Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO GINEKOLOZI NE VOLE DA RADITE NA PREGLEDU? Pacijentice se opterećuju depilacijom, a ima puno važnijih stvari

Autor Sanja Matasić

Možda nije najugodniji pregled koji obavljate, ali je važan za vaše zdravlje.

 žena kod ginekologa Izvor: Shutterstock

Posjet ginekologu mnogim ženama nije nešto u čemu uživaju, bez obzira na to u kojoj su životnoj dobi i koliko su već puta bile na ovakvom pregledu. No važno je znati da je, radi vašega zdravlja, potrebno posjetiti ginekologa barem jednom godišnje.  

Često se kod odlaska ginekologu žene opterećuju nekim sitnicama ili, zbog nelagode, olako doživljavaju ono što je liječnicima važno. Evo koji obrasci ponašanja otežavaju 'posao' vašem ginekologu.

'Oprostite, nisam se depilirala'

Ginekologa uopće zanima vaša frizura na vašem intimnom području jer je pregled rezerviran za vaše zdravlje. Pogotovo ako pacijetica skreće pozornost na depilaciju nogu. Liječnika to doista ne zanima i ne treba na to trošiti vrijeme u ordinaciji.  

Preskakanje pregleda zbog menstruacije

Možda je vama neugodno ako dođete na pregled tijekom mjesečnice. Iako je to nekad bio slučaj, liječnici se izjašnjavaju kako to njima nije problem. Ako imate zakazan pregled, a u međuvremenu ste dobili menstruaciju, to nije razlog za otkazivanje pregleda. Suvremeni papa testovi omogućuju uzimanje uzorke i tijekom mjesečnice.

Postavljate dijagnozu prije liječnika

Svaka žena dobro poznaje svoje tijelo, ali kada je riječ o iscjetku, mnoge pacijentice dođu na pregled s vlastitom dijagnozom. Ako primijetite bilo kakve promjene, javite se svom liječiku i on će postaviti dijagnozu i odlučiti o tome je li potrebna terapija.

Ne spominjete lijekove koje uzimate

Ako već koristite neku terapiju, obavezno to napomenite svome liječniku. Nijedan od njih ne voli neodgovorne pacijente, a informacija o drugim terapijama može biti ključna u rješavanju problema.

Posjet ginekologu tek kada se pojave problemi

Neke žene na pregled dolaze tek kada shvate da postoji problem. Zapamtite, redovan ginekološki pregled je prevencija, ali i način da se otkriju neki zdravstveni problemi i počne liječenje na vrijeme.  

Možda će vas zanimati

Najnovije