Božić je idealno vrijeme da zajedno uživate u kuhinji i da se tako još više povežete, da stvorite uspomene koje će dječica pamtiti cijeli život. Potrudite se da zajedno razvijete neke lijepe tradicije i pokažite im kako najvrijednije stvari nemaju cijenu te da cijene male stvari u životu i da se vesele sitnicama. Napišite zajedno pismo Djedu Božićnjaku, napravite unikatne čestitke za obitelj, okitite božićno drvce i zajedno osmislite božićni meni. Uključite djecu u sve te lijepe blagdanske aktivnosti i sigurna sam da neće skidati osmjeh s lica. Priprema kolača je definitivno najslađa blagdanska aktivnost pa i u nju uključite svoju dječicu. I sama sam kao mala pomagala mami u kuhinji i bila sam u brašnu od glave do pete. Brašno je doslovno letjelo na sve strane, a mene je sve to oduševljavalo i očaravalo. I zato su to najljepše uspomene i možda sam upravo zbog toga zavoljela provoditi vrijeme u kuhinji.
Iako će možda potrajati nešto dulje i nered će na kraju biti veći, iz iskustva vam kažem da se sve isplati. Važno je samo da dijete bude sretno, a zamislite samo tek ponos na njihovim licima kad uz vašu pomoć naprave svoje prve božićne kolačiće. Iako dječica mogu sudjelovati u pripremi gotovo svakog deserta, mislim da su nekako najprikladniji odabir keksići svih mogućih vrsta jer kod pripreme keksića djeca mogu uživati u oblikovanju tijesta, izrezivanju različitih oblika i naravno ukrašavanju. Stoga sam vam pripremila nekoliko recepata za božićne kekse u čiju pripremu možete uključiti klince.
Osim običnih keksića možete napraviti i jestive ukrase za bor u obliku keksića a keksiće koje napravite možete upakirati u kutijice ili staklenke, dodati porukicu i pokloniti ih nekome za Božić. Jestivi pokloni od srca uvijek su najbolji odabir. Dajte klincima da sami odaberu koji im se recept najviše sviđa, zasučite rukave i svi zajedno se bacite na posao. Mnogi keksići mogu duže stajati tako da još imate dosta vremena da napravite božićne zalihe i pripremite jestive poklone.
Domaći bakini keksi
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
30 dkg šećera
30 dkg maslaca
6 jaja
1 prašak za pecivo
Priprema:
1. U posudi najprije izmutite jaja.
2. Jajima dodajte ostale sastojke: brašno, šećer, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse.
3. Pripremite kalup u kojemu ćete peči kekse - lagano ga namastite ili postavite papir za pečenje.
4. Za izradu ovih keksića treba vam mašina za kekse (ovog tipa) ali ako ju i nemate, možete primjerice razvaljati tijesto pa izrezivati različite oblike, ukrašavati ih vilicom i slično, stvarno je puno mogućnosti.
5. Moja baka ima tu mašinicu, koristila ju je još i ona kad je radila te kekse u velikim količinama za cijelu, veliku obitelj i za sve nas, vjerujem da ju je koristila još i prabaka. Nisam sigurna da li se još i sad može negdje kupiti, ali vjerojatno može. No i ako ju ne nabavite, kao što sam rekla puno je mogućnosti, samo pustite mašti na volju.
6. Postupak izrade keksića je takav da pripremljeno tijesto stavljate u tu mašinu (gore na vrhu ima jedna udubina u koju se stavlja tijesto), naprijed se na mašinu stavi jedna pločica koja ima nekoliko različitih rupa (u različitim oblicima) i ta se pločica pomiče lijevo desno za izradu keksića u različitim oblicima.
7. Kad sve namjestite samo vrtite i iz mašinice izlaze krasno oblikovani keksići kakve možete vidjeti i na fotografijama. Kekse koji izlaze pridržavajte rukom i onda te "trakice" keksića samo izrežite nožićem na manje, približno jednake veličine, i prebacite ih u kalup.
8. Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C.
9. Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 12 minuta, ovisno o tome koliko jako pečene kekse želite.
10. Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu.
Zato s vremena na vrijeme provjeravajte čačkalicom dno keksa da ih ne prepečete.
11. Gotove kekse izvadite iz kalupa i poslužite tople uz čašu mlijeka ili kakao ili ih spremite za kasnije, dobro zatvorite i uživajte njima još danima kasnije.
Zvjezdice na četiri načina
Sastojci:
60 dkg brašna
2 jaja
30 dkg maslaca
10 dkg šećera u prahu
1 prašak za pecivo
Priprema:
1. Brašno, jaja, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i prašak za pecivo stavite u posudu i zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odmarati nakon što se zamijesi već odmah možete krenuti s izradom zvjezdica.
2. Pripremite kalup u kojemu ćete peći zvjezdice: namastite ga ili samo postavite papir za pečenje.
3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pomoću izrezivača u obliku zvijezde izrezujte zvjezdice. Možete izrezati sve zvjezdice jednake veličine ili pola zvjezdica u jednoj veličini, a pola zvjezdica u nešto manjoj veličini pa kod spajanja zvjezdica u slijedećoj fazi ovu manju stavljati na vrh.
5. Za koju god veličinu zvjezdica se odlučite, polovici zvjezdica malim okruglim izrazivačom izrežite sredinu, tj. napravite rupice u sredini zvjezdica (kao na slikama).
6. Zvjezdicu po zvjezdicu stavljajte u kalup, na pripremljeni papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga u pećnicu.
7. Zvjezdice pecite 8 do 10 minuta - znat ćete da su gotove čim lagano počnu poprimati boju s donje strane. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.
8. Kad ste ispekli sve kekse, ohladite ih i potom spajajte različitim namazima.
Spajanje zvjezdica / načini prezentacije:
- marmelada
- nutella
- lino lada
- bijela čokolada
- dekorativni posip u obliku srca
Iako se tradicionalno kod nas zvjezdice spajaju marmeladom, postoji i mnoštvo drugih mogućnosti prezentacije ovih slatkih keksića.
Kad spajate keksiće, spojite jednu "čitavu" zvjezdicu sa zvjezdicom koja na sredini ima izrezanu rupicu i tu izrezanu zvjezdicu stavljate na vrh a između njih nanosite sloj marmelade.
Marmeladu možete zamijeniti i nutellom.
Želite li napraviti zvjezdice s bijelom čokoladom, ne trebate spajati po dvije zvjezdice već samo otopite malo bijele čokolade na pari, ili u mikrovalnoj ako vam je lakše, i žlicom prošarate zvjezdice bijelom čokoladom. Bijelu čokoladu također možete zamijeniti i crnom čokoladom za kuhanje.
Kao četvrtu verziju ja sam radila zvjezdice s lino ladom i dekorativnim posipom u obliku srca. Na sredinu zvjezdice nanesete malo lino lade, u sredinu stavite srčeko i to je to. Ako imate dekorativni posip u obliku zvjezdica ili borića, onda srce možete zamijeniti njima.
Više na blogu.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano