Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISKUSTVO PRATILJE NA PORODU U BOLNICI 'SVETI DUH': Ako je suprug spriječen, odličnu podršku može pružiti i prijateljica

Autor Sanja Matasić

Pratnja na porodu nije samo osoba koja će snimiti prvu fotku bebe, njezina je uloga briga o rodilji i njezinim potrebama i podrška u najtežim trenucima poroda.

 rodilja u bolnici Izvor: Shutterstock

Ako ste spremate za porod u nekoj od bolnica, sigurno razmišljate hoćete li sa sobom imati pratnju na porodu ili ne. Svaka je trudnica i svaki je porod priča za sebe i svatko zna kakva mu je vrsta podrške potrebna. Ne, i nije neophodno da pratnja na porodu bude otac djeteta, možete odabrati osobu za koju ste sigurni da će vam biti najbolja podrška u bolnim i teškim trenucima, osobu za koju znate da će moći iskomunicirati s primaljama, liječnicima i sestrama vaše potrebe, a da pritom neće ugroziti njihov stručni rad niti vama stvoriti osjećaj panike.

Svako je rodilište u Hrvatskoj opremljeno drukčije, a, nažalost, u nekim se bolnicama uvjeti nisu promijenili godinama, dok su neke bolnice u mnogome poboljšale svoje uvjete i omogućile i rodiljama i pratnji na porodu privatnost i kvalitetnu brigu i njegu.

Na Svetome Duhu 'lagana' komunikacija s timom za porode

U bolnici Sveti Duh u Zagrebu, prema iskustvu mnogih rodilja, ali i osoba koje su im bile u pratnji, uvjeti za porod su doista odlični, osoblje bolnice je susretljivo i ugodno, a boksovi za rađanje, kako su se prije zvali, više nisu boksovi, nego sobe s ležajem za porod i vlastitom kupaonicom. U svakoj je sobi medicinska oprema potrebna za porod i zvono kojim pratnja može pozvati primalju ili medicinsku sestru, ako je potrebno.

Jedino, kako imate dozu privatnosti, pratnju toplo preporučujemo, jer ste od medicinskog osoblja odvojeni zidovima i vratima.

Pratnja na porodu, dakle, može biti osoba koju odabere rodilja, a boravi isključivo u rađaonici, odnosno u sobi u kojoj rodilja rađa i u kojoj je sama. Ako još niste spremni za rađaonici, ako nije krenuo aktivni porod, niste dovoljno otvoreni i nije vam puknuo vodenjak, nalazite se u predrađaonici s drugim rodiljama i tu pratnja ne može biti s vama. Tek kada krenu jaki trudovi, i vi ste dovoljno otvoreni, prema procjeni liječnika, ulazite u svoju rađaonicu. Onoga trenutka kada vas smjeste u rađaonicu, možete kontaktirati osobu odabranu za pratnju, nazvati je, a osoblje bolnice će je uvesti u rodilište.

Trenutno (dakle, ako nema pandemijskih mjera), pratnja ne mora pokazati covid potvrdu, ali bi trebala koristiti masku, dok rodilja prolazi cijeli proces poroda bez maske (što je, naravno, logično).

Na ulasku u rađaonicu, pratnja dobiva sterilnu odjeću, jednokratne šlape i kutu, i tako je odjevena cijelo vrijeme poroda, a može koristiti toalet u sobi za rađanje.

Ako ste pratnja na porodu, evo kako olakšati rodilji

Porod se može otegnuti satima, i nitko ne može predvidjeti i reći: 'Otvoreni ste 7 cm, rodit ćete za dva sata maksimalno'. Jer, što ako se glavica još nije spustila? Što ako morate satima podnositi trudove i ne tiskati jer još nije vrijeme. Vrijeme u rađaonici sporo prolazi, to će reći svaka žena koja je rodila.

 muž na porodu Izvor: Shutterstock

Stoga, uloga pratnje na porodu je prije svega 'navijati' za rodilju i pomoći joj da održi fokus na disanju i istrpi određeno razdoblje teških trudova.

- Tijekom poroda dobro je da pokraj trudnice bude boca vode te da u pauzama trudova dobiva male gutljaje cijelo vrijeme. Pogotovo jer u bolnici ne dopuštaju da rodilja jede i pije ništa dva sata nakon poroda.

- Pripremite u torbi manji ručnik ili gazu koju ćete navlažiti vodom i u pauzi trudova osvježiti rodilju po glavi, na području prsa i ramena.

- Ako rodilji odgovara dodir, masirajte joj donji dio leđa, u pauzi truda i ramena, jer je ključno da ramena budu opuštena, a ne u grču, kako bi se olakšalo pravilno disanje.

- Trudite se biti s rodiljom aktivni u disanju. Što to znači, podsjećajte da u pauzi između trudova diše ravnomjero i pokuša skupiti snagu za trud koji dolazi, a u trudu pratite ritam u koji će vas uputiti primalja na početku poroda.

- Trudove možete pratiti na monitoru pokraj kreveta; tijekom poroda sami ćete primijetiti na kojoj je brojci intenzitet boli teško izdrživ, pa budite pokraj rodilje da je možete podržati, možete joj dati svoju ruku da je stišće. Neke vrste pomoći su individualne, jer neke rodilje imaju potrebu se pripremiti za navalu boli koja dolazi pa, u tome slučaju, prateći brojke, možete najaviti da trud dolazi i zajedno se pripremiti za disanje.

- U fazi kada trud popusti, komunicirajte s rodiljom i pitajte je što joj olakšava, a što joj smeta 

- U svakome trenutku možete stisnuti zvonce za pomoć, i primalja će doći provjeriti stanje rodilje.

- Ako ne stišćete zvonce, svako malo rodilju obilazi primalja ili liječnik, i provjeravaju otvorenost, položaj bebe i opću situaciju rodilje.

- Vaš zadatak, kao pratnje, jest biti most komunikacije između rodilje i medicinskog time i pomoći da porod prođe što je ugodnije moguće (ako to tako možemo nazvati).

- Nemojte 'iritirati' rodilju fotkama u njoj teškim trenucima, a za sve što fotografirate, pitajte dopuštenje jer ipak je riječ o jednome intimnome i emotivo intenzivnom događaju.

Možda će vas zanimati

Najnovije