Božić je idealno vrijeme da zajedno uživate u kuhinji i da se tako još više povežete, da stvorite uspomene koje će dječica pamtiti cijeli život. Potrudite se da zajedno razvijete neke lijepe tradicije i pokažite im kako najvrijednije stvari nemaju cijenu te da cijene male stvari u životu i da se vesele sitnicama. Napišite zajedno pismo Djedu Božićnjaku, napravite unikatne čestitke za obitelj, okitite božićno drvce i zajedno osmislite božićni meni. Uključite djecu u sve te lijepe blagdanske aktivnosti i sigurna sam da neće skidati osmjeh s lica. Priprema kolača je definitivno najslađa blagdanska aktivnost pa i u nju uključite svoju dječicu. I sama sam kao mala pomagala mami u kuhinji i bila sam u brašnu od glave do pete. Brašno je doslovno letjelo na sve strane, a mene je sve to oduševljavalo i očaravalo. I zato su to najljepše uspomene i možda sam upravo zbog toga zavoljela provoditi vrijeme u kuhinji.

Iako će možda potrajati nešto dulje i nered će na kraju biti veći, iz iskustva vam kažem da se sve isplati. Važno je samo da dijete bude sretno, a zamislite samo tek ponos na njihovim licima kad uz vašu pomoć naprave svoje prve božićne kolačiće. Iako dječica mogu sudjelovati u pripremi gotovo svakog deserta, mislim da su nekako najprikladniji odabir keksići svih mogućih vrsta jer kod pripreme keksića djeca mogu uživati u oblikovanju tijesta, izrezivanju različitih oblika i naravno ukrašavanju. Stoga sam vam pripremila nekoliko recepata za božićne kekse u čiju pripremu možete uključiti klince.

Božićnoi keksići
Shutterstock 

Osim običnih keksića možete napraviti i jestive ukrase za bor u obliku keksića a keksiće koje napravite možete upakirati u kutijice ili staklenke, dodati porukicu i pokloniti ih nekome za Božić. Jestivi pokloni od srca uvijek su najbolji odabir. Dajte klincima da sami odaberu koji im se recept najviše sviđa, zasučite rukave i svi zajedno se bacite na posao. Mnogi keksići mogu duže stajati tako da još imate dosta vremena da napravite božićne zalihe i pripremite jestive poklone.

Domaći bakini keksi

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

30 dkg šećera

30 dkg maslaca

6 jaja

1 prašak za pecivo

Priprema:

1. U posudi najprije izmutite jaja.

2. Jajima dodajte ostale sastojke: brašno, šećer, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto.

Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse.

3. Pripremite kalup u kojemu ćete peči kekse - lagano ga namastite ili postavite papir za pečenje.

4. Za izradu ovih keksića treba vam mašina za kekse (ovog tipa) ali ako ju i nemate, možete primjerice razvaljati tijesto pa izrezivati različite oblike, ukrašavati ih vilicom i slično, stvarno je puno mogućnosti.

5. Moja baka ima tu mašinicu, koristila ju je još i ona kad je radila te kekse u velikim količinama za cijelu, veliku obitelj i za sve nas, vjerujem da ju je koristila još i prabaka. Nisam sigurna da li se još i sad može negdje kupiti, ali vjerojatno može. No i ako ju ne nabavite, kao što sam rekla puno je mogućnosti, samo pustite mašti na volju.

6. Postupak izrade keksića je takav da pripremljeno tijesto stavljate u tu mašinu (gore na vrhu ima jedna udubina u koju se stavlja tijesto), naprijed se na mašinu stavi jedna pločica koja ima nekoliko različitih rupa (u različitim oblicima) i ta se pločica pomiče lijevo desno za izradu keksića u različitim oblicima.

7. Kad sve namjestite samo vrtite i iz mašinice izlaze krasno oblikovani keksići kakve možete vidjeti i na fotografijama. Kekse koji izlaze pridržavajte rukom i onda te "trakice" keksića samo izrežite nožićem na manje, približno jednake veličine, i prebacite ih u kalup.

8. Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C.

9. Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 12 minuta, ovisno o tome koliko jako pečene kekse želite.

10. Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu.

Zato s vremena na vrijeme provjeravajte čačkalicom dno keksa da ih ne prepečete.

11. Gotove kekse izvadite iz kalupa i poslužite tople uz čašu mlijeka ili kakao ili ih spremite za kasnije, dobro zatvorite i uživajte njima još danima kasnije.

Zvjezdice na četiri načina

Sastojci:

60 dkg brašna

2 jaja

30 dkg maslaca

10 dkg šećera u prahu

1 prašak za pecivo

Priprema:

1. Brašno, jaja, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i prašak za pecivo stavite u posudu i zamijesite tijesto.

Tijesto ne treba odmarati nakon što se zamijesi već odmah možete krenuti s izradom zvjezdica.

2. Pripremite kalup u kojemu ćete peći zvjezdice: namastite ga ili samo postavite papir za pečenje.

3. Pećnicu zagrijte na 180°C.

4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pomoću izrezivača u obliku zvijezde izrezujte zvjezdice. Možete izrezati sve zvjezdice jednake veličine ili pola zvjezdica u jednoj veličini, a pola zvjezdica u nešto manjoj veličini pa kod spajanja zvjezdica u slijedećoj fazi ovu manju stavljati na vrh.

5. Za koju god veličinu zvjezdica se odlučite, polovici zvjezdica malim okruglim izrazivačom izrežite sredinu, tj. napravite rupice u sredini zvjezdica (kao na slikama).

6. Zvjezdicu po zvjezdicu stavljajte u kalup, na pripremljeni papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga u pećnicu.

7. Zvjezdice pecite 8 do 10 minuta - znat ćete da su gotove čim lagano počnu poprimati boju s donje strane. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.

8. Kad ste ispekli sve kekse, ohladite ih i potom spajajte različitim namazima.

Spajanje zvjezdica / načini prezentacije:

  • marmelada
  • nutella
  • lino lada
  • bijela čokolada
  • dekorativni posip u obliku srca

Iako se tradicionalno kod nas zvjezdice spajaju marmeladom, postoji i mnoštvo drugih mogućnosti prezentacije ovih slatkih keksića.

Kad spajate keksiće, spojite jednu "čitavu" zvjezdicu sa zvjezdicom koja na sredini ima izrezanu rupicu i tu izrezanu zvjezdicu stavljate na vrh a između njih nanosite sloj marmelade.

Marmeladu možete zamijeniti i nutellom.

Želite li napraviti zvjezdice s bijelom čokoladom, ne trebate spajati po dvije zvjezdice već samo otopite malo bijele čokolade na pari, ili u mikrovalnoj ako vam je lakše, i žlicom prošarate zvjezdice bijelom čokoladom. Bijelu čokoladu također možete zamijeniti i crnom čokoladom za kuhanje.

Kao četvrtu verziju ja sam radila zvjezdice s lino ladom i dekorativnim posipom u obliku srca. Na sredinu zvjezdice nanesete malo lino lade, u sredinu stavite srčeko i to je to. Ako imate dekorativni posip u obliku zvjezdica ili borića, onda srce možete zamijeniti njima. 

Više na blogu.