Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆA PITANJA VEZANA UZ EPIDURALNU: Daje se kada počnu trudovi, a evo kako izgleda ubrizgavanje

Pogledajte u videu kako izgleda ubrizgavanje epiduralne.

 Porod Izvor: Shutterstock

Da biste prošli porod, a da pritom ne osjećate bol tijekom trudova, liječnici vam mogu dati epiduralnu. U našim je rodilištima dobivate samo na zahtjev, a svoju želju trebate najaviti prije poroda.

Epiduralna anestezija je lokalna anestezija koja blokira bol određenoga dijela tijela. Ona je zapravo analgezija i namijenjena je uklanjanju bola, za razliku od anestezije koja dovodi do potpunog nestanka osećaja u određenome dijelu tela. Epiduralna analgezija djeluje tako što blokira impulse živaca nižih spinalnih segmenata, a rezultat je prestanak osećaja boli u donjem dijelu tijela.

@birthaddictdoula#birth#epidural#laboranddelivery#momsoftiktok#WhenRiftanSays#ThanksandGiving#MakeABunchHappen♬ Get You The Moon - Kina

Epiduralna se rodilji daje u sjedećem ili bočnom položaju. Koža slabinske regije prvo se sterilizira, a potom se tankom iglicom ubrizga mala količina anestetika u potkožno tkivo da uvođenje epiduralne igle, koja je većeg promjera, bude bezbolno. Posebnom tehnikom gubitka otpora identificira se epiduralni prostor koji se nalazi 3-4 cm udaljen od kože.

Nakon toga, postavlja se kateter kroz otvor igle, a igla se izvlači. Kateter se pričvršćuje za kožu, a potom slijedi testiranje položaja katetera i davanje lijekova. Tijekom ovog postupka potrebna je potpuna suradnja rodilje. Analgezija se postiže davanjem lijekova putem katetera u višekratnim dozama ili kontinuirano, sve do završetka poroda.

Koja su najčešća pitanja vezana uz epiduralnu analgeziju?

Je li postavljanje epiduralnog katetera bolno?
Neke rodilje ono što osjećaju opisuju prije kao nelagodu ili osjećaj pritiska.

Može li epiduralna analgezija utjecati na dojenje?
Epiduralna analgezija ne utječe na dojenje.

Može li epiduralna analgezija utjecati na porod?
Epiduralna analgezija može usporiti porod. Ima utjecaj na trajanje prvog porođajnog doba, ali usporava drugo porođajno doba, doba izgona. U slučajevima kad rodilja nije u stanju aktivno tiskati, koristi se vakuum ili forceps za dovršenje poroda. To prije svega ovisi o dozi danog analgetika.

Hoću li moći tiskati?
Za tiskanje nije potreban osjećaj boli. Ako je rodilja pripremljena za porod i u slučaju kada ne osjeti trudove i ima djelomični motorički deficit u nogama, može tiskati.

Hoće li epiduralna analgezija djelovati?
Djelovanje epiduralne je uspješno u više od 90% slučajeva. U manje od 10% slučajeva dogodi se da epiduralna analgezija djelomično djeluje.

Možda će vas zanimati

Najnovije