Žgaravica, zatvor, bolovi u leđima i brojni drugi simptomi sastavni su dio trudnoće. No neki od simptoma zapravo su pokazatelj da je s vašom trudnoćom sve uredu i da ona dobro napreduje.

Bolne i povećane grudi, pojačani vaginalni iscjedak, jutarnje mučnine i iscrpljenost, koliko god dosadni simptomi bili, vaši su saveznici u trudnoći.

Bolne i povećane grudi

Ovaj se simptom pojavljuje u ranoj trudnoći zbog povećane razine estrogena i progesterona, a pokazatelj je da se vaše tijelo odlično prilagođava na trudnoću.

Pojačan vaginalni iscjedak

Do pojačanog vaginalnoga iscjetka dolazi zbog veće razine estrogena u tijelu. Riječ je o obilnome vodenkastom i prozirnom iscjetku, bez mirisa, a koji pomaže čišćenju vagine i štiti maternicu od raznih infekcija.

Jutarnja mučnina

Obično se pojavljuje u prvom tromjesečju trudnoće i jedan je od prvih simptoma. Iako jutarnje mučnine mogu biti iscrpljujuće, one su pokazatelj zdrave trudnoće. Naime, stručnjaci smatraju da ih uzrokuje porast HCG-a, odnosno hormona posteljice, i dokaz su da se formira bebina posteljica.

Jedno od novijih istraživanje je pokazalo da majke koje imaju jutarnje mučnine imaju manji rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja. Također, mučnine i povraćanje sprečavaju trudnice da jedu hranu i piju pića, koja bi im mogla naštetiti. Kako im miris i okus cigarete izazivaju jake mučnine, mnoge trudnice, koje su prije trudnoće bile pušači, prestanu i pušiti.

trudnica spava
Shutterstock 

Iscrpljenost

Ovo je klasičan znak trudnoće koji može trajati punih 40 tjedana. Metabolički, vaše tijelo se mijenja, hormoni se prilagođavaju, a vi nosite ljudsko biće u sebi. Uzimanje kratkih stanki ili popodnevno spavanje mogu vam pomoći da se osjećate bolje.