Beba u trbuhu svoje mame vodi vrlo zanimljiv život - izvodi različite grimase, udara šakicama i nožicama, isprobava okuse, osluškuje i štuca. Svaki bebin pokret koje buduće mame osjete u njima izaziva radost i oduševljenje jer je to znak da je sve u redu. Taj osjećaj da se živo biće razvija i raste u vama doista je izniman. Svaka je beba jedinstvena, pa se tako i učestalost i vrsta njenih pokreta u maminu trbuhu mogu razlikovati. Ipak, dobro je znati što je sve u granicama uobičajenog, a kada se treba zabrinuti.

Što su pokreti fetusa?

Pod tim pojmom obično se misli na bebine pokrete, sitne udarce koje majka osjeća u svom trbuhu. Bebe se počnu micati vrlo rano tijekom trudnoće, no u to su vrijeme još tako malene da majka to ne osjeća. Osam tjedana nakon zadnje mjesečnice, kada je beba stara šest tjedana, formiraju se bebine ruke i noge, iako je njeno tijelo dugo tek dva centimetra. Do 12. tjedna njeno je tijelo potpuno oblikovano, premda dugačko samo pet centimetara. Zato majka još ne osjeća pokrete svog nerođenog djeteta preko stijenke maternice.

Pokrreti fetusa
Shutterstock 

U razdoblju između 12. i 20. tjedna trudnoće fetus ubrzano raste i do 20. tjedna postiže dužinu od oko 18 centimetara.

Zašto se nerođena beba giba?

Kako raste i razvija se njeno tijelo unutar maternice, nerođena beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Katkad su njeni pokreti reakcije na vanjske zvukove ili majčine osjećaje. Ako zauzmete položaj koji joj ne odgovara, vrlo će se vjerojatno početi meškoljiti. Određena vrsta hrane također može potaknuti vašu bebu na veću aktivnost.

Kada trudnica može osjetiti prve bebine pokrete

Ako vam je ovo prva trudnoća, možda nećete odmah primijetiti bebine pokrete jer vam je to posve nov osjećaj. Žene ga često opisuju kao nježno, lepršavo pomicanje, poput krila leptira. Ako ste već rodili i taj vam je osjećaj poznat, možete očekivati da ćete prvi put osjetiti pokrete svoje bebe negdje između 15. i 18. tjedna, a ako vam je ovo prva trudnoća, vjerojatno ćete ih opaziti između 16. i 20. tjedna.

S vremenom ćete se naviknuti na taj osjećaj, koji postaje sve jači i češći kako beba raste. Do 22. tjedna trudnoće većina trudnica osjeća bebine pokrete gotovo svaki dan.Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu masu mogu osjetiti bebine pokrete nešto kasnije, jer masno tkivo oko maternice ublažava te osjete. Ako je placenta smještena u prednjem dijelu utrobe, to također može smanjiti osjete. Tijekom redovitih pregleda liječnik će vas pitati o bebinim pokretima. Kako trudnoća napreduje, oni postaju sve važniji. Svaki 'udarac' odnosi se na odvojeni pokret ili niz pokreta. Pa tako deset “udaraca” dnevno znači deset zasebnih puta u danu kada osjetite da se vaša beba pomaknula. Neke trudnice osjete samo nekoliko pokreta svaki dan, dok ih druge registriraju stotine.

Najmanje desetak pokreta dnevno smatra se normalnim. Da biste razumjeli pokrete fetusa, zamislite dijete od dvije godine koje trči okolo i povremeno se odmara. To je normalno ponašanje za dijete te dobi. Kad bi dugo ležalo mirno na kauču u vrijeme kada inače ne spava, sigurno biste se zabrinuli da je bolesno. Isto tako, ako je beba u trbuhu mirna u vrijeme kada se inače kreće, to može biti razlog za brigu. Potkraj trudnoće broj i priroda pokreta smanjuju se zbog pomanjkanja prostora, no ne bi se smjeli usporiti.

Neki misle da će bebe koje su vrlo živahne u maminu trbuhu jednog dana postati sportaši ili biti atletski građene. No to ne mora značiti ništa od toga. Učestalost i vrsta pokreta prije rođenja nisu povezane s djetetovim ponašanjem nakon rođenja. Također, nije moguće utvrditi bebin spol samo po tome.

Pokreti i položaji u kasnoj trudnoći

U posljednjih nekoliko tjedana vaša beba trebala bi biti ugodno smještena u dnu vaše zdjelice, spremna za izlazak i susret sa svijetom. Njezinu glavicu možda ćete osjećati poput dinje koja vam pritiska zdjelicu i tjera vas da vrlo pažljivo sjedate. Kako se glavica spušta, tako ćete osjećati manji pritisak ispod prsnog koša. U ovom razdoblju trudnoće vjerojatno ćete osjećati manje gibanja  bebina tijela, a umjesto toga uporne sitne udarce ispod rebara, s jedne ili druge strane, ovisno o tome kako je beba smještena. Ako je vaša trbušna stijenka tanka, možda ćete čak moći uhvatiti bebino stopalo.

Pokreti fetusa
Shutterstock 

Beba će katkad spavati, a katkad biti vrlo aktivna, i to najčešće navečer ili kad legnete u krevet i pokušate zaspati. Naravno, njeni su motivi visoko plemeniti: nastoji vas što prije priviknuti na način života koji vas čeka i koji uključuje neprospavane noći. U tim trenucima sjetite se da je svako micanje znak zdravlja vaše bebe i da ćete u danima nakon porođaja s nostalgijom razmišljati o tim njenim migoljenjima i udarcima.

Istraživanja pokreta fetusa pokazala su da svaka beba ima vlastiti obrazac buđenja i spavanja u maternici. Tijekom trudnoce svaka se buduća mama na to navikne i uskladi s ritmom spavanja i budnosti bebe.

Što ako se ne miče?

Ako cijeli dan ne osjetite ni jedan pokret bebe u trbuhu, trebate li se zabrinuti? Možda ste bili usredotočeni na nešto drugo pa zato niste primijetili njena gibanja. Ipak, ako želite biti sigurni, evo nekoliko načina da potaknete bebu da se pomakne.

  • Lezite na bok, s jastukom ispod trbuha, i ostanite tako mirno ležati neko vrijeme.
  • Lezite na leđa ili na lijevi bok, podignite stopala i opustite se. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku iznad stidne kosti i obratite pozornost na to što se zbiva unutra.
  • Puštajte glazbu svojoj bebi, osobito ako ste primijetili da reagira na neku odre đenu vrstu glazbe ili pjesmu, pričajte joj nježno i gladite trbuh.

Ne tako davno ženama se savjetovalo da prate bebine pokrete uz pomoć tablice, kako bi se vidjelo jesu li približno jednaki svaki dan, no te se tablice sve rjeđe upotrebljavaju jer je lako zaboraviti unijeti baš svaki podatak. Osim toga, ti obrasci nisu kod svake žene jednaki, što može izazvati nepotrebnu brigu.

Danas liječnici najčešće savjetuju trudnicama da obrate pozornost na obrazac pokreta svoje bebe tijekom dana i da se savjetuju s liječnikom ako opaze promjenu. Ako želite, možete odabrati onaj dio dana u kojem je vaša beba najaktivnija, sjesti ili leći na bok i zapisivati vrijeme koje je potrebno da osjetite deset jasnih pokreta – udaraca, trzaja ili pokreta cijelog tijela. Tih deset pokreta trebali biste osjetiti u roku od dva sata, no nemojte se zabrinuti, vjerojatno neće trajati toliko dugo. Katkad ćete deset udaraca osjetiti već u prvih deset minuta. Ako u roku od dva sata ne registrirate deset pokreta, pokušajte ponovo poslije. Ako ni tada ne osjetite deset pokreta u roku od dva sata ili je vaša beba manje aktivna nego inače, bilo bi dobro da se javite svom liječniku. On će provjeriti bebine otkucaje srca i pokrete, a vi ćete doznati je li sve u redu i mirnije nastaviti sa svojim životom.