Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj šake od rođenja do šestog mjeseca: Zašto nije dobro stavljati prste u bebine šake

Beba se rodi s refleksom hvatanja, koji se, tijekom rasta i razvoja postupno gubi. Pogledajte na koje načine možete stimulirati bebu kako bi potaknuti razvoj šake.

Koliko je jak refleks hvatanja, vidi se na pregledu - kada pedijatar podigne bebu u zrak, dok se ona grčevito drži za njegove prste. Ovaj test nikako ne treba isprobavati kasnije kod kuće, jer beba postupno gubi tu sposobnost kako refleks popušta, tako da već krajem prvog mjeseca šake više nisu stalno stisnute.

Također ne treba stavljati svoje prste u bebine šake, iako je za roditelje to izuzetno ugodan osjećaj, budući da to kod nje izaziva povišenu napetost u rukama. Takvo stanje bebi nije ugodno i zbog toga postaje uznemirena.

Nasuprot tome, treba maziti njene nadlanice, kako biste bebu stimulirali na otvaranje šaka - što ona, inače, povremeno spontano radi. To možete radite jednostavnim maženjem vašom rukom, ali i uzimanjem bebine ruke za ručni zglob, okretanjem dlana ka njenom ili vašem licu i povlačenjem na dole po obrazu, kako bi mazila sebe ili vas.

Prevlačenje finih mekanih tkanina ili plišanih igračaka preko bebinih nadlanica također dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

1. Tijekom prvog mjeseca, beba uglavnom drži šake zatvorene, ali nisu stalno stisnute.

2. U drugom mjesecu, beba počinje pokazivati interes za lik majke i za predmete - tako što pruža ruke, ali kako ih ne može dohvatiti, otvarat će šake.

Savjet: Bebu bi trebalo stimulirati igračkama koje postavljamo ispred nje. Plišane su najpogodnije, jer beba neće odreagirati stiskanjem šaka kada ih dodirne.

Razvoj pokreta prolazi kroz različite faze. Beba prvo fiksira, zatim prati izvor stimulacije, pa tek onda pruža ruke. Za ovu složenu aktivnost je neophodna stabilnost glave, vrata i trupa u prostoru, da bi preko vidnih i akustičnih mehanizama mogla napraviti pokret ka predmetu.

3. Krajem trećeg mjeseca, refleksno stiskanje šake se gubi i bebine šake se susreću ispred njenog lica. Sada se počinje igrati prstima, gledati ih i stavljati u usta. Ovo je početak upoznavanja sa svojim tijelom. Najveći dio vremena kada je budna, provodi s obje ruke u ustima, jer je ruke dovela do središnje linije.

Savjet: Ovo je važan trenutak bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem dude varalice u usta, ili rukavica na ruke. Beba stječe važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta. Ako joj stavite zvečku u ruku, ona će je držati. Najprikladnija zvečka je bubamara, žuto-crvena ili crno-bijela. Kao mjera opreza, dovoljno je održavati higijenu igračaka i bebinih ruku.

, Image: 195533528, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Tek krajem četvrtog mjeseca, beba prvi put voljno hvata pruženu igračku.

Savjet: Da bi to mogla napraviti, treba joj dati zvečku s polukrugom ili u obliku obruča, jasnih boja, sa složenijom šarom - i to sa strane, kako bi poluotvorenom šakom mogla da je uzme. Nemojte davati bebi igračku pastelnih boja, jer je treba vidjeti kada je stavi ispred lica, uspostavljajući koordinaciju oko-šaka. Zatim će staviti preko i drugu šaku, a onda će je strpati u usta.

U ovom uzrastu treba zakačiti igračke ispred bebe, kako bi ih hvatala i igrala se njima, jer će samo ponavljanjem pokreta naučiti ih kontrolirati, pa će oni s vremenom biti sve skladniji. Postoji i posebno konstruirana sprava za vježbanje, koja potiče razvoj motorike ruku.

Kada stavimo bebu na trbuh u ovom uzrastu, ona se oslanja na podlaktice, s dlanovima okrenutim jedan prema drugom i palčevima usmjerenim prema gore. Ako su palčevi savijeni i nadlanice okrenute jedna ka drugoj, beba se ne može oduprijeti i podići glavu. Ako pri hvatanju palac ostaje savijen prema unutra, svakako se treba obratiti pedijatru.

Najnovije

Najpopularnije