Pretjerano stvaranje sline u ustima, jedan je od neugodnih simptoma trudnoće koji dožive tek neke mame. Češći je kod trudnica koje se bore s jutarnjim mučninama. Portal What to expect piše o ovom neobičnom simptomu i donosi nekoliko savjeta kako si olakšati.

Bezopasna pojava

Obilnije stvaranje sline uglavnom se događa u ranoj trudnoći, u prvom tromjesečju. Iako je riječ o prilično neugodnoj pojavi, postoji razlog zašto se događa. Stručnjaci smatraju da ovako tijelo štiti naša usta, zube i grlo od pojačane želučane kiseline koja se javlja kod nekih trudnica.

Trudnoća pojačava želučani refluks pa čak i kada ne osjećate mučnine, slina može raditi svoj posao i smirivati kiseli sadržaj. Trudnicama koje se bore s mučninama, osjećaj sline u ustima može dodatno pojačati nelagodu i tjerati ih na povraćanje. Iako je riječ o bezopasnoj pojavi, ne postoji neki konkretan lijek za smanjivanje sline. 

trudnica u strahu
Shutterstock 

Kako si olakšati?

Pokušajte si olakšati sisanjem kockica leda ili mućkanjem neke prirodne vodice za ispiranje usta. Ako vas miris mente ne tjera na povraćanje, zube perite pastama s ekstraktom mente i redovito održavajte higijenu usne šupljine.

Možete probati i sa žvakanjem žvaka ili konzumacijom kiselije hrane poput limuna i kiselih voćnih sokova, ako vam ne izazivaju mučninu. Uvijek pri ruci imajte maramice kako biste mogli ispljunuti višak sline, u situacijama kad ne možete na zahod. Pokušajte ne pljuvati konstantno kako ne biste narušili ravnotežu elektrolita u tijelu.