Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA OVO VAS NITKO NIJE PRIPREMIO: Pet neobičnih, ali bezopasnih pojava kod novorođenčadi

Autor Jelena Pervan

Neke od ovih pojava vjerojatno niste susreli ni u knjigama.

 mama i beba Izvor: Shutterstock

Novorođene su bebe misterij za koji vas nitko ne može sasvim pripremiti. Mijenjaju se iz sata u sat i koliko god bili fascinirani njihovim mirisom, pokretima i reakcijama, neke vas pojave mogu sasvim izbezumiti, iako su sasvim bezopasne i uobičajene. Pedijatrica Alanna Levine za magazin The Bump objašnjava neke od njih.

Povećane grudi

Nije samo majka izložena trudničkim hormonima već oni utječu i na bebu. Bebina dugotrajna izloženost određenim hormonima može uzrokovati rast grudi, i kod djevojčica i kod dječaka.

Potrebno je neko vrijeme da hormoni prestanu djelovati, a onda će se i grudi smanjiti. Nemate razloga za brigu osim ako ne primijetite crvenilo na bebinim grudima koje prati povišena temperatura. Tada je vrijeme za posjet liječniku, navodi doktorica Levine.

Stalno kihanje

Beba je tek kratko na ovom svijetu pa je izrazito osjetljiva na mnoge stvari na koje smo mi već postali imuni. Bebino učestalo kihanje ne mora značiti bolest već način da se tijelo izbori sa stranim česticama koje ulaze u bebine nosnice.

Često i boravak na velikom svjetlu i suncu može kod beba izazvati ponavljajuće kihanje, a jedan od razloga je i rješavanje ostatka amnionske tekućine iz nosa.

Neobični pokreti

Bebini neobični grčeviti pokreti rukama ili nogama mogu izgledati zabrinjavajuće, ali su bezopasni. U prvih nekoliko mjeseci života beba se suočava s velikim razvojnim promjenama, a neke od njih uključuju i specifični Moro refleks.
Takvi se pokreti događaju bez posebnog podražaja, a ponekad zbog buke. Moro refleks smanjuje se oko trećeg mjeseca bebina života.

 beba-u-snu.gif Izvor: Giphy

Natečeni spolni organi

Možda ćete primijetiti da vaš tek rođeni dječak ima neobično velike testise, puno veće no što ste očekivali. Djevojčicama stidne usne mogu biti natečene, ali jedno i drugo je normalna pojava.

Najčešće je riječ o kombinaciji trudničkih hormona kojima su bebe bile izložene u maternici te ostatku amnionske tekućine koju će bebe izbaciti mokraćom kroz nekoliko dana.

Pogled u križ

Mnogo malih beba gleda u križ no ni to nije razlog za brigu. Beba se još uvijek privikava na svoja osjetila i svijet koji je okružuje. Potrebno je vrijeme da razvije kontrolu očnih mišića te da nauči fokusirati pogled.

Možda će vas zanimati

Najnovije