unutar mjesec dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije