Testovi na trudnoću osjetljivi su na hormon HCG koji je u tijelu prisutan samo ako ste trudni i oslobađa se samo ako se oplođeno jajašce već implantiralo u maternici. Prema istraživanjima, većina testova je 99 posto točna ako se naprave nakon izostanka menstruacije. Najbolji je dio što ga možete učiniti u privatnosti vlastita doma. Jednostavno, otvorite test, slijedite upute i pričekate preporučeno vrijeme za pregled rezultata.

Nakon što prođe preporučeno vrijeme čekanja, testovi će prikazati vaše rezultate na jedan od sljedećih načina:

  • promjena boje
  • dvije ili jedna crtica
  • simbol, kao što je plus ili minus

Da bi rezultat testa na trudnoću bio što sigurniji, trebali biste pričekati barem do tjedan dana nakon izostanka menstruacije. Ako vam je teško pričekati izostanak menstruacije, pričekajte barem dva tjedna nakon seksualog odnosa. Ako ste trudni, vašem tijelu treba vremena da razvije vidljive razine HCG-a, a to obično traje 7 do 12 dana nakon uspješne implantacije jajašca.

Evo nekoliko znakova kada biste trebali napraviti test na trudnoću.

1. Izostala vam je menstruacija

Jedan od prvih i najpouzdanijih znakova trudnoće je izostanak menstruacije. Ako pomno ne pratite svoj ciklus, moglo bi biti teško odrediti kasni li mjesečnica ili ne. Većina žena ima 28-dnevni menstrualni ciklus. Ako je prošlo više od mjesec dana od zadnje menstruacije, razmislite o testiranju. Imajte na umu da menstruacija ponekad može kasniti i zbog stresa, prehrane, vježbanja ili određenih zdravstvenih stanja.

Ako sumnjate na trudnoću, obratite pozornost na protok menstrualne krvi. U ranim tjednima, dok se jajna stanica zakopava dublje u sluznicu maternice, uobičajeno je da će krvarenje biti slabije. Obratite pažnju na bilo kakvu razliku u boji, teksturi ili količini krvi. Ako krvarite, a test na trudnoću je pozitivan, svakako se obratite liječniku.

2. Imate grčeve

Implantacija također može izazvati osjećaj sličan menstrualnim grčevima. U ranoj trudnoći možete osjetiti ovu nelagodu i pomisliti da vam stiže menstruacija, ali ona ipak ne dolazi. Zvuči vam poznato? Napravite test.

3. Bole vas grudi

Kako trudnoća proizvodi sve više estrogena i progesterona, ovi hormoni počinju mijenjati vaše tijelo kako bi pomogli bebin rast. Grudi mogu biti osjetljive i izgledati veće zbog povećanog protoka krvi. Bradavice bi vas mogle boljeti, a vene izgledati tamnije. Budući da mnoge žene osjećaju nelagodu u dojkama u danima koji prethode menstruaciji, ovaj simptom nije siguran znak trudnoće.

4. Osjećate se drugačije

Uz grčeve i bolne grudi, rana trudnoća može uzrokovati:

  • mučninu
  • averziju prema hrani
  • iscrpljenost
  • češće mokrenje

Kako tjedni prolaze, ovi simptomi mogu postati jači prije nego što se razina HCG-a izjednači, a to se događa krajem prvog tromjesečja. Neobični fizički simptomi mogli bi vas potaknuti da napravite test na trudnoću.

5. Niste planirali trudnoću, a kontracepcija je zakazala

Kontracepcijske pilule, kondomi i druge vrste kontracepcijskih sredstava ne pružaju 100 postotnu zaštitu od trudnoće. Drugim riječima, uvijek postoji mala šansa za trudnoću, bez obzira na to koliko ste oprezni. Kontracepcijske pilule možete zaboraviti popiti svakoga dana, a prema istraživanjima, 9 od 100 žena koje uzimaju tablete, zatrudnjet će ako ih ne uzimaju kako je propisano.

kontracepcija
Shutterstock 

Kondomi se mogu probušiti ili se ne koriste pravilno, a istraživanje je pokazalo da gotovo 18 od 100 žena koje se oslanjaju na kondome zatrudni svake godine.

Seksualno aktivne žene, u reproduktivnim godinama, svakoga mjeseca imaju šansu za trudnoću, čak i ako koriste zaštitu. Postoje određeni signali koje vam tijelo šalje, a koji bi vas mogli potaknuti da napravite test na trudnoću.

Za najtočnije rezultate, napravite test nakon što vam je izostala menstruacija. Testirajte se ujutro, a uzorak se uzima iz prve jutarnje mokraće. Rano testiranje osigurat će bolju skrb za vas i prenatalnu njegu za bebu. U slučaju pozitivnog rezultata, obratite se liječniku kako biste zajedno počeli pratiti trudnoću.