Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ORGAN KOJI PREUZIMA NAJVAŽNIJE FUNKCIJE U TRUDNOĆI: Kako očuvati i ojačati posteljicu

Autor Sunčica Got

Posteljica vas s djetetom povezuje preko pupčane vrpce i tako zadovoljava sve njegove potrebe u maternici.

 trudnica spava Izvor: Shutterstock

Kad se beba rodi, posteljica je plosnat, okrugao ili ovalan disk promjera 18 do 20 centimetara i teži oko 600 grama. Posteljica je organ koji se razvija u trudnoći i preuzima najvažnije funkcije za njezino održavanje. Priznata primalja Zita West, u svojoj knjizi Prirodna trudnoća savjetuje kako prehranom i općim navikama podržati zdravlje posteljice.

Posteljica sprječava odbacivanje ploda

Posteljica stvara korionski gonadotropin (HCG) hormon koji se u krvi očituje odmah po začeću. Ona sprječava odbacivanje ploda membranom koji odvaja bebin i majčin krvotok. Djetetu dovodi kisik i uklanja otpadne tvari.

Posteljica je odgovorna za zadovoljavanje svih bebinih potreba. Djetetu donosi bjelančevine za rast, glukozu za energiju, esencijalne masne kiseline za razvoj mozga i vodu. Dijete brani od niza bakterija, virusa i mikroorganizama, a propušta važna antitijela koja ga čine otpornim.

Žene koje se kvalitetno hrane i nemaju većih zdravstvenih problema u pravilu imaju zdravu posteljicu, a da bi ona ostala zdrava, majčina prehrana treba biti bogata željezom, cinkom, vitaminom E koji utječu na djetetov razvoj.

 posteljica Izvor: Shutterstock

Kvalitetan san i odmor

Zita tvrdi da je, uz izbalansiranu prehranu, za jačanje posteljice izuzetno važan odmor i ženama savjetuje da odmaraju koliko god je to moguće. Predlaže opuštanje mišića, a ponajviše trbušnih kako bi se povećao dotok krvi u posteljicu. U trećem tromjesečju preporučuje minimalno 30 minuta dnevno posvetiti dubokom disanju i pozitivnim vizualizacijama.

Stanice posteljice, kao i svih ostalih organa, najbolje se oporavljaju kvalitetnim snom, a trudnicama savjetuje napuštanje posla između 32. i 34. tjedna jer je odmor u zadnja dva mjeseca trudnoće izrazito važan. Pretjerani rad može uzrokovati prijevremeni porođaj i smanjiti djetetovu porođajnu težinu.

Možda će vas zanimati

Najnovije