Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VRIJEME ZA MAMU I BEBU: Rodiljni dopust nije godišnji odmor, ali u njemu možete beskrajno uživati - evo kako

Autor Jelena Pervan

Je li moguće uživati u rodiljnom i roditeljskom dopustu?

 beba se smije Izvor: Shutterstock

Pomisao na rodiljni i roditeljski dopust, nekim mamama stvara frustraciju i strah da će im se život svesti na hranjenje, mijenjanje pelena i uspavljivanje bebe dok će sve ostalo postati nevažno. Roditeljski dopust nije godišnji odmor, kako se majkama ponekad zna spočitavati kad se požale da im je teško, ali može biti predivna prilika za upoznavanje svoje nove uloge i razvijanje odnosa s bebom u razvoju.


S djetetom ste 24 sata u danu, svaki dan

Ova rečenica, na prvu, može zvučati zastrašujuće, ali kada shvatite da je ovo možda jedini tako intenzivan period koji ćete provoditi sa svojom bebom prije povratka na posao, odlaska u vrtić i školu, tada ona dobiva posebno značenje. Pokušajte uživati u lijepim i teškim trenucima jer vaša beba nikada više neće biti tako mala. Osluškujte je, promatrajte i budite prisutni. Sve ostalo će doći na svoje mjesto, ali ove trenutke imat ćete samo jednom.

Vrijeme prolazi sporo, ali brzo odlazi

Kad ste cijelo vrijeme s bebom, teško možete primijetiti promjene koje se događaju, no beba se u ovom razdoblju brzo razvija i mijenja se iz dana u dan. Pokušajte uživati u sporom protoku vremena i doživjeti svaku malu promjenu. Fotografirajte i snimajte svoju bebu kako biste izgradili malu riznicu uspomena na ovo razdoblje, ma koliko izazovno bilo.

 Beba fotografija.jpg Izvor: Shutterstock

Ovo je dobro vrijeme za razmišljanje o promjeni

Život prije roditeljskog dopusta vjerojatno vam nije ostavljao dovoljno vremena za razmišljanje o poslu, vrijednostima koje želite graditi i životu kakav zaista želite živjeti. Želite li se vratiti na posao ili biti s djetetom, želite li raditi manje i fleksibilnije ili možda promijeniti posao, kvart, grad, način prehrane. Ovaj vam period daje priliku da razmislite jesu li se vaši prioriteti promijenili i gdje biste voljeli biti nakon što roditeljski završi.

Bolje ćete upoznati svoj kvart i grad

Vjerojatno je da prije bebe i niste imali toliko vremena za uživanje u kvartovskim parkovima, slastičarnicama ili zanimljivim knjižarama. Moguće je da svoj kvart i ne poznajete, koliko biste voljeli. Roditeljski je prilika da s bebom istražujete kvart, mjesto ili grad u kojem živite. Otkrivat ćete zanimljiva mjesta i možda saznati za neku zabavnu aktivnost koju možete pohađati sami ili s bebom.

 mama i beba u parku Izvor: Shutterstock

Upoznat ćete svoje dijete

Neke majke odmah po rođenju ostvaruju snažnu vezu sa svojom bebom, dok drugima treba puno više vremena, posebno ako se u priču uvuku baby blues ili postporođajna depresija. Roditeljski dopust majkama daje vrijeme da se, iz dana u dan, upoznaju sa svojom bebom i da polagano razvijaju odnos, bez obzira na eventualno težak početak.

Vrijeme da se sve slegne

Osim što služi za zbližavanje s bebom, roditeljski dopust je vrijeme u kojem se tijelo postepeno vraća 'na staro' i oporavlja od poroda. Iako je rodiljni dopust često sve, osim pravog dopusta i odmora, ženama daje priliku da uspore, nauče tražiti pomoć i osluškivati svoje potrebe. Kvalitetan odmor u postpartumu ključan je za dugoročno očuvanje ženskog zdravlja.

Možda će vas zanimati

Najnovije