Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNA SAM, TREBAM LI SE BRINUTI AKO KRVARIM NAKON SEKSA? Na pitanje odgovara ginekologinja

Nakon seksa u trudnoći može doći do krvarenja. Koji su uzroci i kada se zabrinuti te potražiti pomoć liječnika, odgovara izv. prof. dr. sc. Ana Tikvica Luetić, dr. med.

 par u krevetu Izvor: Shutterstock

Da, trudnice mogu uživati u seksu i, ako trudnoća nije problematična, seksualna aktivnost je poželjna. No dođe li do vaginalnoga krvarenja nakon odnosa, mnoge se trudnice uplaše.

Odgovore na najčešće dvojbe budućih mama potražili smo kod izv. prof. dr. sc. Ana Tikvica Luetić, dr. med., ginekologinje s više od 15 godina iskustva rada s pacijenticama i autorice brojnih znanstvenih radova te osnivačice Luetić ginekologije.

 Ana Tikvica Luetić Izvor: privatni arhiiv

Uglavnom, nema razloga za paniku ako nakon snošaja primijetite tragove krvi. ‘Nije neuobičajeno da trudnice imaju neki oblik blažeg krvarenja nakon spolnog odnosa. Pretpostavlja se kako oko 25% trudnica doživi krvarenje nakon spolnog odnosa tijekom trudnoće. Oskudno krvarenje koje se pojavljuje u obliku točkastog iscjetka ili smeđe sukrvice nisu razlog za uzbunu. Međutim, pojava profuznog i obilnog krvarenja, naročito ako se javlja uz bolove, zahtijeva posjet liječniku-ginekologu’, kaže ginekologinja Ana Tikvica Luetić. Ako doživite krvarenje nakon spolnog odnosa tijekom trudnoće, liječnik mora znati pojedinosti kao što su: kada je počelo, koliko je dugo trajalo, je li bilo lagano ili teško, je li bilo ugrušaka, koje je boje krv i jeste li osjetili bol.

Koji su uzroci blagog krvarenja nakon odnosa tijekom trudnoće?

Ako dođe do blagog krvarenja ili spottinga nakon seksa, prilikom brisanja, na toaletnom papiru, vidjet ćete ružičastu, crvenkastu ili smećkastu krv na donjem rublju ili na ulošku. Vrlo je blago, nije bolno i ne traje dugo. To je vjerojatno zato što se vaš cerviks, tijekom trudnoće, mijenja i može postati osjetljiviji.

‘Najčešći razlog blagog krvarenja nakon spolnog odnosa su fiziološke promjene koje se normalno pojavljuju na grliću maternice tijekom trudnoće. Naime, krvne žile maternice i cerviksa se u trudnoći šire i dodatno pune krvlju radi čega grlić maternice biva više osjetljiv na mehaničke podražaje. I sluznica vagine je više prokrvljena radi čega se lakše pojavljuju manje ogrebotine koje u trudnoći više krvare. Dodatni razlog krvarenju u trudnoći nakon spolnih odnosa mogu biti i decidualni polipi koji nastaju radi preobrazbe unutrašnjeg dijela tkiva grlića maternice, a koji su naročito vulnerabilni na dodir. Većina takvih polipa spontano nestane do porođaja’, objašnjava ginekologinja Ana Tikvica Luetić.

Također, pojava hematoma u ranoj trudnoći jest priličito čest događaj koji je karakteriziran obično bezbolnom, oskudnom sukrvicom, tj. tamnosmeđim iscjetkom. Takav hematom nastaje zbog nakupljanja krvi ispod korijona, tj. jedne od membrana koje okružuju embrij.

Ovisno o lokalizaciji takvih hematoma, ovisi hoće li se pojaviti krvarenje jer se ponekad hematomi slučajno otkriju na ultrazvučnom pregledu. Krvarenje uzrokovano subkorijonskim hematomom u ranoj trudnoći ne povećava rizik od gubitka trudnoće, ali često zahtijeva određenu terapiju.

Polipi ili male izrasline na cerviksu obično su benigne i mogu biti povezane s višim razinama estrogena tijekom trudnoće. No, mogu uzrokovati i krvarenje nakon spolnog odnosa, bez obzira na to jeste li trudni ili ne, potrebno je otići na pregled vrata maternice i Papa-test.

U ranoj trudnoći, otprilike tjedan dana nakon začeća, možete imati implantacijsko krvarenje, gdje se embrij ukopava u sluznicu maternice i uzrokuje lagano krvarenje. Nakon seksa, s vaginalnom sluzi može iscuriti i dio ove implantacijske krvi.

‘Implantacijsko krvarenje nije opasno i pojavljuje se kod 25% trudnica. S obzirom na to da se implantacijsko krvarenje javlja 6 do 8 dana nakon oplodnje, tj. otprilike kada se očekuje mjesečnica, žene ga mogu zamijeniti s menstrualnim krvarenjem. Implantacijsko se krvarenje ipak razlikuje od menstrualnog zbog toga što je oskudnije, kraće traje, a ne pojavljuje se s grčevima u maternici. Ono se javlja u trenutku kada se oplođeno jajašce, tj. blastocista ugnježđuje u stijenku maternice, prilikom čega se mogu oštetiti krvne žile maternice radi čega će se pojaviti krvarenje’, naglašava dr. Ana Tikvica Luetić.

Kada postoji razlog za zabrinutost?

Krvarenje koje se pojavi u drugom ili trećem trimestru trudnoće, bilo da je oskudno ili obilnije, a praćeno je pojavom bolova ili pritiska u donjem dijelu trbuha ili leđima može biti znak prijetećeg prijevremenog porođaja, te je svakako razlog da se obratite svom liječniku.

‘Krvarenje koje se pojavi nakon spolnog odnosa karakterizirano obilnim intezitetom svježe krvi koje se ne umanjuje ukazuje da druge potencijalno opasne uzroke vaginalnog krvarenja u trudnoći. Pojava nagle bolnosti u trbuhu, uz krvarenje, bi također trebala značiti alarm za trudnicu da hitno posjeti liječnika ginekologa. Pojava slabosti, omaglice ili nesvjestice su dodatni znakovi kako je uzrok krvarenja ozbiljnije prirode’, upozorava ginekologinja Ana Tikvica Luetić, ‘Pojava vodenastog iscetka uz sukrvicu može značiti prijevremeno curenje plodove vode što je također razlog za javljanje ginekologu. Seks ne uzrokuje prijevremeni porod u niskorizičnoj tipičnoj trudnoći, ali ako ste u opasnosti od prijevremenog poroda, liječnik će vam preporučiti da izbjegavate seks’.

 pregled Izvor: Shutterstock

U rijetkim slučajevima, krvarenje nakon seksa tijekom trudnoće može biti znak nečeg ozbiljnijeg. 'Ako je krvarenje dovoljno obilno da natopi uložak, svijetlocrvene je boje, trebate potražiti liječničku pomoć, osobito ako je povezano s bolovima u trbuhu', kaže izv. prof. Ana Tikvica Luetić, ginekolog.

Može li seks u kasnijoj trudnoći prouzročiti prijevremeni porođaj?

Više neovisnih istraživanja je potvrdilo kako spolni odnosi u drugom i trećem trimestru trudnoće nisu povezani s prijevremenim porođajem, a prema nekim studijama spolni odnosi čak i smanjuju rizik od prijevremenog porođaja.

Jedina skupina trudnica kod kojih se ne preporučuju spolni odnosi su trudnice s prijetećim prijevremenim porođajem, prethodnim prijevremenim porođajima u anamnezi, trudnice s aktivnim spolnim i urinarnim infekcijama, te one s dijagnozom placente previje.

Zanimljiv je podatak kako veći broj partnera prije trudnoće ponešto povećava rizik kasnijeg prijevremenog porođaja.

'Općenito, spolni odnosi tijekom trudnoće su najčešće sigurni i važni za kvalietetu veze, kaže izv. prof. Ana Tikvica Luetić, dr. med.

Stoga, ako se vi i vaš partner osjećate ugodno i liječnik vam da zeleno svjetlo, uživajte u seksualnom životu jer će ga, nakon rođenja djeteta, vjerojatno biti manje!

Možda će vas zanimati

Najnovije