Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 NAJČEŠĆIH MITOVA O TRUDNOĆI: O jedenju sushija, konzumaciji alkohola, ali i ostalim 'sumnjivim' aktivnostima

Autor Sanja Matasić

Neka pravila se ipak mogu prilagoditi.

 trudnica Izvor: Shutterstock

Kad je trudnoća u pitanju, postoje mnoge zablude. Od bapskih priča kako prepoznati spol bebe pa do pravila kojih se buduće mame trebaju pridržavati da bi im se dijete pravilno razvijalo.

Naravno, postoje i pravila kojih bi se STVARNO trebalo pridržavati u trudnoći i iza kojih stoji medicinska struka i brojna istraživanja. Postoje pak i ona pravila koja su prilagodljiva i ne mogu se promatrati crno-bijelo. Važno je o svemu u što sumnjate, porazgovarati s ginekologom kako biste mogli mirno i spokojno spavati. Donosimo, dakle, najčešće zablude o trudnoći.

1. Trudnice ne bi smjele jesti sushi

Trudnice se ne moraju u potpunosti odreći sushija. Stručnjaci upozoravaju da je važno izbjegavati samo onu sirovu ribu koja ima visoku razinu žive, a to je tunjevina. Ako se zaželite ukusnog sušija, odaberite onaj od lososa ili soma, koji imaju nisku razinu žive a pune su omega-3 masnih kiselina.

2. Čašica vina poslije ručka

Fraza 'sve umjereno' ne vrijedi za konzumiranje alkohola tijekom trudnoće. Konzumacija alkohola, posebno u prvom tromjesečju, može utjecati na razvoj bebe — a rizik ostaje i tijekom drugog i trećeg tromjesečja jer se bebin mozak stalno razvija.

Za žene koje su možda konzumirale alkohol prije nego što su doznale da su trudne, važno je napomenuti da alkohol ne može doprijeti do embrija sve do četvrtog tjedna razvoja, tako da pića u tome prvom mjesecu neće nužno naškoditi bebi. No za žene koje sumnjaju na trudnoći ili koje nastoje ostati trudne, ne preporučuje se konzumacija alkohola.

3. Farbanje kose

Ako bojite kosu, ovoga se tretmana ne morate odreći u trudnoći jer liječnici smatraju kako kemikalije u boji za kosu nisu jako toksične i malo je vjerojatno da će kritični dio prodrijeti u vašu kožu pa će je beba apsorbirati. To se odnosi i na trajne boje i na kolor šampone.

4. Lakiranje noktiju

 trudnica lakira nokte Izvor: Shutterstock

I lak za nokte i odstranjivač laka za nokte sigurni su za upotrebu u malim dozama, pod uvjetom da je prostorija dobro prozračena dok su bočice otvorene.

5. Trčanje i vježbanje

Ako je trudnica bila fizički aktivna prije trudnoće, tada, ako je trudnoća uredna, dopuštena je tjelovježba slična onoj na koju je njezino tijelo naviklo. No ako buduća mama nije bila osobito aktivna prije trudnoće, iz Klinike Mayo preporučuju da počnete sa 10 minuta lagane aktivnosti dnevno i dođete do 30 minuta dnevno.

6. Let avionom

Općenito je u redu da trudnica putuje avionom do 36. tjedna trudnoće. No trudnicama s rizičnom trudnoćom liječnici savjetuju da ni u kojem razdoblju trudnoće ne lete avionom kako bi izbjegle moguće zdravstvene komplikacije. Prije putovanja avionom, razgovarajte sa svojim liječnikom.

 Što trudnice ne smiju jesti Izvor: Shutterstock

7. Konzumiranje kofeina

Buduće majke ne moraju se u potpunosti odreći kave tijekom trudnoće. Preporuka je da se kofein ograniči na 200 miligrama dnevno, odnosno oko dvije šalice instant kave. Ne zaboravite da neke namirnice također sadrže kofein, poput čokolade.

8. Položaji za spavanje

Preporuke su da trudnice spavaju na boku kako biste pospješili bolju cirkulaciju i dotok krvi u fetus. Općenito je poželjna lijeva strana, ali ako vam bolje odgovara desni bok, i to je prihvatljivo. Jastuci za trudnice mogu pomoći da se prilagodite ako niste navikli spavati na boku.

9. Štikle u trudnoći

Kada su u pitanju visoke potpetice, jedini je problem povećan rizik od pada. No žene koje su već navikle hodati u štiklama cijeli dan, mogu nositi štikle sve dok se osjećaju stabilno i udobno.

10. Mačka kao kućni ljubimac

Mačke trudnicama mogu prenijeti bolest zvanu toksoplazmoza. Riječ je o bolesti koju uzrokuje rijetki parazit, a zarazu lako možete izbjeći. Dakle, suživot i maženje s mačkom sigurno je za buduće mame, sa,mo neka netko drugi čisti kutiju s pijeskom.

11. Začinjena hrana

Neki vjeruju da konzumiranje začinjene hrane može izazvati trudove, ali ne postoje znanstveni dokazi za to. Općenito, začinjena hrana je prihvatljiva, sve dok mami ne uzrokuje nelagodu poput žgaravice, plinova, proljeva itd.

 trudnice vježbaju s utezima Izvor: Shutterstock

12. Dizanje utega

Neki liječnici upozoravaju da trudnica ne bi trebala dizati veću težinu od 2,5 kg. No svaka je trudnica slučaj za sebe pa fitness stručnjakinja Michelle za Popular Science je izjavila: 'Trudnice bi trebale slušati svoje tijelo. Ako osjetite bol, prestanite s aktivnošću i ne nastavljajte, posebno ako trenirate s utezima.'

Možda će vas zanimati

Najnovije