Božić je idealno vrijeme da zajedno uživate u kuhinji i da se tako još više povežete, da stvorite uspomene koje će dječica pamtiti cijeli život. Potrudite se da zajedno razvijete neke lijepe tradicije i pokažite im kako najvrijednije stvari nemaju cijenu te da cijene male stvari u životu i da se vesele sitnicama. Napišite zajedno pismo Djedu Božićnjaku, napravite unikatne čestitke za obitelj, okitite božićno drvce i zajedno osmislite božićni meni. Uključite djecu u sve te lijepe blagdanske aktivnosti i sigurna sam da neće skidati osmjeh s lica. Priprema kolača je definitivno najslađa blagdanska aktivnost pa i u nju uključite svoju dječicu. I sama sam kao mala pomagala mami u kuhinji i bila sam u brašnu od glave do pete. Brašno je doslovno letjelo na sve strane, a mene je sve to oduševljavalo i očaravalo. I zato su to najljepše uspomene i možda sam upravo zbog toga zavoljela provoditi vrijeme u kuhinji.
Iako će možda potrajati nešto dulje i nered će na kraju biti veći, iz iskustva vam kažem da se sve isplati. Važno je samo da dijete bude sretno, a zamislite samo tek ponos na njihovim licima kad uz vašu pomoć naprave svoje prve božićne kolačiće. Iako dječica mogu sudjelovati u pripremi gotovo svakog deserta, mislim da su nekako najprikladniji odabir keksići svih mogućih vrsta jer kod pripreme keksića djeca mogu uživati u oblikovanju tijesta, izrezivanju različitih oblika i naravno ukrašavanju. Stoga sam vam pripremila nekoliko recepata za božićne kekse u čiju pripremu možete uključiti klince.
Osim običnih keksića možete napraviti i jestive ukrase za bor u obliku keksića a keksiće koje napravite možete upakirati u kutijice ili staklenke, dodati porukicu i pokloniti ih nekome za Božić. Jestivi pokloni od srca uvijek su najbolji odabir. Dajte klincima da sami odaberu koji im se recept najviše sviđa, zasučite rukave i svi zajedno se bacite na posao. Mnogi keksići mogu duže stajati tako da još imate dosta vremena da napravite božićne zalihe i pripremite jestive poklone.
Domaći bakini keksi
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
30 dkg šećera
30 dkg maslaca
6 jaja
1 prašak za pecivo
Priprema:
1. U posudi najprije izmutite jaja.
2. Jajima dodajte ostale sastojke: brašno, šećer, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse.
3. Pripremite kalup u kojemu ćete peči kekse - lagano ga namastite ili postavite papir za pečenje.
4. Za izradu ovih keksića treba vam mašina za kekse (ovog tipa) ali ako ju i nemate, možete primjerice razvaljati tijesto pa izrezivati različite oblike, ukrašavati ih vilicom i slično, stvarno je puno mogućnosti.
5. Moja baka ima tu mašinicu, koristila ju je još i ona kad je radila te kekse u velikim količinama za cijelu, veliku obitelj i za sve nas, vjerujem da ju je koristila još i prabaka. Nisam sigurna da li se još i sad može negdje kupiti, ali vjerojatno može. No i ako ju ne nabavite, kao što sam rekla puno je mogućnosti, samo pustite mašti na volju.
6. Postupak izrade keksića je takav da pripremljeno tijesto stavljate u tu mašinu (gore na vrhu ima jedna udubina u koju se stavlja tijesto), naprijed se na mašinu stavi jedna pločica koja ima nekoliko različitih rupa (u različitim oblicima) i ta se pločica pomiče lijevo desno za izradu keksića u različitim oblicima.
7. Kad sve namjestite samo vrtite i iz mašinice izlaze krasno oblikovani keksići kakve možete vidjeti i na fotografijama. Kekse koji izlaze pridržavajte rukom i onda te "trakice" keksića samo izrežite nožićem na manje, približno jednake veličine, i prebacite ih u kalup.
8. Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C.
9. Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 12 minuta, ovisno o tome koliko jako pečene kekse želite.
10. Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu.
Zato s vremena na vrijeme provjeravajte čačkalicom dno keksa da ih ne prepečete.
11. Gotove kekse izvadite iz kalupa i poslužite tople uz čašu mlijeka ili kakao ili ih spremite za kasnije, dobro zatvorite i uživajte njima još danima kasnije.
Zvjezdice na četiri načina
Sastojci:
60 dkg brašna
2 jaja
30 dkg maslaca
10 dkg šećera u prahu
1 prašak za pecivo
Priprema:
1. Brašno, jaja, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i prašak za pecivo stavite u posudu i zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odmarati nakon što se zamijesi već odmah možete krenuti s izradom zvjezdica.
2. Pripremite kalup u kojemu ćete peći zvjezdice: namastite ga ili samo postavite papir za pečenje.
3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pomoću izrezivača u obliku zvijezde izrezujte zvjezdice. Možete izrezati sve zvjezdice jednake veličine ili pola zvjezdica u jednoj veličini, a pola zvjezdica u nešto manjoj veličini pa kod spajanja zvjezdica u slijedećoj fazi ovu manju stavljati na vrh.
5. Za koju god veličinu zvjezdica se odlučite, polovici zvjezdica malim okruglim izrazivačom izrežite sredinu, tj. napravite rupice u sredini zvjezdica (kao na slikama).
6. Zvjezdicu po zvjezdicu stavljajte u kalup, na pripremljeni papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga u pećnicu.
7. Zvjezdice pecite 8 do 10 minuta - znat ćete da su gotove čim lagano počnu poprimati boju s donje strane. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.
8. Kad ste ispekli sve kekse, ohladite ih i potom spajajte različitim namazima.
Spajanje zvjezdica / načini prezentacije:
- marmelada
- nutella
- lino lada
- bijela čokolada
- dekorativni posip u obliku srca
Iako se tradicionalno kod nas zvjezdice spajaju marmeladom, postoji i mnoštvo drugih mogućnosti prezentacije ovih slatkih keksića.
Kad spajate keksiće, spojite jednu "čitavu" zvjezdicu sa zvjezdicom koja na sredini ima izrezanu rupicu i tu izrezanu zvjezdicu stavljate na vrh a između njih nanosite sloj marmelade.
Marmeladu možete zamijeniti i nutellom.
Želite li napraviti zvjezdice s bijelom čokoladom, ne trebate spajati po dvije zvjezdice već samo otopite malo bijele čokolade na pari, ili u mikrovalnoj ako vam je lakše, i žlicom prošarate zvjezdice bijelom čokoladom. Bijelu čokoladu također možete zamijeniti i crnom čokoladom za kuhanje.
Kao četvrtu verziju ja sam radila zvjezdice s lino ladom i dekorativnim posipom u obliku srca. Na sredinu zvjezdice nanesete malo lino lade, u sredinu stavite srčeko i to je to. Ako imate dekorativni posip u obliku zvjezdica ili borića, onda srce možete zamijeniti njima.
Više na blogu.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
U susjedstvu hara virus koji ide na pluća: Dječja infektologinja objašnjava koji su simptomi i za koga je najopasniji
U Kaštelima dječak ubo vršnjaka škarama u prsa: Majka jednog uputila emotivan apel
Ignorira vas, ne želi fizički kontakt... Ovo su znakovi da dijete razvija izbjegavajući stil privrženosti
Psihološki centar Carpe Diem: Agresivno ponašanje djeca mogu usvojiti kod kuće