Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znanstvenici preporučuju trudnicama barem sat vremena dnevnog spavanja!

Ako ste trudnica, opustite se i uživajte u svome poslijepodnevnom odmoru jer najnovija istraživanja pokazuju da je svakodnevno drijemanje dobro i za vas i za vašu bebu

 trudnica spava

Ako ste trudni i svaki vas dan uhvati jaka želja da u određeno doba dana zaklopite oči i odspavate malo, ne osjećajte krivnju i ne borite se sa snom. Umjesto da se suzbijate poriv da legnete i odspavate, najnovije vam znanstvene studije daju legalno dopuštenje da odrijemate – i to za dobrobit i zdravlje svojih beba.

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Sleep Medicine, manja je vjerojatnost da će trudnice, koje tijekom dana redovito spavaju, roditi bebu s niskom porođajnom težinom. Kako su istraživanja također pokazala da su djeca koja su rođena s niskom porođajnom težinom češće u riziku od nekih zdravstvenih tegoba u ranom djetinjstvu, mame, drijemanje vam ne pomaže samo da preživite poslijepodne, već i doprinosi zdravlju vaše bebe.

Istraživači u Kini analizirali su podatke 10.111 trudnica u studiji Healthy Baby Cohort 2012-2014, a  otkrili su da su buduće majke, koje su redovito spavale u poslijepodnevnim satima, i to 60 do 90 minuta, imale 29% manju vjerojatnost da će roditi dijete s niskom porođajnom težinom. Također, otkrili su da popodnevno spavanje pet do sedam dana u tjednu smanjuje vjerojatnost rođenja djeteta s niskom porođajnom težinom za 22%.

Iako znanstvenica Suzanne Karan s Medicinskog centra Sveučilišta Rochester u New Yorku nije bila uključena u ovo istraživanje, rezultati kineskih znanstvenika potaknuli su je da sa svojim znanstvenim timom istražuje vezu između porođajne težine beba i navika njihovih majki u trudnoći. 'Ova studija o spavanju ukazuje na to koliko je san važan za zdravlje trudnica, ali i njihovih beba', kaže Karan.

Imajte na umu da je trudnički umor prouzročen fizičkim i hormonskim promjenama kroz koje vaše tijelo prolazi tijekom razvoja bebe. Osim toga, noćni vam san može biti poremećen zbog čestih odlazaka na toalet ili težeg zauzimanja udobnog položaja za spavanje pa je taj manjak sna potrebno nadoknaditi tijekom dnevnog spavanja.

I dok je najveća korist za trudnicu spavanje duže od sat vremena u danu, nemojte odbaciti niti ona kraća drijemanja jer će vam obnoviti energiju. Stoga, spavajte kad god osjetite potrebu za snom i kad  vam se pruži prilika, i to bez osjećaja krivnje, jer je to dobro i za vas i za vašu bebu.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije