Beba je došla kući. Mama je sretna, najteže je iza nje, tata je uzbuđen i sretan. A sada slijede prvi tjedni upoznavanja s bebom i navikavanje na roditeljsku ulogu. Više nema povratka na staro, a u vašim glavama je niz pitanja na koja hitno trebate odgovor. Donosimo odgovore na najčešća pitanja koja muče nove roditelje.

1. Što je sa spavanjem?

Ako postoji stvar zbog koje se nove mame jako brinu, to je san, njihov i bebin. 'Hoće li moje dijete ikad spavati i kako da to postignem?' Odgovor je da, i ovisi. Možda mislite kako vaša beba nikada neće normalno spavati, ali obećajemo da će se to dogoditi. San ovisi i o jedinstvenim potrebama i karakteristikama vašeg mališana, stoga slobodno eksperimentirajte različitim trikovima i tehnikama za uspavljivanje i što duži san, sve dok ne pronađete one koje vam odgovaraju.

2. Dobiva li moja beba dovoljno na težini?

Bez obzira na to što brinete dobiva li vaša beba previše ili nedovoljno na težini, moramo reći da je zabrinutost zbog tjelesnog rasta definitivno jedna od najčešćih briga roditelja. 'Uvijek sam se pitala je li moja beba gladna i brinula o njezinoj težini', kaže Silva, mama jednogodišnjeg dječaka. 'Činio mi se tako sićušnim, ali brojke su pokazivale da težina odgovara dobi. Mami nikada nije dovoljno. Činilo mi se da mu je kakica previše rijetka pa sam pomislila kako bi možda mogla njega i pelenu odnijeti pedijatrici, ali ipak nisam'.

Kao i uvijek, 'pravi' odgovor ovisi o bebi. Bebe bi trebale vratiti svoju porođajnu težinu u roku od otprilike dva tjedna. To je najbolji pokazatelj da beba napreduje.

Beba je neutješna
Shutterstock 

3. Plače li moja beba previše?

Bebe plaču. Puno. Ima smisla, jer im je to uglavnom jedino sredstvo komunikacije. Bez obzira što puno plače, velika je vjerojatnost da je s vašim mališanom sve u redu. Bebe plaču kada su gladne, kada su mokre, kada su pospane i iz niza drugih razloga. Vi samo trebate ostati smireni i strpljivi jer plač će sigurno prestati.

4. Kako da pomognem bebi da podrigne?

Logično je da se novi roditelji brinu o tome kako će podrignuti svoju dojenčad. Granicu između učinkovitog podrigivanja i slučajnog ozljeđivanja vašeg malog stvorenja, čini vam se da je teško razlučiti.

Najčešća metoda je stavljanje bebe preko ramena, dok je lagano tapšate po leđima. Također, možete posjesti bebu u krilo, jednom rukom držati njezina prsa uspravnima, a drugom je tapšati po leđima. Koju god metodu odabrali, važno je poduprijeti bebinu glavicu, osobito ako je još toliko mala da je ne može sama držati.

5. Kada mogu izvesti svoju bebu van?

Ne postoji pravilo kada je najsigurnije iznijeti bebu van. Dokle god poduzimate zdravorazumske mjere opreza, dobro je bebu izvesti na svježi zrak. Naravno, prilagodite se vremenu. Ako bi vama bilo neugodno vani, onda bi sigurno bilo i djetetu. Adekvatno odjenite bebu, izbjegavajte izravno sunce i krenite!