Kontakt koža-na-kožu uistinu je božanski i igra vitalnu ulogu u procesu povezivanja majke i djeteta. Vrijeme tihog i apsolutnog mira, vi i vaše dijete možete se opustiti i istinski povezati, a moć dodira, ne samo što pomaže uspostaviti jaku i trajnu vezu već nudi i mnoge druge prednosti u smislu zdravlja i razvoja vaše bebe.

Još davne 1983. godine neonatolozi Edgar Rey i Hector Martinez u rodilištu u Bogoti imali su manjak resursa za njegu prerano rođenih beba. Stoga, odlučili su pokušati bebe staviti uz majke kako bi im pomogla tjelesna toplina i dodir majčine kože. Ova se metoda pokazala vrlo učinkovitom, tako da je postala praksa u sve većem broju bolnica. Na kraju, ispostavilo se da kontakt koža-na-kožu ne samo što omogućuje majkama da prije napuste bolnicu, već su liječnici došli do zaključka kako je pala stopa smrtnosti beba sa 70 na 30 posto.

Upoznajte se vi i beba

Ti prvi dani nakon rođenja bebe rajsko su vrijeme ljubavi i dijeljenja, kao i vrlo važnog povezivanja. A toliko se toga postiže osjetilom dodira. Taj fizički kontakt jedan na jedan pomaže bebi da se smiri i prilagodi svome novom životu izvan maternice. Također, pomaže smanjiti razinu stresa za mamu, omogućujući vam da se opustite i počnete prepoznavati i biti osjetljiviji na djetetove znakove – što ono treba i želi. Riječi novorođenčetu neće puno značiti, ali osjećaj kože uz kožu nevjerojatan je oblik neverbalne komunikacije koji vama i djetetu omogućuje stvaranje osjećaja intimnosti i bliskosti.

tata i beba
Shutterstock 

Smiruje bebu

Nježna veza koža-na-kožu siguran je način da smirite bebu i umirite njezin plač. Bebe nisu navikle same ići na spavanje, a to može biti iznimno izazovno i za majku i za dijete. Maženje, ljuljanje  i držanje bebe uza se u ovo vrijeme pomoći će vašem suncu da se smiri  i potakne noć blaženog sna. Pokušajte dati svojoj bebi toplu, umirujuću kupku, što je učinkovit način da joj pomognete da se opusti i pripremi za krevet.

Za novorođenčad, svijet je veliko, zastrašujuće mjesto, pa je nježan kontakt koža-na-kožu s mamom iznimno utješan. Dok se povežete sa svojom bebom i počnete prepoznavati i reagirati na njezine brojne znakove, ona će razviti sigurnu privrženost, što nudi golemu prednost kasnije u životu, poput razvijanja ispunjenih odnosa i osjećaja samopouzdanja.

Razvoj mozga

Istraživanja pokazuju da je fizički dodir od vitalnog značaja za razvoj mozga vaše bebe. Kaže se da nježno maženje i milovanje povećavaju sposobnost mozga da razvije osjećaj kontrole nad tijelom i održava zdrav doživljaj sebe. Studije također pokazuju da ta rana osjetilna iskustva imaju značajan utjecaj na funkciju mozga i poboljšavaju cjelokupno zdravlje i razvoj.
Iako nitko od nas ne treba nagovaranje da drži i mazi svoju bebu, ipak je dobro znati da im tijekom toga procesa činimo veliku uslugu.