Znamo da je jedan od klasičnih simptoma trudnoće izostanak mjesečnice, stalni umor i osjetljive dojke, no novopečene trudnice mogu očekivati i sasvim neočekivano!

Istražujući kakve su sve čudne simptome iskusile trudnice, odlučili smo sastaviti popis istih, kako se žene ubuduće ne bi prepale.

1. Čudni sluzavi vaginalni iscjedak

I žene koje nisu trudnice imaju vaginalni iscjedak, no većina ih u prvom tromjesečju, a nekada i kasnije ima ljepljivi bijeli ili blijedožuti iscjedak.

Ne brinite se, to se sve događa zbog povećane razine hormona, a iscjedak se također povećava kako bi se spriječile razne infekcije. Ako postane neugodnog mirisa, ako vas počne peckati ili svrbjeti, preporučamo da posjetite liječnika.

2. Povišena tjelesna temeperatura

Prvo jutro nakon ovulacije vaša je tjelesna temperatura blago povišena i ostaje takva do dolaska menstruacije. Međutim, ako ova temperatura, poznata i kao bazalna tjelesna temperatura, ostane povišena duže od dva tjedna, to također može značiti da ste trudni.

3. Glavobolje

Glava vas boli bez prestanka zbog hormonalnih promjena i promjena volumena krvi tijekom trudnoće.

4. Grčevi

Neke žene tijekom trudnoće osjećaju grčeve na donjem dijelu trbuha koji nalikuju menstrualnim bolovima.

trudnoća
Shutterstock trudnoća

5. Sve češćo odlasci na WC

Većina žene tijekom trudnoće ima česte izlete u zahod. Njihov je uzrok pritisak koji rastuća maternica vrši na mjehur.

6. Vrtoglavice

Nije rijetko da trudnice u prvom tromjesečju osjećaju već spomenute glavobolje, ali i vrtoglavice. To se događa jer vam ponekad padne krvni tlak. Na ove simptome obratite dodatnu pozornost jer snažna vrtoglavica u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem i jakim bolovima u trbuhu može biti izvanmaternične trudnoće.

7. Zatvor

Možda ćete biti napuhnuti, ali obavljanje nužde postat će vam gotovo pa nemoguća misija. Uzrok potencijalnog zatvora u trudnoći također su hormonalne promjene, ali i uzimanje prenatalnih vitamina. Probavni sustav se inače usporava tijekom trudnoće, što daje dovoljno vremena hranjivim tvarima da prodru u vaš krvotok i dopru do bebe.

8. Lažna menstruacija

Između 20 i 40 posto trudnica ima lagano krvarenje ili primijeti točkice krvi na početku tudnoće. Lagano krvarenje naziva se i implantacijsko krvarenje i uobičajeno je oko dva tjedna nakon začeća, a događa se kad se oplođena jajna stanica pričvrsti na unutarnju stijenku maternice.

9. Slab imunitet

Trudnoća narušava imunitet, što znači da ste skloniji prehladama, kašlju, gripi.

10. Okus metala u ustima

Povećane razine estrogena i progesterona tijekom trudnoće mogu dovesti do promjene u osjetu okusa kod mnogih trudnica, a stanje naziva disgeuzija dovodi to toga da neke žene osjećaju okus metala u ustima.

Osluškujte svoje tijelo i ako vam je nešto previše sumnjivo, svakako se obratite svom liječniku ili ginekologu!