Kuhanje s djecom učinkovit je način da ih naučite sve o zdravoj prehrani i njezinim dugoročnim prednostima. Možda ćete pomisliti: 'Još mi samo fali dodatni nered', ali postoji jednostavan način da uključite svoje dijete. Dajte mu kućanske poslove u kuhinji koji odgovaraju njegovoj dobi, uče ga kuharskim vještinama i očuvanju zdravlja.

Kako kuhanje pomaže djeci?

Dijete u dobi od dvije do tri godine možete uključiti u jednostavne zadatke vezane uz kuhanje, kao što je pranje povrća. Kuhanje postaje zabavna aktivnost kada djeci omogućite samostalan rad, ali pod nadzorom.

Kuhanje potiče razvoj osjetila: Dok rade u kuhinji, mala djeca dodiruju, vide, mirišu i kušaju različite namirnice. Tako će bolje razumjeti raznolikost hrane i lakše je prihvatiti. Kada dijete postane svjesno da je svaka hrana drugačija i jedinstvena, pokazat će spremnost za isprobavanje nove hrane.

Podržava motorički razvoj: Izbor zdjele, pranje voća ili povrća i čišćenje pulta krpom, neki su kuhinjski zadaci koji pomažu razvoju grube motorike u male djece. S druge strane, korištenje žlice, valjka ili ostalog bezopasnog kuhinjskog pribora, jača njihove fine motoričke sposobnosti. Razvoj motoričkih sposobnosti ključan je za tjelesnu neovisnost djeteta.

Usavršava koordinaciju oko-ruka: Zadaci kao što su sjeckanje, miješanje, dodirivanje hrane različite teksture, zahtijevaju od djeteta pozornost i da sinkronizirano koristi oči i ruke, što mu pomaže razviti bolju koordinaciju oko-ruka i agilnost.

Razvija osnovne kognitivne vještine: Osnovni kuhinjski poslovi, kao što je uzimanje X broja jaja iz košare, uče vaše dijete brojati. Slično, dijeljenje sastojaka s jednom četvrtinom ili polovicom, uči ih razlomcima. Čitanje recepta i praćenje uputa, s druge strane, može poboljšati njihovo razumijevanje i jezične vještine.

Podiže samopouzdanje: Dok kuhate, možete im dati jednostavne zadatke, kao što je slaganje pizze, guljenje povrća ili ribanje sira. Obavljanje ovih zadataka, bez vaše pomoći, dat će im osjećaj postignuća i povećati njihovo samopoštovanje i samopouzdanje.

Poboljšava kreativnost: Dopustiti maloj djeci da ukrašavaju kolačić jednostavan je način da im potaknete maštu. Zadavanje zadataka starijoj djeci, poput pripremanja jela od zadanih sastojaka, izvrstan je način za rasplamsavanje njihove kreativnosti. Osim toga, kada dijete obavlja ove zadatke bez vaše pomoći, to će potaknuti njegovo logičko razmišljanje i vještine rješavanja problema.

Poboljšava kulturnu svijest jer dijete uči o prehrambenim navikama svoje regije, jedinstvenim sastojcima i ekskluzivnim načinima kuhanja.

Jača vezu između roditelja i djece jer kuhajući provodite kvalitetno vrijeme zajedno. Tijekom tog vremena razgovarate o hrani i o mnogim drugim temama, a pripremanje barem jednog obroka tjedno s djecom, izvrstan je način da se povežete s njima. 

kucanski-poslovi-i-djeca.jpg
Shutterstock 

10 važnih lekcija iz kuhinje

Neki roditelji izbjegavaju kuhanje s djecom zbog straha od ozljeda. No naučite ih nekim pravilima sigurnosti, ali i nekim dobrim higijenskim navikama koje će im koristiti u životu.

1. Pratite dijete tijekom cijelog vremena u kuhinji. Bilo da peru povrće ili miješaju sastojke za kolače, budite na oprezu. Razgovarajte s djetetom o opasnosti od požara.

2. Podijelite s njim dodatne sigurnosne informacije o kuhinjskim uređajima i opremi. Uputite ga da nikako ne smije učiniti sljedeće radnje:

  • uključiti električni uređaj mokrim rukama
  • staviti plastiku u pećnicu
  • držiti aluminijsko/metalno posuđe u mikrovalnoj pećnici 

3. Zamolite dijete da pere ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom ili sudjelovanja u bilo kojoj aktivnosti kuhanja.

4. Ako imaju dugu kosu, obavezno je treba vezati u rep, koristiti maramu ili traku za kosu da im kosa ne bi završila u hrani.

5. Uputite djecu da kuhinjske površine održavaju čistima prije i nakon završetka zadataka.

6. Naučite ih da je nož oštar predmet i da ga djeca smiju koristiti samo pod nadzorom odraslih.

7. Naučite dijete da se na ručke od tave ili lonca mogu opeći. Isto da se moraju držati podalje od vruće pećnice i da se kod rukovanja s vrućim posuđem moraju koristiti zaštitnim rukavicama.

8. Educirajte ih da koriste odvojene daske za rezanje mesa, peradi i svježih proizvoda. Ako koriste istu dasku za rezanje različitih namirnica, moraju oprati dasku toplom vodom i deterdžentom prije i nakon svake upotrebe.

9. Naučite ih da ne kušaju hranu dok se kuha, već nakon što je vatra ugašena. Također, uputite ih da ne vraćaju žlicu u hranu nakon što su je koristili za kušanje hrane, da ne stavljaju prste u hranu i ne ližu je, posebno ako rade sa sirovim mesom ili tijestom za kolače.

10. Naučite dijete kako pružiti osnovnu prvu pomoć i nazvati hitnu pomoć u slučaju nesreće.

Kuhanje s djecom izvrstan je način da se povežete s njima. Tijekom kuhanja razgovarajte sa djetetom i naučite ga vještinama sigurnog kuhanja. Omogućite maloj djeci da u ranoj dobi nauče osnove kuhanja i zdravih prehrambenih navika. Zatim, kako rastu, neka odaberu sastojke i kuhaju uz minimalan ili nikakav nadzor kako bi bili samopouzdani i neovisni.