Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTOJI LI RJEŠENJE 'IZMEĐU': Spavanje s bebom pospješuje dojenje, ali što je sa sigurnim spavanjem?

Istraživanje je pokazalo da, ako majke spavaju s bebama barem sat vremena tjedno, da je veća vjerojatnost da će dojiti i nakon prvih šest mjeseci bebina života

 mama i beba

Iako su među pedijatrijskim krugovima mnoge dvojbe vezano uz spavanje mama i beba u zajedničkoj postelji, jer je navodno zajedničko spavanje s bebama jedan od rizika za sindrom iznenadne dojenačke smrti, mnoga su istraživanja potvrdila da one majke koje spavaju u krevetu sa svojim bebama nastavljaju dojiti bebu i nakon prvih šest mjeseci djetetova života.

I, sada, ovdje se nalazimo ponovno na kliskom terenu, kako zadovoljiti uvjete sigurnog spavanja, a, s druge strane, spavanje s bebom pozitivno utječe ne samo na duže dojenje već i na dublje emotivno povezivanje s bebom.

Iskustva majki su također oprečna: mnoge majke svjedoče kako su svjesnije bebinih potreba kada ona spava s njima u krevetu te brže odgovaraju na njih, a neke majke smatraju da su bebe sigurnije u svojim krevetićima, koji su u istoj sobi, i da to ne utječe niti na frekvenciju noćnih dojenja niti na odgovaranje na bebine potrebe.

No, evo srednjeg puta, na kojem će se možda pronaći i jedna i druga roditeljska struja: jedna od novijih studija otkrila je da su majke, koje su dijelile krevet s bebom barem sat vremena, nastavile dojiti i nakon šest mjeseci, a one koje su cijelo vrijeme spavale odvojeno od bebe, odustajale su od dojenja prije bebina navršenoga šestog mjeseca života.

Stoga, preporuka je stručnjaka, koji su bili uključeni u ovu studiju, da majke dijele krevet s bebom barem sat vremena tjedno.

Kada je sigurnost spavanja u pitanju, roditelji pušači, oni koji konzumiraju alkohol ili opijate ne bi trebali dijeliti krevet s djetetom, a dijeljenje kreveta je upitno i ako je beba imala malu porođajnu težinu ili je rođena prerano.

Činjenica da spavanje s bebom u krevetu podržava dugo dojenje, ali je važno da roditelji budu svjesni prednosti i rizika zajedničkog spavanja te da mogu donijeti ispravne odluke iza kojih oni osobno i stoje.

Ipak, najsigurnije mjesto za spavanje bebe ostaje njezin vlastiti krevetić, no možete ga postaviti tik uz svoj. Bebu ponekad ostavite da spava pokraj vas, ali u kontroliranim uvjetima, najbolje dok se samo odmarate uz dobru knjigu.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije