Tijekom devet mjeseci trudnoće, mamino tijelo raste, a organi i kosti se pomiču kako se bebino tijelo razvija. I, ne biste vjerovali, maternica uvijek ima dovoljno mjesta za širenje.

Kada dođe vrijeme poroda, puca vodenjak, a potom počinju i pravi trudovi, koji se postupno pojačavaju te su intervali među njima sve kraći. Traju dulje od 30 sekundi i vraćaju se u pravilnim razmacima u istom intenzitetu. Najčešće, isprva dolaze u razmaku od 20 do 30 minuta, a kada se njihov razmak smanji na 10 minuta, znači da je u tijeku i otvaranje grlića maternice.

No žensko tijelo tijekom poroda izloženo je visokom intenzitetu napora jer se tijekom poroda opet pomiču kosti i organi kako bi beba izašla van. Cijelo mamino tijelo je u kontrakcijama.

Fotografkinja Meredith Westin i doula Gina na svome Instagramu pokazale su kako izgleda trbuh rodilje na vrhuncu trudova.

Porod i snaga koju žena pronađe u sebi kada donosi novi život na ovaj svijet ne ostavlja ravnodušnim baš nikoga tko je prisustvovao ovome predivnom događaju, a mnogi očevi svjedoče kako im je potpuno izmijenjen pogled na majku njihove djece kada su vidjeli sve što prolazi tijekom poroda.

Medicinsko osoblje Centra za trudnoću i porod u američkoj saveznoj državi Louisiani na Instagramu i Facebooku podijelili su impresivnu fotografiju žene koja rađa, a na kojoj se vide njezina leđa i što se događa s kostima, leđima i tijelom tijekom dolaska novorođenčeta.

Kada se žena nagne naprijed, bilo da stoji uspravno ili na rukama i koljenima, vidjet ćete kvrgu na leđima i ispod struka.
‘Vaša zdjelica je oblikovana kao zakrivljeni dimnjak, upravo oblika kroz koji može proći glava vašeg novorođenčeta tijekom poroda', objašnjava dr. Barbara Finderle.

Tijekom poroda trtična se kost pomiče, a time se prostor širi za dva centimetra. Ta kost može dodatno proširiti prolazni prostor za još 1,5 centimetara.

Stoga, savjetuje dr. Barbara Finderle, nemojte sjediti niti ležati tijekom trudova, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, staviti noge sa strane i sjesti na noge. U svakom slučaju treba se koristiti tijelom i izbjegavati ležanje.

Osim što napokon vaša beba dolazi na ovaj svijet, na porodu shvatite koliku snagu i izdržljivost imate i za što je sve sposobno vaše tijelo.