Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokofobija - strah s kojim se danas bori sve više žena

Panični strah od trudnoće i porođaja poznatiji kao tokofobija, sve češće srećemo u društu jer pogađa sve veći broj žena.

Od tokofobije danas pati oko 14 posto žena, a u taj postotak su uključene i žene koje se panično boje nove trudnoće zbog traumatičnih iskustava koje su doživjele u prvoj ili ranijim trudnoćama. Međutim, taj strah češće pogađa žene koje nikada nisu bile trudne i koje vjeruju da možda nikada neće imati djecu jer se panično boje zatrudnjeti.

Kakva su njihova iskustva i što o tome kažu stručnjaci, pronašli smo na Mummypages.

"Prestravljena sam od same pomisli da bi u meni rastao neki izvanzemaljac", izjavila je jedna od žena koja se bori s tokofobijom.

Druge su je shvatile i podržale.

"Moja obitelj jednostavno ne može shvatiti moj strah. Suprugu sam od početka pričala koliko se toga bojim, ali on se uporno nada da će me strah proći. Pokušala sam se riješiti tog straha, čak sam i prestala piti pilule, ali sad jednostavno izbjegavam seks i razmišljam o tome da ih opet počnem uzimati, a da njemu i ne kažem jer sam paralizirana od straha da ću zatrudnjeti", ispričala je druga žena, a njen strah nije čak ni najgori.
, Image: 309006200, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Ja ne mogu ni proći pored trudnice da se ne smrznem od straha", priznala je jedna mlada žena koja ne može vidjeti trudnicu, ne može podnijeti ni razgovore o trudnoći, jer se trese i preznojava od panike. "Koliko god znam da je naše tijelo napravljeno da stvori još jedno biće, meni je sama pomisao da mi nešto raste između organa nepodnošljiva. Plašim se da moje tijelo to ne bi moglo  izdržati", iskreno je priznala još jedna.

Sve njih, osim paničnog straha kad pomisle na vlastitu trudnoću hvata i tjeskoba, a ona je ujedno i veza s tim što sve više žena pati od ove fobije.

Drugi problem je strah od ponovne trudnoće. Tu je stanje nešto lakše jer je riječ o strahu koji se može objasniti i ublažiti, ali ni taj strah se danas ne rješava kod svih na najbolji način. Puno je žena koje su iz nekog razloga proživjele traume, neke u trudnoći, neke na porođaju pa je logično da se boje sve to ponovno preživjeti. Puno takvih žena nikada više ne zatrudni", pojasnila je primalja, na koju se nadovezala i terapeutkinja Rena Gough koja, nažalost, ima sve više posla sa ženama koje se boje trudnoće.

Neke pokazuju tipičnu nervozu i tjeskobu povezanu sa strahovima, a neke su zaista paralizirane, ali to su strahovi koji se mogu ublažiti i riješiti.

Žena koje je uspjela nadvladati svoj strah kaže da je jedan od "okidača" porasta tokofobnih žena taj što se u medijima o porođajima uglavnom priča negativno. Stalno se govori o lošim iskustvima, a manje se prikazuju ona lijepa. To je prva stvar koju bi trebalo promijeniti u cjelokupnoj društvenoj slici jer porođaj i trudnoća nisu laki, ali su vrlo često lijepi i podnošljivi.

To je ono što žene s tokofobijom moraju shvatiti, a potom otkriti čega se zapravo najviše plaše. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome što sve tijelo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porođaj, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razumije.

Strah se može nadvladati, ali mu se mora prići stručno i ciljano, uz puno podrške i edukacije.

Izvor: yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije