Prvorođene majke najčešće se tijekom poroda susreću s rezanjem međice, to može biti mali rez, ali je u nekim slučajevima i vrlo dubok i neugodan. To se događa kada se beba rodi, kada njezina glava prolazi kroz otvor rodnice i vrši pritisak. Ako je rodnica žene preuska i neelastična, može doći do rupture.

U većini slučajeva primaljeradeepiziotomiju, točnije rez međice kako bi se proširio rodni kanal. No, ponekad to nije dovoljno pa se porođajni kanal sam pokida, šije se nakon poroda, no oporavak zna biti neugodan.

Tijekom porođaja, kada je žena pod kontrakcijama i bolovima, ona ne osjeća epiziotomiju, ali oporavak i nelagoda ostaju i do nekoliko tjedana.

To je svakako jedna od stvari o kojima majke ne vole pričati, no važno je znati da liječnika treba posjetiti ako bolovi potraju i nakon izlaska iz bolnice, a javljaju se svaki dan.

Kako izgleda rezanje pri porodu
Shutterstock 

Postoje tri stupnja perinealnog cijepanja:

1. stupanj cijepanja

To je najblaži oblik i tom prilikom se pukne samo koža oko vaginalnog otvora. To ne zahtijeva šivanje, ali može uzrokovati trnce i nelagodu pri porodu.

2. stupanj cijepanja

Mišići međice se trgaju, zahtijevaju šivanje, a za oporavak je potrebno 2-3 tjedna. Ono što vam može olakšati oporavak je sjedenje na jastuku ili nekoj drugoj mekanoj podlozi.

3. i 4. stupanj cijepanja

To su najteže faze i dolazi do cijepanja mišića međice i osjetljivih mišića oko anusa. Ovo je najrjeđi slučaj i zahtijeva operaciju i nekoliko mjeseci oporavka.

Pogledajte slikovni prikaz rezanja međice tijekom poroda:

Screenshot YouTube Rezanje tijekom poroda