Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIBA I MORSKI PLODOVI U TRUDNOĆI: Što je sigurno, a što je bolje izbjegavati?

Autor Sunčica Got

Trudnicama ostaje dovoljno velik izbor ribe i morskih plodova koje su sigurne za njih i bebu.

 žena jede ribu.jpg Izvor: Shutterstock

Riba i plodovi mora važan su dio nutritivno bogatog jelovnika, a mnogima su i omiljena hrana. Ipak, trudnicama se savjetuje oprez u konzumaciji, pogotovo kad je riječ o ribi bogatoj živom te sirovoj ili nedovoljno kuhanoj ribi te plodovima mora. Valja pripaziti i na količine ribe koja se u trudnoći konzumira.

Ne jesti sirovu ribu

Istraživanja su pokazala da visoke razine žive mogu oštetiti živčani sustav, bubrege i jetru nerođenih beba. Riba koja sadrži velike količine žive i ne preporučuje se trudnicama je riba koja dugo živi poput morskog psa, sabljarke, skuše i nekih vrsta tune. Meso žutoperajne tune dozvoljeno je povremeno, u manjim količinama.

Dimljena, nedovoljno termički obrađena ili sirova riba poput one u sushiju, ne preporučuje se trudnicama zbog rizika od zaraze bakterijama i parazitima koje mogu biti iznimno opasne u trudnoći. Isto vrijedi i za sirove školjke i druge sirove morske plodove.

 trudnica priprema hranu Izvor: Shutterstock

Dozvoljene ribe

Dobrobiti ribe za razvoj ploda i zdravu trudnoću su brojne pa bi se ona na tanjuru trudnice trebala naći 2 do 3 puta tjedno. Visoke razine omega 3 masnih kiselina u ribi, nužne su za zdrav razvoj bebina mozga.

Ribe i morski plodovi koji se preporučuju trudnicama su oslić, srdele, inćuni, bakalar, losos, pastrva, zubatac, som i škampi.

Možda će vas zanimati

Najnovije