Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEBA NEĆE SPAVATI: Prije nego što ih poslušate, provjerite jesu li 'dobronamjerni' savjeti zablude

Autor Sanja Matasić

Vaša beba nije 'spavač', a vi ste već u takvoj fazi očaja da ćete poslušati bilo koji savjet. No neki mogu zapravo pogoršati situaciju

 beba spava Izvor: Shutterstock

Često će vam savjetovati da beba treba spavati u što tišem okruženju, da joj prije spavanja ponudite rižine pahuljice ili da je jednostavno pustite da se isplače i tako nauči sama zaspati, ali često ovakvi pokušaju stvore samo još više problema.

Bebe i cirkadijalni ritam

Kada se beba rodi, još nema sposobnost praćenja cirkadijalnog ritma prema kojem funkcionira organizam odraslih osoba. To znači, promjena dana i noći prva tri mjeseca bebina života ne utječe na potrebu za snom i spavanje. Naime, odrasle osobe bude se dolaskom sunca, a potreba za snom pojavljuje se kadasunce zađe.

Kada svjetlost dođe do mrežnice oka, ona šalje signal mozgu koji prestaje proizvoditi melatonin, hormon koji nam pomaže spavati. Kada dođe noć, mozak dobiva signal da je vrijeme za spavanje i melatonin ponovno počinje cirkulirati našim tijelom.

A kako to djeluje na spavanje beba? Njima je potrebna prilagodba na vanjski svijet i zato prva tri mjeseca ne mogu pratiti cirkadijalne cikluse, nego spavaju oko 16 sati dnevno. Kako se razvijaju, njihov mozak postaje sposoban čitati signale i postupno svladavaju rutinu spavanja.

Najčešće zablude o spavanju beba

Dobronamjerni savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo problem kod uspavljivanja. Beba je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasniji od najglasnijeg usisavača. Baš zato je navikla na stalne šumove pa zvukovi kao što je zvuk fena ili usisivača doista je umiruju i uspavljuju.

Možda ste čuli savjet da, ako je beba starija od 3 mjeseca, trebate joj prije spavanja dati rižine pahuljice. Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo pozitivnih rezultata na spavanje. Majčino je mlijeko hranljivije i bogatije kalorijama nego bilo koje pahuljice.

Mnogi smatraju da zrak u crijevima i želučiću bebama ometa san, no zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopće ne obaziru.

 bebu ne treba pustiti da plače Izvor: Shutterstock

Metoda ‘neka se isplače’ nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno.

Međutim, ono što uvelike poboljšava spavanje bebe, a time i roditelja su dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje, duži i kvalitetniji san.

Možda će vas zanimati

Najnovije