Dolazi novi život… Da, to je razlog da svaka trudnica bude sretna i onoga trenutka kada se pojave dvije crtice na testu za trudnoću, kao da se mijenja pogled na svijet. Hormoni počinju djelovati, a buduća mama ‘priprema gnijezdo’.
No u trbuhu se razvija osoba koja, iako uljuljkana u sigurnosti maternice, ipak percipira okolni svijet.

Osjeća mamine pokrete, mamino štucanje, reagira na određenu hranu i piće koje mama konzumira, osjeća dodir, čuje vanjske, ali i zvukove maminog tijela, počinje prepoznavati i mamin glas.
I, vjerojatno ne reagira na svaku promjenu jednako. Jeste li se zapitali uznemiri li se beba ili čak na neki svoj način negoduje na neke mamine aktivnosti, koje je, možda, probude iz sna, ili ako je mama jako uzrujana pa i nju pogodi navala adrenalina. Ekipa iz Mom Junction zapitala se i o ovoj strani bebina života u trbuhu i evo njihovih pretpostavki (nije znanstveno dokazano, ne može se znanstveno dokazati, a novorođenče ne može ispričati kako je bilo u maminom trbuhu) koje je zanimljivo razmotriti i možda imaju neku logiku.

kako beba u trbuhu reagira na mamin smijeh
Shutterstock 

Kad se mama intenzivno smije!

Vjerojatno je ovdje riječ o onome smijanju kada imate osjećaj da ćete se ‘upiškiti’ od smijeha. Beba tada vjerojatno osjeća kao da je iz mirnog plutanja odjednom katapultirana na trampolin i ona, ne svojom voljom, izvodi vratolomije. Bebama, koje nisu avanturisti, ovo se sigurno baš ne sviđa, pogotovo ako ih probudite iz drijemeža.

Bockam te prstom, samo provjeravam gdje si!

U zadnjem tromjesečju beba je već velika, a mame umiru od želje da doznaju gdje su ručice, gdje su nožice, je li se beba okrenula… Beba voli kada je mazite i dodirujete trbuh, ali nemojte baš zabadati prste u trbuh kako biste ispitali gdje se nalazi. Možda joj remetite njezin mir.

Iznenadni i glasni zvukovi

Umjerena jačina glazbe djeluje umirujuće, a iako većina zvukova koja dopire do maternice je prigušena, neki su takvih frekvencija da mogu jako uznemiriti bebu. Ne možemo jamčiti da prvi red, tik do zvučnika, na nekom koncertu neće uznemiriti vaše maleno u trbuhu, kao ni dugi boravak pokraj bučnog gradilišta.

Stres osjeća i beba

Majka svoje osjećaje prenosi na bebu. Ako ste tjeskobni, pod prevelikim stresom, mijenja se razina vaših hormona, koji utječu i na bebu. Zato, ako krene stres, duga šetnja, meditacija, vježbe disanja mogu vas vratiti u ravnotežu.

Teško vam se namjestiti za spavanje?

Kako trudnoća napreduje, a trbuh je sve veći, tako se teško namjestiti u idealan položaj za spavanje. Naravno, sve vas smeta, idete piškiti nekoliko puta tijekom noći… No stalno okretanje po krevetu uznemirava vjerojatno bebu. Ako se beba odmara ili spava, nagli pokreti mogu ‘ nju ‘izbaciti’ iz ritma. Pokušajte se polagano okretati, svjesni da se s vama okreće još jedna osoba.

Ljuto, ljuto…

Preko amnionske tekućine beba osjeti okus hrane koju jedete. Izbjegavajte jako začinjenu hranu, posebno ljutu. Svaki put kada jedete nešto ljuto, beba će se početi okretati i jako vas udarati. Možda vam nešto poručuje?

NE depresivnim mislima

Kao što ljutnja ili tjeskoba utječu na tijelo, tako mu i depresivne misli šalju određene signale koji ne zaobilaze bebu. Pokušajte izbjeći osjećaj tuge ili depresije jer će i to utjecati na vašu bebu. Dokazano je da bebe plaču u maternici.

Ne voli kad ste gladni!

I glad utječe na bebu. Primijetit ćete da, kad ste gladni, i beba iz trbuha reagira pokretima. Stoga, kad osjetite glad ili želju za određenom namirnicom, jedite (ali s mjerom) jer i stanaru vaše maternice treba energije za rast i razvoj.