Trudnice, ako ste ljubiteljice avokada, imamo dobre vijesti za vas, uživajte u ovoj namirnici bez grižnje savjesti. Ako žudite za avokadom, ne samo da hranite svoje tijelo zdravim mastima već biste mogli i svojoj bebi ojačati imunitet tijekom trudnoće, zahvaljujući ovom izvoru prenatalnih nutrijenata. 

Nova studija objavljena u časopisu Pediatric Research otkrila je da konzumiranje avokada tijekom trudnoće može značajno smanjiti rizik od razvoja alergija na hranu kod bebe do prve godine života. U istraživanju je sudjelovalo 2272 trudnice, navodi Motherly

Što je studija otkrila? 

Trudnice koje su konzumirale bilo koju količinu avokada tijekom prvog ili trećeg tromjesečja imale su 43,6% manju vjerojatnost prijavljivanje alergija na hranu u prvoj godini djeteta. Ovi nalazi ostali su pokazale istiniti, čak i nakon prilagodbe za čimbenike načina života i zdravlja poput pušenja, kvalitete prehrane, indeksa tjelesne mase (BMI) i dojenja. 

Ovo je jedna od prvih studija koja izravno povezuje unos avokada s nižim rizikom od alergija na hranu kod dojenčadi i mogla bi promijeniti način na koji razmišljamo o prenatalnoj prehrani. 

"Potencijalna korist avokada tijekom trudnoće mogla bi se objasniti raznim mehanizmima na razini hranjivih tvari", napisali su istraživači. 

Kako avokado može pomoći u sprječavanju alergija na hranu?

Već je poznato da ono što žena jede tijekom trudnoće može imati trajne posljedice na razvoje bebe. Ovaj koncept, nazvan majčinska izloženost, sugerira da hranjive tvari iz prehrane trudnice pomažu u oblikovanju crijevnog mikrobioma i imunološkog sustava bebe, čak i prije rođenja. 

salata od tjestenine i avokada gotova za 10 minuta
potrebno vam je svega 10 minuta za pripremu ove salate od tjestenine, rajčica, mozzarelle i avokada Foto: Shutterstock

Avokado sadrži kombinaciju hranjivih tvari koje mogu zajedno djelovati na smanjenje rizika od alergija na hranu: 

  • Antioksidansi poput vitamina E i cinka - Ovi nutrijenti koji jačaju imunitet pomažu u podršci zdravom imunološkom programiranju tijekom fetalnog razvoja. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, veći unos antioksidansa tijekom trudnoće povezan je sa smanjenim rizikom od alergija kod djece. 
  • Dijetalna vlakna - Jedan avokado ima preko 9 grama vlakana, što je odlična vijest i za probavu i za imunološki sustav. Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, vlakna pomažu u prehrani korisnih crijevnih bakterija, što dovodi do proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina - molekula za koje se vjeruje da smanjuju upalu i štite od alergijskih reakcija kasnije u životu. 

Kako pomaže? Istraživači sugeriraju da antioksidansi u avokadu (poput vitamina E i cinka), dijetalna vlakna i zdrave masti mogu pomoći u regulaciji fetalnog imunološkog sustava i smanjenju upale, postavljajući temelje za prevenciju alergija. Vlakna, posebno, podržavaju korisne crijevne bakterije koje proizvode kratkolančane masne kiseline, što može smanjiti rizik od alergija. 

Zašto je ovo sada važnije nego ikad?

Alergije na hranu su u porastu, nisu samo neugodne, mogu biti i opasne po život. Prema Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), alergije na hranu kod djece porasle su za 50% između 1997. i 2011. godine u SAD-u, a 2 od 5 djece svake godine moraju na hitnu zbog reakcija povezanih s alergijama.

Iako se mnoge strategije prevencije alergija usredotočuju na uvođenje alergena hrane u ranom djetinjstvu (poput kikirikija ili jaja), ovo istraživanje sugerira da bismo možda trebali promijeniti način razmišljanja - jer prevencija može započeti čak i ranije: u maternici.

Dakle, trebate li jesti više avokada?

Ako ste trudni i avokado vam odgovara, slobodno ga uvrstite u prehranu. Bogat je hranjivim tvarima, prirodno ima malo šećera i bogat je folatom - još jednim ključnim vitaminom za razvoj fetusa. Naravno, uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što napravite bilo kakve značajne promjene u prehrani.

Ovo su neki od način konzumiranja avokada: 

  • tost od avokada s malo sjemenki 
  • zeleni smoothie s avokadom, špinatom, bananom i grčkim jogurtom
  • punjene polovice avokada sa slanutkom ili salatom od tune 
  • čokoladni mousse od avokada. 

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se učvrstila veza između avokada i prevencije alergija na hranu, ova studija doprinosi sve većem broju dokaza da ono što jedete tijekom trudnoće može imati dugoročne zdravstvene koristi za vaše dijete.