Odnos mame i kćeri je jedan od najkompleksnijih odnosa, a ujedno onaj koji nas najviše formira tijekom života. Astrolozi su zavirili u horoskopske kombinacije mama i kćeri i pokušali objasniti zašto neki odnosi mogu biti prilično izazovni i teški te ispunjeni čestim svađama i nesuglasicama. Donosimo 20 astroloških kombinacija mama i kćeri koje su međusobno suprotne i često se nalaze u konfliktnim situacijama.

20. Mama Riba i kći Strijelac – emocije vs. logika

Vas, kao majku, prije svega zanima kako se osjeća vaša kćer, i pokušavat ćete to doznati čak i dok je još tako malena da nije u stanju verbalizirati svoje osjećaje. Kako vaše dijete bude odrastalo, trudit ćete se sve sukobe rješavati intimnim razgovorom, što kod jednog Strijelca jednostavno 'ne pali'. Naime, vaša kći ne pridaje toliki značaj emocijama, već radije pristupa rješavanju problema na praktičan i racionalan način.

Vaša bi se kći moga osjećati neugodno zbog vašeg stalnog ispitivanja njezinih osjećaja, a u pubertetu bi vas čak mogla optuživati da ste patetični i da glumatate.

Ako je budete nježno usmjeravali i podsjećali je na to da je emocionalna inteligencija jednako važna kao i bilo koja druga vrsta inteligencije, lakše ćete prolaziti krizne trenutke u vašem odnosu.

19. Mama Rak i kći Ovan - oprez vs. preuzimanje rizika

Majke Rakovi često su vrlo oprezne i bojažljive kad su u pitanju njihova djeca, pogotovo ako je riječ o Ovnovima koji vole isprobavati nove stvari i neprestano su u potrazi za uzbuđenjima. Račicama je obitelj na prvome mjestu pa dok je vaša Ovnica još malena provodite puno vremena s njom. No kada vaša kćer počne težiti za samostalnošću, možete upasti u depresivne faze jer će vam nedostajati zajedničko vrijeme provedeno s njom. Pokušajte ne prenositi svoju brigu i strah od odvajanja na svoje dijete jer ćete kod njega na taj način samo potaknuti bunt i ono će se početi udaljavati od vas u želji da sačuva svoju neovisnost.

18. Mama Djevica i kći Blizanac - fokusiranost vs. raspršenost

Vi ste bili najbolja učenica u razredu i uspijevate u rješavanju svih povjerenih vam zadataka pa očekujete isto i od svoje kćeri. Jedan ste od onih roditelja koji svoje dijete uče računati i čitati još od vrtićke dobi. Zamišljate je kao buduću liječnicu, odvjetnicu, poslovnu ženu, dakle, sve svoje ambicije preslikavate na svoje dijete.

Međutim, jednome Blizancu to je previše jer znatiželja koja je glavna osobina vaše kćeri tjera je na stalno kretanje i 'skakanje' s jedne stvari na drugu. Ona će radije pokušati s nekoliko aktivnosti odjednom i vidjeti što joj najbolje odgovara. Odustanite od svojih ciljeva, a zadržite se samo na usmjeravanju svoje kćeri i davanju podrške u onome u čemu je ona dobra i što joj stvara veselja.

17. Mama Ovan i kći Ovan – dva Ovna na brvnu

Niste mislili da itko može imati tako jaku volju i biti tako tvrdoglav kao vi, a onda se rodila vaša kći. Ako su u obitelji dva Ovna, vaš će dom uvijek biti ispunjen glasnim raspravama, ali one nisu nužno pokazatelj lošeg odnosa. Baš poput vas, i vaša se kći bori za svoja uvjerenja, a takav način funkcioniranja naučila je od vas. Kad sukob eskalira, dajte joj malo prostora ili jednostavno prestanite odgovarati na njezine provokacije.

via GIPHY

16. Mama Jarac i kći Vaga - impulzivnost vs. promišljanje

Uglavnom, često svoju djecu doživljavamo kao neodgovorniju ili bezbrižniju nego što smo mi sami. No kad je ova kombinacija u pitanju, nije baš tako. Bezbrižna majka Jarac u kombinaciji sa zabrinutom kćeri Vagom znači da će se ponekad činiti da dijete odgaja roditelja.

Najveći izazov je natjerati Vagu da se ipak malo opusti. Podsjetite je da joj jedna školska zadaća neće odrediti ostatak života i da su šanse da će je pogoditi grom vrlo male.

15. Mama Vodenjak i kći Lav - filozof vs. istraživač

Uvijek ste bili fascinirani osjećajima i mislima i najviše volite tražiti znanje čitajući knjige. Vaša je kći jednako razumna i znatiželjna, ali uči iskustvom, dodirujući, metodom pokušaja i pogreške te postavljajući beskrajna pitanja o svijetu oko sebe. Ponekad ćete biti šokirani dubinom njezinih pitanja i vjerojatno nećete uvijek imati odgovor. Umjesto da joj samo kažete sve što želi znati, pokušajte joj postaviti pitanja kako biste je usmjerili na razmišljanje.

14. Mama Blizanac i kći Rak – široki interesi vs. uski interesi

Blizance oduvijek zanima svijet činjenica i brojki pa očekujete da će vaša kći zapamtiti svaku informaciju jednako lako kao i vi. Međutim, vaša je kći zainteresirana samo za neka, uska područja i ne troši svoju energiju izvan toga.

Ako je natjerate da vježba matematiku, njezin će um zasigurno odlutati ili će tijekom sata biologije crtati po svojoj bilježnici vile i čarobnjake. Dopustite joj da istražuje svoja područja interesa koliko želi, a samo se pobrinite da ipak ostavi malo vremena da nauči ono što bi trebala znati.

13. Mama Lav i kći Jarac - pravila vs. razmišljanje izvan okvira

Vi ste možda uvijek igrali po pravilima, no čini se da je vaša kći slobodoumnija. Dok je malena, bit će brbljava u razredu i neće baš htjeti prihvatiti da mora sjediti u klupi. Možda će joj biti teško shvatiti koliko je važno nastaviti sa satom klavira, koji joj se ne sviđa ili, kasnije, prijaviti se na fakultet s kojim može ostvariti uspješnu poslovnu karijeru.

via GIPHY

Međutim, to ne znači da neće biti uspješna - vaša je kći motivirana i inteligentna - ali mora pronaći vlastiti način kako će se ostvariti. Jarci su vrlo inovativni i često su oni koji mijenjaju svijet baš zbog toga što razmišljaju izvan okvira.

12. Mama Bik i kći Škorpion - govornik vs. izvršitelj

Bikovi pričaju, dosta. Zato što stvari razumijete tek kada o njima pričate. Nikada ne možete donijeti odluku bez razglabanja o problemu s nekim prijateljem ili obitelji. Kad god se vaša kći nađe u problemu, od nje očekujete isto. Postavljate joj bezbroj pitanja i očekujete njezin odgovor, ali umjesto toga, što je više ispitujete, ona se više povlači u sebe.

Vaša kći radije rješava probleme djelovanjem, a što je više gnjavite, bit će zatvorenija. Ne forsirajte razgovor, čekajte da ona vama dođe po savjet.

11. Mama Škorpion i kći Djevica - poduzetnost vs. oklijevanje

Za sebe mislite da ste optimist. U vašim očima ne postoji nerješiv problem ili nepopravljivi odnos. Vjerujete da vaša kći, ako se dovoljno trudi, može postići štogod poželi, i to je želite naučiti. No, nikako u tome ne uspijevate jer ona pretjerano razmišlja o svakom problemu i, umjesto da ga krene rješavati, stalno strahuje da će pogriješiti.

via GIPHY

Iako vam njezin pogled na svijet može izgledati tjeskobno i pesimistično, pokušajte je gurati previše izvan njezine zone udobnosti.

10. Mama Strijelac i kći Blizanac (dijete) - perfekcionist vs. kockar

Uvijek dajete sve od sebe što god radili. Ograničili ste se na nekoliko aktivnosti kako biste u njima stvarno bili najbolji. No, vaša kći Blizanac radije bi isprobala od svega pomalo.

Čak i kada druga djeca biraju sportove i aktivnosti na koje će se usredotočiti, ona i dalje eksperimentira i upisuje se na satove baleta, kickboxinga, uči novi instrument ili jezik. Možda nikada neće biti najbolja ni u jednom od njih, ali stalno uči nove vještine i izvrstan je komunikator.

9. Mama Vaga i kći Riba – nedosljednost vs. dosljednost

Ovo je još jedna smiješna horoskopska dinamika roditelj-dijete jer se ponekad može činiti da je kći ta koja odgaja. Kao Vaga, oduvijek ste osjećali da pravila postoje samo da bi se malo promijenila ili prekršila. Naravno, društvo bi se raspalo da pravila ne postoje, ali pametni ih ljudi znaju malo zaobići kako bi uspjeli. Vaša kći, međutim, smatra to nedopustivim. Ona voli strukturu i vjerojatno će htjeti jesti istu svaki dan i držati se svakog rasporeda. Pustite je da ima svoju strukturu, ali svakako je s vremena na vrijeme protresite.

8. Mama Rak i kći Lav – obiteljski tip vs. svjetski putnik

Rakovi najviše vole brinuti se o svojoj obitelji i domu. Nije da ne volite putovati, ali se uvijek rado vraćate kući. Kako vaša kćer postaje starija i počinje sama putovati, postaje vam jasno da je potpuno drukčija od vas.
Htjet će prespavati kod prijatelja svake večeri vikendom, a kasnije će otići na fakultet u neki drugi grad ili početi raditi u nekoj dalekoj državi. Dajte slobodu svojoj maloj Lavici, radite ono u čemu uživate – gradite gnijezdo, a vaša će vas kćer rado posjećivati.

7. Mama Strijelac i kći Strijelac - previše emocija

Dvije žene Strijelac u kući stvaraju totalni kaos. Obje ste strastvene, ali i lako uvredljive, a kad vidite da druga povisi glas ili se ljuti, najradije biste se rasplakali. Vaša glavna borba bit će naučiti kako riješiti sukob a da ne vrijeđate jedna drugu. Kada uđete u sukob, pokušajte ne povisivati ton svoga glasa.

via GIPHY

Vaša će kći naučiti rješavati sukobe na sličan način, a vi ćete izbjeći mnogo živčanih slomova.

6. Mama Jarac i kći Bik - stres na kvadrat

U vašem je domu često prisutan stres, a vaša će kćer preuzeti vaš obrazac tjeskobne brige od malih nogu. Kao i vi, i ona će stalno živjeti pod pritiskom tuđih očekivanja i tjeskobno ih pokušati ispuniti.

Što se prije kao majka naučite nositi s vlastitim brigama, to ćete manje opterećivati svoju djecu. Prakticiranje joge i meditacije ili osvještavanje svojih problema doprinijet će vašem boljem zdravlju, ali i boljem odnosu s vašom kćeri.

5. Mama Škorpion i kći Vodenjak – briga vs. razbibriga

Majka Škorpion puno brine. Kreirate detaljne rasporede za svoju kćer koji joj osiguravaju dovoljno sna, zdravu hranu, ispunjavanje školskih i izvanškolskih obaveza. Gledate na svoje dijete kao na osjetljivu biljčicu koju u svakom trenutku treba podrezivati i zalijevati. No vaša kći se vidi drukčije i ne želi da je 'tlačite'. Ona je hrabra, želi istraživati, iskusiti nove stvari. Pokušajte zadržati rutinu, ali joj dopustite slobodu i omogućite vrijeme da malo 'nestane' u svojim svjetovima.

4. Mama Blizanac i kći Riba - neobzirnost vs. osjetljivost

Ovo može biti vrlo teška kombinacija jer nikad ne možete znati kada će neka vaša bezazlena rečenica duboko povrijediti vašu kćer. Blizanci nisu sitničavi i ne brinu previše o tome što drugi govore, ali Ribe su vrlo osjetljive i najmanja ih sitnica može povrijediti.

via GIPHY

Kao majka, trebali biste prepoznati da je i vaša kći ponekad u pravu te da ste joj rekli ili učinili nešto što bi je moglo povrijediti, a da toga niste bili svjesni. Trebali biste joj nježno objasniti da ne doživljava baš sve osobno.

3. Mama Lav i kći Bik – društvenost vs. sramežljivost

Od trenutka kada je bila dovoljno velika da ide na igranje sa svojim vršnjacima, svojoj ste kćeri stalno dogovarali druženja. Iako je vama vrijeme provedeno s prijateljima uvijek bila jedna od najvažnijih stvari u životu, ne moćete očekivati da to voli i vaše dijete. S druge strane, čim se vaša kći povuče u društvu i postane neraspoložena, vama se pali alaram da nešto nije uredu. No nisu svi ljudi na ovome svijetu društvenjaci poput vas, neki vole biti sami i treba im širok prostor privatnosti.

Ako ne želite da napravi zid prema vama, dopustite joj da ima svoju privatnost.

2. Mama Vodenjak i kći Rak – lijeva vs. desna strana mozga

Vi ste znanstveni mozak, razmišljate u brojkama i algoritmima, a vaša je kći umjetnički i emotivni tip osobe. Možda će vam se ponekad biti teško povezati s njezinim interesima.

Zajednički interes mogla bi vam biti glazba, koja je kombinacija matematike i umjetničke kreativnosti. Otiđite zajedno na koncerte, svirajte neki instrument ili osnujte bend, zašto ne?

1. Mama Vaga i kći Jarac - liberalno vs. konzervativno

Nikada niste bili konvencionalni. Dok ste odrastali, željeli ste da vam mama dopusti da od malih nogu nosite odjeću za odrasle i izlazite s prijateljima. Zakleli ste se da nikada nećete postavljati previše ograničenja vlastitoj kćeri - da se želi tetovirati sa 16, dopustili biste joj! Vaša bi se kći, međutim, radije družila sa svojom bakom i učila plesti šalove. Pazite da je ne ograničite svojom slobodom.