Vaša beba je još uvijek zauzeta vježbanjem za prvi veliki udah pri rođenju, no u međuvremenu kisik joj dolazi lijepo i postojano zahvaljujući veličanstvenoj posteljici.

Bebe u maternici ne 'dišu' u doslovnom smislu. One samo vježbaju disanje, poznato kao fetalni pokreti disanja, i to puno prije nego što napuste svoje udobno gnijezdo. Mišićne kontrakcije pumpaju amnionsku tekućinu u pluća i iz njih, i smatra se da ona pomaže u jačanju mišića i priprema bebu za život izvan maternice. Podržava i razvoj alveola, sitnih zračnih vrećica na plućima koje izmjenjuju kisik i ugljični dioksid.

Iako pokreti fetalnog disanja počinju već u 10. tjednu trudnoće, ozbiljno počinju oko 20. tjedna. Budući da nije potrebno za preživljavanje, vježbanje disanja se ne odvija stalno. Zapravo, bebe i po nekoliko sati mogu biti bez ikakvih pokreta disanja. U 24. do 28. tjednu vježbanje disanja odvija se oko 10 do 20 posto vremena, a nakon 30. tjedna se povećava na 30 do 40 posto vremena.

Kada ove pokrete disanja vidite na ultrazvuku tijekom trećeg tromjesečja, znat ćete da je sve u redu.

Kako bebe dišu u maternici?

Iako bebe vježbaju pokrete disanja u maternici i jačaju svoje mišiće, one zapravo ne udišu kisik i ne izdišu ugljični dioksid poput vas. Umjesto toga, izmjena kisika i ugljičnog dioksida odvija se preko pupkovine i posteljice.

Posteljica upija molekule kisika koje kruže u vašom krvlju i prenosi ih duž pupkovine do bebe. Otpadne tvari, uključujući ugljični dioksid, prolaze natrag kroz pupkovinu i placentu u vaš krvotok na odlaganje.

Izvan maternice stvari funkcioniraju sasvim drugačije kad pluća u krvotok unose kisik, a izbacuju ugljični dioksid.

beba na porodu
Shutterstock 

Kako bebe dišu tijekom i nakon rođenja?

Tijekom rađenja bebe dišu kroz pupkovinu i posteljicu. Kada se beba rodi, njezina su pluća još uvijek ispunjena amnionskom tekućinom, zahvaljujući cijeloj toj praksi disanja u maternici.

Unutar otprilike 10 sekundi od poroda, vaša će beba prvi put udahnuti reagirajući na drastičnu promjenu okoline. Tekućina tada počinje istjecati iz njezinih pluća, zamjenjuje je kisik, a pluća počinju raditi samostalno,

Kada su bebina pluća potpuno razvijena?

Otprilike do 28. tjedna trudnoće pluća su se dovoljno razvila da prijevremeno rođene bebe mogu samostalno disati iako plućima i krvožilnom sustavu treba još vremena da sazriju. Oko 37. tjedna, pluća su se potpunije razvila i nastavit će rasti i razvijati se sve dok dijete ne navrši 8 godina.

Oko 6. mjeseca trudnoće, pluća započinju jedan posebno važan posao, a to je stvaranje surfaktanta, koji im omogućuje da se napuhuju i ispuhuju. Ova tvar i alveole (male zračne vrećice na kraju dišnih puteva) nastavljaju se razvijati sve do termina poroda.

via GIPHY

Umjetni surfaktant može pomoći bebama rođenim prijevremeno (prije 28 tjedana), zajedno s mehaničkom asistencijom pri disanju. Neke bebe rođene prije 36. tjedna i većina beba rođenih prije 32. tjedna, također će trebati podršku pri disanju. Srećom, medicinski napredak i boravak u jedinici intenzivne njege novorođenčadi, liječe respiratorne probleme i od velike su pomoći čak i najmlađima.

Možda ćete se zapitati, možete li nešto učiniti da potpomognete razvoj pluća svoje bebe? Možete, držite se osnova zdrave trudnoće, uključujući prestanak pušenja, ako pušite, i zdravo se hranite. Kada se beba rodi, držite je podalje od dima i štetnih utjecaja okoline, boravite na svježem zraku i potičite dijete na tjelesnu aktivnost.