Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNANSTVENICI DOŠLI DO ZANIMLJIVOG OTKRIĆA: Sedmomjesečne bebe mogu doživjeti svijet iz tuđe perspektive

Autor Jelena Pervan

Istraživanje daje za naslutiti da bebe mogu razumjeti puno više od onoga što smo do sada mislili.

 beba samo što nije prohodala Izvor: Shutterstock

Sedmomjesečne bebe možda mogu razumjeti tuđa uvjerenja i misli, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Science.
Iako su mnoge prijašnje studije sugerirale da se sposobnost shvaćanja gledišta druge osobe razvija tek kod četverogodišnjaka, čini se da djeca to mogu i ranije.

Bebe možda imaju svijest o tuđim perspektivama

Istraživački je tim došao do otkrića mjerenjem jednostavnog ponašanja odnosno promatranjem koliko dugo djeca bulje u određeni prizor unutar eksperimenta. Ovo nam otkriće pruža dokaze o najranijoj svijesti beba o tuđim perspektivama.

Razvojna psihologinja Rose Scott kaže da nije poznato kako bebe stječu sposobnost razumijevanja tuđih mentalnih stanja. Neki znanstvenici tvrde da razgovor ima ključnu ulogu. Sedmomjesečne bebe imaju iskustva slična razgovoru, glasanje i brbljanje. 

Istraživanje s animiranim filmom

U istraživanju je sudjelovalo 56 sedmomjesečnih beba kojima je prikazan crtić u kojem glavni lik gleda loptu koja se kotrlja iza pravokutnika postavljenog na stol, u nizu scena.
Lopta se ili zaustavljala iza pravokutnika i tako bila skrivena od pogleda ili se nastavljala kotrljati po stolu sve dok nije nestala sa scene. U nekim je scenama lik pratio cijeli proces, a u ostalima je otišao prerano da vidi konačnu poziciju lopte.

Tim je otkrio da su djeca dulje zurila u završne scene koje su prikazivale neočekivani ishod za animiranog lika koji se povukao ranije nego u scene koje su imale očekivani ishod, s vidljivom loptom. Takvo su ponašanje istraživači protumačili kao djetetovo iznenađenje situacijom što je ista reakcija koju bi imao lik. Drugim riječima, činilo im se da bebe promatraju crtić i kroz gledište lika, a ne samo svoje.

 beba u krevetu Izvor: Shutterstock

Potrebna su dodatna istraživanja za potvrdu

Iako je vrijeme gledanja standardni pristup u ovakvim istraživanjima, to može biti problematično jer ne možemo znati gledaju li bebe prave dijelove scene kada zure u ekran, tvrde istraživači. Potrebno je uvesti dodatno praćenje ponašanja ili pokreta očiju kako bi se otkrića potkrijepila.

Također kažu kako se odgovori djece mogu objasniti percepcijom fizički događaja kao što je slijed pokreta lopte, a ne stajalištem lika iz crtića. Trebalo bi dodati kontrolnu scenu bez likova kako bi pokazali da oni utječu na vrijeme gledanja.

Ako buduća istraživanja potvrde ove rezultate, time bi se pokazalo da su male bebe osjetljive na društvene informacije i na ono što drugi vide. No to nužno ne znači da imaju sposobnost razumijevanja tuđih uvjerenja jednako kao što to mogu četverogodišnjaci.

Možda će vas zanimati

Najnovije