Prvi govor bebina tijela je plakanje. Potom, kako se navikava na život izvan maternice, u komunikaciju uvodi i druge elemente – pokrete lica i tijela. Tako, vam svojim govorom tijela može reći je li umorna, gladna, je li potpuno budna i spremna na igru i druženje, treba li predah od komunikacije i igre.

Bebi je važno da razumijete njezin jezik

Kad pročitate bebin govor tijela i odgovorite na njezine potrebe, djetetu dajete osjećaj sigurnosti i ono se osjeća zaštićeno. Ujedno, to vam pomaže da izgradite od bebinih ranih dana s njom čvrsti odnos, a to je važno za njezin emocionalni, kognitivni pa i motorički razvoj.

Prepoznavanje bebinih znakova

Sve bebe šalju znakove o tome kako se osjećaju i što im je potrebno. Iako svaka od njih razvija svoju mješavinu znakova kako bi vam rekla što točno želi, postoje i neki univerzalni znakovi, koji su doduše refleksni, i njima se služi većina novorođenčadi.

Kako bi vam stavile do znanja da su gladne, bebe, osim plakanja, često koriste ručice. Istraživanja su pokazala da kada su gladne, čvrsto stišću ručicu u šaku. Potom, kad ih počnete hraniti, kako postaju site, počinju otpuštati prstiće te potpuno opuštaju ručicu. Ostali znakovi koji ukazuju na glad su 'cmoktanje', imitiranje sisanja, uvlačenje zraka, kada ih stavite blizu sebe, beba okreće glavu prema dojci.

beba je umorna
Shutterstock 

Ako je beba umorna i spremna za spavanac, primijetit ćete kako gleda u daljinu, pokreti su joj istrzani, počinje zijevati, meškoljiti se, siše prste ili dudu, promjenjivim ritmom i gubi interes za ljude ili igračke.

Starije su bebe obično već usvojile rutinu 'hranjenje-igranje-spavanje'. No one na svome jeziku znaju reći da su raspoložene za igru. Oči su im širom otvorene, traže kontakt očima, smiješe se i pružaju ručice prema vama.

Kako se vaša bebica bude razvijala, tako će njezin ‘jezik’ biti sve individualiziraniji, odnosno, gradit će se u interakciji s vama. Što hitrije budete odgovarali na njezine potrebe, beba će to doživljavati kao poticaj da obogaćuje svoje komunikacijske znakove. Uživajte u prvoj komunikaciji sa svojom bebom jer je čarobna a tako brzo prođe.