Došli ste u fazu da vi i partner planirate obitelj. No zanima vas jeste li spremni za taj korak i ujedno pokušavate zamisliti sebe u ulozi majke i svoga partnera u ulozi oca. Hoćete li biti požrtvovni i dobri roditelji? Evo nekih znakova koji bi mogli ukazivati na to da je vaš partner spreman za svoju očinsku ulogu.

1. Ne dopušta da za njim skupljate prljave čarape i bokserice

Ako on gleda svoju omiljenu seriju dok vi uokolo skupljate prljavo suđe i pobirete njegove jučerašnje čarape i bokserice s poda, svakako je to jedan od znakova koji upućuju na to da ćete vi biti glavni za mijenjanje pelena, ljuljuškanje bebe, uglavnom – za sve. No ako vam se pridruži u čišćenju ili pripremanju hrane čim vas vidi da ste se primili nekog posla, to je to. Niste sami u roditeljskim dužnostima.

2. Ne gubi živce kad postane teško

Jedna od osobina koja će vam zasigurno trebati kod partnera kad dođe beba – da kad je najteže, počevši od poroda pa nadalje u svim težim fazama roditeljstva, nikako ne gubi entuzijazam i živce. Ako se vaš partner bez problema snalazi u situacijama koje su konfliktne ili teške, ako ne gubi glavu, nego u njemu osjećate podršku, bit će s vama i kroz postpartum, i kroz krizne situacije tijekom odrastanja vašeg mališana.

3. Ako ima smisla za humor i smije se na svoj račun

Ako se vaš partner rado smije i zabavlja sve oko sebe, ako može zaboraviti na posao i opustiti se na bilo koji način, sigurno će uživati i u igri s vašim djetetom. Bit će smiješan i zabavan tata, što je predivna očinska osobina. Baš takvog tatu za svoje dijete želite.

smisao za humor održava partnerski odnos
Shutterstock 

4. Odgovoran je prema sebi i drugima

Dobro je biti zabavan i šaljiv, dijete u duši, ali jednako tako potrebno je ozbiljno doživljavati svoje obaveze i ne prepuštati drugima da rješavaju vaše probleme. Ako vaš partner zaboravlja na dogovore s prijateljima, često kasni i nije ga briga što ga drugi stalno čekaju, ako najradije provodi vrijeme igrajući videoigrice, bez obzira na to što biste možda vi željeli o nečem važnome razgovarati ili samo otići u šetnju – njemu treba druga mama i teško da se može dobro nositi s roditeljskim odgovornostima.

5. Ima ili je nekad imao psa

Brinuti se o psu zahtijeva odricanje od nekih vlastitih aktivnosti, ljenčarenja, gledanja serije ili čega god, da s njim otišao u šetnju, bilo po vrućini, kiši ili rano ujutro, ponekad usred noći... Znači, spreman je za stepenicu više!

6. Osjetljiv je na vaše potrebe

Ohrabruje vas kad vam je teško, nije ljubomoran, sluša vas dok razgovarate, razumije kad ste pod stresom. Važno mu je da ste zdravi i zadovoljni, a postoje trenuci kada vaše potrebe stavi ispred svojih.

7. Nema vas potrebu mijenjati

Prihvati je vaše mane i ne drži vam lekcije o tome što biste trebali kod sebe mijenjati. Jednostavno, voli vas i prihvaća, bez kritiziranja i prigovaranja. Ova osobina je važna jer će u odgoju djece biti otac koji nježno usmjerava, a ne kritizira i očekuje.

8. Pokazuje inicijativu

Često ima ideje o tome kako provesti dan, a u stanju ih je i realizirati. Kad osjeti da vam treba neka promjena, potrudit će se da vam uljepša život nekim izletom. Ako se pokvari grijanje, potražit će majstora ili ga sam popraviti. Primjećuje stvari u vašem životu i ne prepušta se letargiji.

9. Nekad se bavio sportom

 Svojim sportskim duhom vršit će pozitivan utjecaj na dijete i poticati ga na pozitivne promjene.

tata se igra s djetetom
Shutterstock 

10. Ima veliko srce

Ako je empatičan, sažali se nad teškim okolnostima drugih ljudi i pokašava im pritom pomoći, znak je da ima veliko srce i da će i vaše dijete odgajati usađujući mu neke dublje životne vrijednosti.

11. Želi biti dobar tata

Ako se tijekom vaših razgovora o zajedničkoj budućnosti izjašnjava da želi biti otac, i to dobar otac, velika je vjerojatnost da će u tome i uspjeti.