Mučnine su čest i neugodan pratitelj rane trudnoće i pogađaju oko 85% trudnica. Nije sasvim jasno zašto ih neke žene imaju, a druge nemaju, no jedno je novije istraživanje pokazalo da osim vitamina B6 i đumbira, uzimanje probiotika može značajno smanjiti simptome mučnine u prvom i drugom tromjesečju, piše Motherly.

Dobre bakterije

Probiotici su dobre bakterije koje nastanjuju stijenke crijeva, a budući da hormonalne promjene u trudnoći utječu na crijevni mikrobiom, mučnine i povraćanje čest je pratitelj prvog tromjesečja.

Dobrobiti uzimanja probiotika za smanjivanje jutarnjih mučnina tek su nedavno prvi put istraživane i to na Sveučilištu u Kaliforniji, u sklopu jednog malog istraživanja. Rezultati su objavljeni u magazinu Nutrients.

trudnica sjedi
Shutterstock 

Bolja kvaliteta života

Iako je riječ o istraživanju kraćeg trajanja i s manjim brojem sudionika, rezultati su zanimljivi. Uzimanje probiotika smanjilo je pojavu mučnina za 16% i povraćanje za 33%.

Probiotici su olakšali i tegobe vezane uz konstipaciju i općenito su poboljšali kvalitetu života ispitanica, osjećale su se manje umornima i bolje su balansirale posao i svakodnevicu.

Probiotici se smatraju sigurnima za korištenje u trudnoći i za vrijeme dojenja, a osim što smanjuju mučnine, pokazali su se djelotvornim i u sprječavanju određenih upala uzrokovanih trudničkim bakterijama.